Potpisano 27 ugovora

utorak, 7. studenog 2017.

Na Rektoratu Sveučilišta u Rijeci u Auli Magni danas, 7. studenog 2017. potpisano je 27 ugovora o financiranju znanstvenih projekata. Projekti se provode na tri sastavnice: treću godinu zaredom na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu te po prvi puta na Ekonomskom i Pomorskom fakultetu.

Ugovore su, svakoga zasebno,  potpisali: rektorica Sveučilišta prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, svatko za svoj fakultet – dekan Ekonomskog fakulteta Rijeka izv. prof. dr. sc. Alen Host, dekanica Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija prof. dr. sc. Dora Smolčić Jurdana i dekan Pomorskog fakulteta Rijeka izv. prof. dr. sc. Alen Jugović te voditelji projekata (popis voditelja i naziva projekata u privitku niže).

 

Rektorica Prijić Samaržija zahvalila je dekanima i čestitala voditeljima projekata: ''Čestitam svima koji su izabrani u evaluacijskim postupcima i dobili financiranje svojega projekta. Želim dodati da Sveučilište u Rijeci od 2012./2013. akademske godine dodjeljuje tzv. UNIRI potpore znanstvenoistraživačkim projektima. U ovih 5 godina diseminirali smo više od 30 milijuna kuna našim znanstvenicima. Alociramo najviše sredstava odsvih hrvatskih sveučilišta našim znanstvenicima i njihovim istraživačkim timovima. Fakultet za menadžment u turizmu Opatija, Ekonomski fakultet Rijeka i Pomorski fakultet Rijeka uključili su se vlastitim sredstvima i tako dodatno potaknuli znanost. Ova su tri fakulteta izdvojila ukupno 620.000 kuna, uz ono što izdvaja Sveučilište. Radi se o kompetitivnim projektima i nadam se da smo osigurali sredstva idu dobrim i korisnim projektima. Ovih 6 projekata za FMTU, 10 za EFRI i 11 za PFRI predstavljaju dodanu vrijednost za Sveučilište u Rijeci. Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu inicirao je ovakav model prije 3 godine; ove su se godini uključili Ekonomski i Pomorski, a nadam se da će i ostale naše sastavnici slijediti ovaj dobar primjer, zaključila je rektorica''.

Dekan Host istaknuo je kako će ovim projektima biti olakšano objavljivanje radova doktorandima Ekonomskog fakulteta te kako EFRI aplicira na brojne projekte, a sve s ciljem veće znanstvene produkcije, u skladu s ciljevima Strategije Sveučilišta.

Dekanica Smolčić Jurdana kazala je kako u uvjetima visoke kompetitivnosti mora biti važno iznjedriti što kvalitetnija istraživanja. Istaknula je i to da se svake godine trude uvesti nešto novo pa rade na uključivanju kolega iz inozemstva, a sve u skladu s ciljem internacionalizacije Sveučilišta i jačanja umrežavanja mladih znanstvenika.

Dekan Jugović rekao je kako je svih 11 prijavljenih projekata s Pomorskog fakulteta prošlo te da je upravi fakulteta iznimno drago da će mladi znanstvenici oformiti 11 novih istraživačkih timova i u sljedeće 2 godine raditi na podizanju ugleda, kako Pomorskog fakulteta, tako i cijelog Sveučilišta u Rijeci.

 

Ugovori o financiranju znanstvenih projekata temelje se na Odluci Senata Sveučilišta u Rijeci o uvjetima, kriterijima i postupku financiranja znanstvenih projekata te provedenom natječaju i vrednovanju prijavljenih projekata, kao i Odluci rektorice o prihvaćanju i financiranju znanstvenih projekata svake od sastavnica. Odluka rektorice donosi se na prijedlog u tu svrhu imenovanih povjerenstava, čija je zadaća vrednovanje i praćenje realizacije prijavljenih i prihvaćenih projekata.

Za Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija ovo je već treći natječajni ciklus, a Ekonomski fakultet Rijeka i Pomorski fakultet Rijeka s natječajima su krenuli ove godine po prvi puta.

Ovom linijom financiranja znanstvenih pomaže se realizacija ciljeva Strategije UNIRI za razdoblje od 2014. do 2020. godine, posebice u smislu pametne specijalizacije, a kako bi se osnažila znanstvena osnova Sveučilišta i razvijao njen potencijal, uzimajući u obzir europske i svjetske trendove, čime se potiče kreativnost, inovativnost i mobilnost.

Posebni ciljevi odobrenih znanstvenih projekata jesu: provođenje znanstvenih istraživanja radi unaprjeđenja teorijskih spoznaja i spoznaja aplikativne naravi, poboljšanje publiciranosti znanstvenih radova, širenje znanstvenog horizonta usvajanjem novih spoznaja, ali i utjecaj na šire okruženje kroz implementaciju tako dobivenih znanstvenih spoznaja te stjecanje iskustva u znanstvenoistraživačkom radu onih istraživača koji još nemaju dovoljno iskustva u vođenju projekata, mlađih suradnika bez istraživačkog iskustva.

POPIS PROJEKATA

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk