Održana 6. sjednica Senata
Utorak, 17.10.2017.

Na današnjoj, 6. sjednici Senata potvrđeni su izbori novih članova Senata iz redova znanstveno-nastavnih sastavnica:  prof. dr. sc. Alena Šustića, dr. med. s Fakulteta zdravstvenih studija, prof. dr. sc. Deana Crnkovića s Odjela za matematiku te prof. dr. sc. Patrizia Poščić s Odjela za informatiku. Studente će u Senatu predstavljati Pegi Pavletić s Odjela za biotehnologiju te njen zamjenik Dominik Grdić s Akademije primijenjenih umjetnosti, Teodora Milošević te njen zamjenik Marko Mesarić, oboje s Tehničkog fakulteta, Dora Nikolla, studentica Pravnog fakulteta te njena zamjenica Ema Karmelić s Medicinskog fakulteta u Rijeci. Studente poslijediplomskih studija u Senatu će predstavljati Robert Doričić, student Medicinskog fakulteta te njegova zamjenica Nadja Čekolj s Filozofskog fakulteta te Aleksandar Šušnjar, i njegov zamjenik Tomislav Čop, obojica studenti Filozofskog fakulteta.

Na sjednici je, slijedom prijedloga  Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, pokrenut postupak za dodjelu počasnog zvanja professor emeritus Sveučilišta u Rijeci redovitim profesorima u trajnom zvanju u mirovini prof. dr. sc. Branku Blaževiću i prof. dr. sc. Vidoji Vujiću.

Potvrđen je izbor prof. dr. sc. Mladena Petravića za pročelnika Odjela za fiziku u mandatnom razdoblju 2017. – 2020. a Mateo Rudan, student Pomorskog fakulteta imenovan je u Savjet Sveučilišta u Rijeci.

Na sjednici su također potvrđeni izbori u znanstveno-nastavno zvanje redovitih profesora i to: u trajno zvanje prof. dr. sc. Maria Pečarića s Ekonomskog fakulteta i na razdoblje od pet godina izv. prof. dr. sc. Branke Blagović, izv. prof. dr. sc. Tedija Cicvarića i izv. prof. dr. sc. Dražena Cuculića s Medicinskog fakulteta te izv. prof. dr. sc. Dionisa Jurića s Pravnog fakulteta. Potvrđen je i izbor izv. prof. dr. sc. Mateja Davida s Pomorskog fakulteta u naslovno znanstveno-nastavno zvanje redoviti profesor.

Senat je potvrdio Odluku Fakultetskog vijeća Medicinskog fakulteta kojom je prof. dr. sc. Stipanu Jonjiću omogućen nastavak rada iza 65. godine života.

U skladu s odredbom Statuta Sveučilišta u Rijeci prorektorica prof. dr. sc. Sanja Barić uz konzultacije s članovima Kolegija tajnika sastavila je nacrt Pravilnika o stegovnoj odgovornosti nastavnika i suradnika Sveučilišta u Rijeci, a Senat je otvorio javnu raspravu. Dok je Pravilnik o stegovnoj odgovornosti studenata donesen još u listopadu 2014., ovim se Pravilnikom želi regulirati zaštita i ostalih dionika nastavno-obrazovnog procesa - nastavnika i suradnika.

Na sjednici donesena su tri programa cjeloživotnog učenja i to: „Mladi u suvremenom društvu“ Filozofskog fakulteta u Rijeci, „Slikanje portreta“ Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci te „Online marketing“ Ekonomskog fakulteta u Rijeci.

Iz sredstava doznačenih na temelju članka 146. Statuta Sveučilišta izdvojena su sredstva za financiranje Turnitina – računalnog programa za provjeru izvornosti studentskih i znanstvenih radova, studije izvodljivosti za projekt prenamijene nebodera HŽ-a – ključnog infrastrukturnog projekta mandata aktualne uprave, aktivnosti vezane uz 390. obljetnicu osnivanja knjižnice isusovačkog kolegija u Rijeci te Zakladu Sveučilišta u Rijeci.

Uprava i Senat Sveučilišta započeli su s provođenjem mjera proizašlih iz analize financijskog položaja i poslovanja te održivosti organizacijskih rješenja i strateških razvojnih opcija Sveučilišta u Rijeci koju je izradila tvrtka Deloitte. S tim u vezi na ovoj sjednici donesena je Strategija upravljanja rizicima Sveučilišta u Rijeci, provedena je rasprava o modelu obračuna i visini učešća u raspodjeli sredstava za financiranje troškova studiranja i sufinanciranje materijalnih troškova akademske 2017./2018. godine, a rektorica je najavila posjetu svim sastavnicama Sveučilišta odnosno njihovim stručnim vijećima radi upoznavanja s novom upravom i rasprave o svim financijskim, organizacijskim i drugim izazovima s kojima se susreću sastavnice.

Senat je donio odluku o prestanku tvrtke Kampus d.o.o., pri čemu je rektorica naglasila kako će dio aktivnosti koje je provodila tvrtka ugovorom prijeći u djelatnost Studentskog centra Rijeka, dok će druge preuzeti službe Rektorata.  

Rektorica je izvijestila o održanoj sjednici Rektorskog zbora na kojoj je prihvaćen prijedlog Odluke o nužnim uvjetima za ocjenu nastavne i znanstveno-stručne djelatnosti u postupku izbora u znanstveno-nastavna zvanja koju je pripremilo Povjerenstvo Rektorskoga zbora RH za tumačenje i izradu prijedloga izmjena i dopuna odluka o nužnim uvjetima za izbore u zvanja, a nakon savjetovanja sa zainteresiranom javnošću provedenog u razdoblju od 20. lipnja do 17. srpnja 2017., a koji se upućuje Nacionalnom vijeću za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj.

Rektorica je, nadalje, izvijestila o tome da je izveden prvi dio programa cjeloživotnog obrazovanja „Governance and Stategic Menagament in Higher Education“ te najavila drugi dio programa koji će biti održan u veljači 2018., a koji će biti fokusiran na europsku i hrvatsku perspektivu upravljanja, financiranja i internacionalizacije visokog obrazovanja. Rektorica je obavijestila članove Senata o formiranju Povjerenstva za analizu stanja i predlaganje mjera za razvoj Odjela za biotehnologiju te Organizacijskog obora za obilježavanje 45. obljetnice Sveučilišta u Rijeci.

Senat je izvješten o mnogobrojnim internacionalnim aktivnostima te STIFF-u - međunarodnom studentskom filmskom festivalu, koji će biti održan 19. – 22. listopada 2017.

 

DNEVNI RED
 

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk