Prorektor Alen Ružić u Estoniji
Ponedjeljak, 23.10.2017.

ponedjeljak, 23. listopada 2017.

Prorektor za znanost Sveučilišta u Rijeci izv. prof. dr. sc. Alen Ružić sudjelovao je na radionici pod nazivom Universities in regional innovation ecosystems: coherent policies for Europe beyond 2020, održanoj 17. listopada u gradu Tartuu u Estoniji.

Radionica o ulozi sveučilišta u razvojnoj politici Europske unije nakon 2020. okupila je vodeće stručnjake i dužnosnike unutar područja, a predavanja i rasprave koje su se održavale tijekom cijeloga dana, osigurale su korisne informacije i omogućile predstavljanje hrvatskih nacionalnih i regionalnih specifičnosti i interesa.

 


 

Pristup Europske unije u razvoju znanosti nakon 2020. temeljit će se na ideji pametnih specijalizacija regija. Ovakav koncept potiče razvoj znanosti i tehnologije na načelima regionalnih inovacijskih ekosustava koji su tripartitni, a čine ih znanstvenici, poslovni subjekti i regionalne uprave. Pametne specijalizacije regija usmjerene su poboljšanju kompetitivnosti, produktivnosti i poticanju inovacija, sve zbog stvaranja novih vrijednosti kao prvog mjerljivog ishoda ukupnog razvoja.

U ovako definiranim ekosustavima središnju poziciju zauzimaju sveučilišta koja koordiniraju i vode strategije razvoja. Zbog takve zadaće, vrijeme koje je pred nama posebno ističe važnost autonomije i funkcionalne integracije sveučilišta, koja kao kreatori i provoditelji razvojnih politika moraju imati snagu i sposobnost utjecaja na zajednicu. Europska komisija ovakvim konceptom postavlja sveučilišta na poziciju glavnih partnera u rukovođenju ukupnim razvojem Europske unije.

Sveučilišta usmjeravaju razvoj znanosti u dijalogu sa zainteresiranim poslovnim subjektima i regionalnom upravom u rasponu od temeljnih i primijenjenih istraživanja, inovacija i komercijalizacije. Sveučilišta istodobno trebaju provoditi prilagodbe nastavnog procesa s fokusom na zapošljivost budućeg kadra.

The rise of Creative Class People - kreativnost u novoj  znanstvenoj strategiji Europske unije zauzima središnje mjesto; njeno poticanje i razvoj, cirkulacija kreativnih znanstvenika i stvaralaca te osiguravanje poželjnog okruženja za njihov rad ključne su odrednice upravljanja ljudskim potencijalima u dolazećem vremenu.

Izostanak financiranja općih i administrativno-upravljačkih kapaciteta sveučilišta, u okolnostima novih zadaća koja se pred njih postavljaju, za Hrvatsku bi mogao biti zabrinjavajući jer se prema EU strategiji sveučilišni kapaciteti trebaju rješavati na nacionalnim razinama. Navedeno ističe potrebu za žurnom i jasnom promocijom EU strategije regionalnih inovacijskih ekosustava unutar Hrvatske, jer bi se novi ciklusi pregovora o nacionalnoj strategiji razvoja morali temeljiti upravo na njoj.


Organizatori radionice bili su:

EUA – European University Association, University of TartuEstonian Rector's Conference,Finlands Universitet RF i Eu2017EE – Estonian presidency of the Council of the European Union. 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk