Mladi glumci gradu Rijeci
Ponedjeljak, 23.10.2017.

ponedjeljak, 23. listopada 2017.

U petak, 20. listopada 2017. u Antikvarijatu Ex libris održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljena manifestacija ''Mladi glumci gradu Rijeci''. Konferenciju su održali studenti studija ''Gluma i mediji'' Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, uz prisustvo njihovog mentora prof. emerit. Rade Šerbedžije.

Manifestacija će biti održana od 25. do 31. listopada 2017., a riječ je o festivalu koji su uz financijsku potporu Grada Rijeke i Studentskog kulturnog centra (SKC) pokrenuli studenti diplomskog i preddiplomskog studija ''Gluma i mediji'' Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, a uz suradnju s drugim odjelima Akademije.

Cilj manifestacije je upoznavanje javnosti s kreativnom djelatnošću studija, osvještavanje nadležnih institucija po pitanju potrebe za adekvatnim prostornim rješenjima u svrhu rada i funkcioniranja studija ''Gluma i mediji'', a sve kao dio šire studentske inicijative za pokretanjem Akademskog teatra kao nove multidisciplinarne platforme za izvedbenu i primijenjenu umjetnost u našem gradu.

Uzimajući u obzir riječku titulu ''Europske prijestolnice kulture'' za 2020. godinu, ovom manifestacijom mladi glumci žele dati svoj doprinos i obogatiti kulturni izričaj grada Rijeke te pozvati širu javnost na preispitivanje položaja tek diplomiranih mladih umjetnika i uopće izvedbenih umjetnosti u Rijeci. Na primjeru gotovo gerilskog pokretanja scene Exportdrva žele revitalizirati taj napušteni industrijski prostor i pozivaju javnost da zajedno s njim izmašta jedan mogući teatar.

Osim Exportdrva, festival ''MGGR'' održavat će se u prostorima Filodrammatice, HKD-a na Sušaku, Dnevnog boravka i Antikvarijata Ex Libris. Kroz sve ove lokacije grad će oživjeti razne predstave diplomskog i preddiplomskog studija glume, izložbe radova studenata primijenjenih umjetnosti i projekcije kratkih filmova studenata glume.

''Nadamo se da ćemo osvijestiti javnost o potrebi stvaranja Akademskog teatra i o potrebe za adekvatnim prostornim rješenjima kako bi naš studiji što kvalitetnije mogao nastaviti s kreativnim radom. Veliku zahvalu upućujemo smo  Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca na našoj plodnoj suradnji koja je kroz godine od osnutka studija bila veoma produktivna. Naši su studenti do sada glumili u ovim predstavama: ''Aleksandra Zec'', ''Put oko svijeta za 80 dana'', balet ''Labuđe jezero'', ''Crvenkapica'', ''Hrvatsko glumište'', a najavljujemo i buduću premijeru Hrvatske drame ''Noćna škola'', koja se također očekuje u suradnji sa našim studentima.'', izjavili su studenti.

Studenti Gume do sada su ostvarili i neke internacionalne uspjehe:  ''I divan dan'' u izvedbi i režiji Valentine Lončarić i Nine Sabo (koje rade kao vanjske suradnice studija Glume i medija) : nagrada za najbolju predstavu na međunarodnom kazališnom festivalu dramskih umjetnosti Istropolitana Project '14 u Bratislavi, ''Zlatna maska'' za najbolju žensku ulogu Valentine Lončarić, specijalna nagrada za režiju, nagrada za autorski projekt i to sve na Art Trema Fest Ruma 2016. u Rumi. ''Zorom (kad je sasvim tiho)'', monodrama Mirte Polanović nagrađena je na Interancionalnom kazališnom festivalu na Malti 2017. nagradom publike za najbolju predstavu i nagradom za najbolju mladu stranu glumicu.

 

 

 

 

MJESTO ODRŽAVANJA:

Hangar ex. Exportdrva

Filodrammatica,

Hrvatski kulturni dom na Sušaku

Antikvarijat Ex libris

Caffe bar Dnevni boravak

 

PROGRAM:


25.10.
19:30 OTVORENJE IZLOŽBE
20:30 BERT CABARET ; B. Brecht (Exportdrvo)


26.10
19:30 ČEHOVLJEVE JEDNOČINKE: Medvjed i Prosidba; A.P. Čehov (HKD na Sušaku)

27.10
19:00 ZOROM KAD JE SASVIM TIHO (HKD); po motivima teksta S.Kane
21:00 ASANACIJA; po motivima teksta Václav Havel  (Antikvarijat Ex Libris)

28.10.
19:30 DOBRI ČOVJEK IZ SEČUANA; B. Brecht (Exportdrvo)

29.10.
19:30 DOBRI ČOVJEK IZ SEČUANA (Exportdrvo)
21:30 CABARET VALESKA; V.Gert (caffe bar Dnevni boravak)

30.10

19:30 INSTRUKCIJA; E.Ionesco
21:00 MEDEA REDUX; N.Labute (Filodrammatica)

31.10.
19:30 GOVORNICA; autorski projekt (film)
20:00 ARMENSKI GENOCID; autorski projekt (Exportdrvo)

KONCERT – ZATVARANJE FESTIVALA

 

Poveznica na Facebook Event:

https://www.facebook.com/MGGRmismotu/


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk