Zbornik Dijalozi s baštinom


utorak, 10. listopada 2017.

Na Filozofskom fakultetu na Kampusu Sveučilišta u Rijeci danas je održano predstavljanje zbornika pod nazivom ''Dijalozi s baštinom 2011.-2017. – Prvih šest godina'', u organizaciji Katedre za istraživanje i zaštitu kulturnih dobara Odsjeka za povijest umjetnosti. Predstavljanje je održano u okviru manifestacije ''Dani europske baštine 2017.''

''Dijalozi s baštinom'' znanstveno-stručni su skup koji se u organizaciji Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci te suorganizaciji Hrvatskog nacionalnog odbora ICOMOS-a i Hrvatskog restauratorskog zavoda održavaju svake godine oko 18. travnja, slabije poznati i u odnosu na rujanske ''Dane europske baštine'' pomalo zapostavljeni datum obilježavanja ''Dana svjetske baštine'', ujedno i dana konzervatora, konzervatora-restauratora i drugih koji u svojem radu skrbe o zaštiti i očuvanju kulturne baštine. Zamišljen je ne samo kao mjesto prezentacije konzervatorskih i konzervatorsko-restauratorskih zahvata, istraživanja, zatim konzervatorskih planova, prijedloga zahvata ili rješenja nekoga konzervatorskoga problema, već prije svega kao susret za otvorenu diskusiju s namjerom poticanja posljednjih godina zamrle rasprave o problemima zaštite kulturne baštine. ''Dijalozi s baštinom'' jedini su takav specijalizirani skup u Hrvatskoj.

Zbornik su predstavili: dekanica Filozofskog fakulteta izv. prof. dr. sc. Ines Srdoč Konestra, pročelnik Odsjeka za povijest umjetnosti doc. dr. sc. Damir Tulić, pomoćnica ravnatelja Hrvatskog restauratorskog zavoda gđa Blanda Matica i dr. sc. Ivo Glavaš iz Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture, Konzervatorski odjel u Šibeniku. Predstavljanje je moderirao organizator Skupa izv. prof. dr. sc. Marijan Bradanović.

''Dijalozi…nisu skup koji ide u isključivo znanstvenom smjeru, već ide k otvorenosti kako studentima, tako i ljubiteljima kulturne baštine. Ovaj će zbornik pokazati širinu struke povjesničara umjetnosti, sažimajući vrlo različite inicijative provedene u prvih šest godina. Moram naglasiti da je Odsjek za povijest umjetnosti jedan od najmanjih odsjeka na našem Fakultetu te usprkos svojoj kadrovskoj potkapacitiranosti u brojčanom smislu, provodi najviše aktivnosti koje promoviraju svoju znanost i struku. Mogu reći da je to naš najvidljiviji odsjek. Čestitam kolegi Bradanoviću, koji je i urednik zbornika, kao i svima koji su sudjelovali na ostvarivanju ovog projekta tijekom posljednjih šest godina.'', zaključila je dekanica.
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk