Od 19. do 22. 10. četvrti STIFF
Utorak, 17.10.2017.

utorak, 17. listopada 2017.
Od 19. do 22. listopada u riječkom će se Art-kinu moći zaviriti u budućnost filma. Počinje četvrti Međunarodni studentski filmski festival STIFF koji će tijekom četiri dana omogućiti uvid u presjek studentskih filmova iz 21 zemlje, od Brazila do Indonezije.

STIFF-ov filmski program čini 38 uglavnom kratkometražnih filmova svih žanrova (igrani, dokumentarni, animirani, eksperimentalni, hibridni) podijeljenih u devet programskih blokova. Festival također sprema i diskurzivni program, a edukacijski program za studente traje već neko vrijeme.

Filmovi će se tijekom 4 dana prikazivati u sklopu 9 tematskih blokova pod nazivima: Zametnuti, Ono čemu se ne priča, neki drugi, Odiseja, Smetnje, Zagrljaj, Epizode, Ovdje! i šaputanja.

Nakon programskih blokova Ono o čemu se ne priča u četvrtak, Odiseja u petak i Ovdje u nedjelju, vodit će se razgovori, na teme obiteljskih i društvenih odnosa, migracija, seksualnosti i problema manjina, odabrane sukladno ovogodišnjoj krovnoj festivalskoj temi - Social ISsUeS. Ovom igrom riječi u značenju Društvena pitanja, želi se podcrtati da ona nisu samo problemi stanovite skupine ljudi već problem društva u cjelini. Razgovore će moderirati Greta Grakalić Rački, stručna suradnica Odsjeka za kulturalne studije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i Petra Bezjak, studentica diplomskog studija Kulturologije.

Razgovori su dio programa pod nazivom ''STIFF filmski krug'' koji podcrtava nastojanje festivala da ga se učini uistinu studentskim. Tako su studenti, u sklopu Edukacije na terenu, već uključeni i u pripremne radnje. Vizual ovogodišnjeg izdanja potpisuje studentica Sandra Kvaranta čiji je rad izabran među nekoliko ponuđenih rješenja studenata Akademije primijenjenih umjetnosti, grupa studenata i studentica radila je na tekstovima za festivalski katalog te na prevođenju programa i drugih materijala, dok se nekoliko studenata upravo obučava za titlanje filmova, za asistiranje uredu za odnose s javnošću te uredu za festivalske goste. Također, upravo završava i radionica filmske kritike koju je u ovom tjednu za studente vodio filmski kritičar doc. dr. sc. Dejan Durić, s riječkog Filozofskog fakulteta.

Najbolji film među svakim od žanrova nagradit će poseban žiri. Tako žiri za animaciju čine hrvatska animatorica Petra Zlonoga, mađarska animatorica Anna Ottlik te studentica Sveučilišta u Rijeci Katarina Zrinka Šarić. Žiri za dokumentarni film čine filmski kritičar Hrvoje Krstičević, sirijska redateljica Huda Takriti te riječka studentica Marta Ban. Žiri za igrani film čine scenaristkinja i selektorica studentskog programa kratkog filma na Sarajevo Film Festivalu Asja Krsmanović, mladi beogradski redatelj Nikola Zdravković te riječki student Filip Kušter. I publika će imati prilike glasati za najbolji film po njihovom izboru.

Ulaz na sve filmske programe je besplatan!

Međunarodni studentski filmski festival STIFF organiziraju Filmaktiv i Studentski kulturni centar (SKC) Sveučilišta u Rijeci, uz suorganizaciju Art-kina Croatia. Podupiru ga Sveučilište u Rijeci,  Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Primorsko-goranska županija i  Zaklada Kultura nova.


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk