Održan 6. Sajam stipendija
Petak, 20.10.2017.

petak, 20. listopada 2017.

petak, 20. listopada 2017.

Institut za razvoj obrazovanja organizirao je 6. po redu Sajam stipendija i visokog obrazovanja koji je bio održan 19. listopada 2017. na Kampusu Sveučilišta u Rijeci u zgradi sveučilišnih odjela od 10 do 16 sati. Na ovogodišnjem je Sajmu predstavljeno više od 14.000 dostupnih stipendija za studiranje u Hrvatskoj i inozemstvu. Svoje stipendije i programe stipendiranja predstavilo je više od 40 izlagača iz Hrvatske i čak 12 zemalja. Organizator Sajma Institut za razvoj obrazovanja (IRO) iz Zagreba  pripremio je i bogat popratni program. Središnji dio programa bio je posvećen panel-diskusiji o dvije najtraženije vrste stipendija u Hrvatskoj – stipendije za STEM područje studiranja i stipendije na temelju socioekonomskih obilježja studenata. Zemlja partner Sajma ove je godine bila Austrija.

Na otvorenju Sajma prorektorica za studije i studente prof. dr. sc. Sanja Barić pozdravila je prisutne u ime Sveučilišta u Rijeci i poželjela svim sudionicima ugodan i koristan posjet Sajmu.

Zainteresirani srednjoškolci, studenti i njihovi roditelji imali su priliku iz prve ruke saznati ključne informacije o studijskim programima, studentskim razmjenama, praksama i brojnim programima stipendiranja koje se nude u Hrvatskoj i inozemstvu.

Austrija – zemlja partner ovogodišnjega Sajma treća je zemlja po popularnosti kod hrvatskih studenata te se predstavilo čak 18 izlagača iz Austrije. Osim predstavljanja izlagača, posjetitelji su imali mogućnost razgovarati s predstavnicima visokih učilišta iz Austrije o mogućnostima studiranja na njihovim institucijama i upoznati hrvatske studente koji studiraju u Austriji. Po prvi put na sajmu, pored austrijskih visokih učilišta, predstavile su se i ugledne austrijske tvrtke iz IT-sektora, koje studentima hrvatskih visokih učilišta nude mogućnost stručnog usavršavanja iz STEM područja. Studentske stručne prakse spomenute tvrtke provode u svojim podružnicama u Hrvatskoj te u Austriji.

Na Sajmu su svoje stipendije i programe stipendiranja predstavili i izlagači poput veleposlanstva i inozemnih kulturnih centara, nevladinih udruga, zaklada i tvrtki. Sudjelovalo je više od 40 izlagača iz Hrvatske i čak 12 zemalja Europe, Sjeverne Amerike i AzijeAustrija, SAD, Njemačka, Francuska, Kanada, Italija, Norveška, Danska, Nizozemska, Slovenija, Švicarska te Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Posjetiteljima Sajma predstavljeno je više od 14.000 dostupnih stipendija za studiranje u Hrvatskoj i inozemstvu koje dodjeljuju različite institucije. Najveći dio novih stipendija, njih čak 7.600, odnosi se na stipendije Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO). MZO je osiguralo 4.600 dodatnih stipendija godišnje za socioekonomski ranjive skupine studenata te po prvi puta 3.000 stipendija godišnje za studij u Hrvatskoj u STEM području.

Pored stipendija Ministarstva znanosti i obrazovanja, koje dodjeljuje najveći broj stipendija za studij u Hrvatskoj i s kojima je upoznat najveći broj studenata, važno je istaknuti da stipendije dodjeljuju i mnoge manje jedinice regionalne i lokalne samouprave, poput županija, općina i gradova. Također, stipendije za studij u Hrvatskoj dodjeljuju i javna te privatna sveučilišta, veleučilišta i visoke škole. 

Riječki kutak bio je vizualno istaknut i centralno smješten izlagački dio Sajma, a njegov je cilj bio omogućiti učenicima i studentima da na jednom mjestu saznaju sve ključne informacije o stipendijama koje su im dostupne za studiranje u Rijeci, odnosno Primorsko-goranskoj županiji.  

U Riječkom su kutku predstavljeni programi stipendiranja Sveučilišta u Rijeci, Grada Rijeke te Primorsko-goranske županije, koji su jedni od najtraženijih i najpopularnijih izlagača Sajma u Rijeci. Također, u sklopu kutka održana je i smotra sastavnica riječkog Sveučilišta, koje su posjetiteljima prezentirale svoje studijske programe. 

U sklopu popratnog programa Sajma, MZO je organizirao panel-diskusiju "Predstavljamo novih 7.600 socio-ekonomskih i STEM  stipendija za studij u Hrvatskoj". Diskusija je posjetiteljima pokušala pružiti odgovore o tome zašto su upravo te dvije vrste stipendija važne za razvoj visokog obrazovanja te koje su njihove poveznice s gospodarskim sektorom i tržištem rada u Hrvatskoj.

U diskusiju su sudjelovale: Kristina Ferara Blašković, načelnica Sektora za poslovanje visokih učilišta i studentski standard (MZO), prof. dr. sc. Rajka Jurdana Šepić, pročelnica Odjela za fiziku Sveučilišta u Rijeci te Marina Katušin, bivša studentica na Fakultetu zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci. 

Sveučilište u Rijeci predstavilo je i programe cjeloživotnog obrazovanja i Erasmus plus programe koji se nude na Sveučilištu.

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk