300 godina pravoslavlja
Četvrtak, 19.10.2017.

četvrtak, 19. listopada 2017.

Na Filozofskom fakultetu na Kampusu Sveučilišta u Rijeci danas je održano znanstveni skup pod nazivom ''Pravoslavlje u Rijeci i na sjevernom Jadranu u ranom novom vijeku'', u sklopu obilježavanja 300. obljetnice pravoslavlja na ovim prostorima.

Predsjednik Udruge hrvatsko-srpskog prijateljstva i zamjenik gradonačelnik Rijeke doc. prim. dr. sc. Nikola Ivaniš otvorio je pozdravne govore, pozdravio prisutne u ime Udruge, koja je i inicijator skupa te najavio govornike.

Prof. dr. sc. Drago Roksandić, redoviti profesor na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Organizacijskog odbora skupa istaknuo je, uz veliku zahvalu riječkim gradskim vlastima, kako povijest pravoslavlja na ovim prostorima, svakako govori i o povijesti Rijeke općenito.

Dekanica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci izv. prof. dr. sc. Ines Srdoč Konestra istaknula je: ''Na našem smo Fakultetu u posljednje vrijeme često domaćini znanstvenih i stručnih skupova, koji se bave katkad vrlo uskim, a katkad vrlo širokim temama. Ponosna sam kao dekanica, ali i kao Riječanka, jer ovaj današnji skup podcrtava riječku multikulturalnost, koja je na ovim prostorima prisutna, rekli bismo, odvajkada.''

Prof. dr. sc. Elvio Baccarini, redoviti profesor Odsjeka za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i pomoćnik rektorice Sveučilišta u Rijeci za pitanja etike i akademskog integriteta pozdravio je skup u ime rektorice prof. dr. sc. Snježane Prijić Samaržije i naglasio: ''Iz povijesti trebamo izvlačiti pouke za bolji budući život. Povijest svakog kolektiva suviše je složena da bi opravdala ideje pripadnika kolektivnih identiteta. Iz povijesti nam treba ostati ljepota znanja i stjecanja novih spoznaja.''

Zamjenik primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine Petar Mamula rekao je da bi mnogi, posežući u dubok bazen povijesti ovih prostora, mogli naučiti dobre lekcije o suživotu i toleranciju. Naglasio je i kako ovaj skup otvara dvotjednu manifestaciju kojom se obilježava 300 godina pravoslavlja na ovim prostorima.

Gradonačelnik Rijeke mr. sc. Vojko Obersnel zaključio je pozdravne govore riječima: ''Rijeka je dobila titulu Europske prijestolnice kulture 2020. godine upravo zato što smo stoljećima multikulturalan,multietnički i multikonfesionalni grad. Nema boljeg dokaza za to od jedne ovakve manifestacije. Naš način života može biti uzor mnogima koji još uvijek, u 21. stoljeću, ne razumiju pojmove kao što su: tolerancija, suživot, multikulturalnost, ugodan život… Također se nadam da će skup pruživi i nove povijesne spoznaje o našem gradu'', zaključio je gradonačelnik i proglasio skup otvorenim.

Uslijedila su predavanja i diskusije prema programu, a skup je okupio eminentne hrvatske i međunarodne stručnjake područje ranog novog vijeka i modernu povijest čime je akademskoj, ali i široj publici, predstavljena kompleksna tematika sagledana iz različitih aspekata, od onih povijesnih, religijskih, umjetničkih do gospodarskih, pravnih, ekonomskih…

Ovim se znanstvenim skupom, ali i drugim događanjima u sklopu obilježavanja ove obljetnice, želi ukazati na manje poznate činjenice o održavanju kontinuiteta riječke multikulturne zajednice započete prije 300 godina, kad je car Karlo VI. dodijelio povlasticu kojom je 200-tinjak pravoslavnih obitelji iz Dalmacije dopušteno doseliti u Rijeku i bez ometanja ispovijedati svoju vjeru i zadržati običaje, a tako je ostalo i do današnjih dana.


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk