Održana 7. sjednica Senata
Srijeda, 22.11.2017.

srijeda, 22. studenog 2017.

U utorak, 21. studenog 2017. na Rektoratu Sveučilišta u Rijeci održana je 7. redovna sjednica Senata, na kojoj je za novog člana Senata iz redova znanstveno-nastavnih sastavnica Sveučilišta u Rijeci izabran prof. dr. sc. Mladen Petravić, pročelnik Odjela za fiziku.

Počasno zvanje professor emeritus dodijeljeno je dvama redovitim profesorima u trajnom zvanju u mirovini dr. sc. Branku Blaževiću te dr. sc. Vidoju Vujiću za posebne zasluge, razvoj i napredak Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu i Sveučilišta u Rijeci te za međunarodno priznatu nastavnu i znanstvenu izvrsnost. Na prijedlog Filozofskog fakulteta pokrenut je i postupak dodjele počasnog zvanja professor emeritus dr. sc. Branku Rafajcu, redovitom profesoru u trajnom zvanju u mirovini.

U trajno znanstveno-nastavno zvanje redovitog profesora izabrani su prof. dr. sc. Petar Veić s Pravnog fakulteta te prof. dr. sc. Snježana Bajek s Medicinskog fakulteta, dok je dr. sc. Igor Žutić s Odjela za fiziku izabran u naslovno znanstveno-nastavno zvanje redovitog profesora na razdoblje od pet godina.

Inozemnim profesorima i istaknutim stručnjacima dr. sc. Francu Fincu i dr. sc. Fabiu Polidoriju povjerena je nastava na Filozofskom fakultetu u Rijeci.

Senat je donio tri programa cjeloživotnog obrazovanja i to „Matematički origami“ Odjela za matematiku te „Stjecanje i unaprjeđivanje kompetencija za poučavanje u medicinskoj nastavi“ i „Planiranje, implementacija i evaluacija programa prevencije i jačanja otpornosti“ Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Provedena je rasprava o planovima zapošljavanja, napredovanja i ostalih kadrovskih promjena u okviru koje su utvrđene različite prakse prijevremenog napredovanja djelatnika i raspoređivanja koeficijenata na položajne dodatke pri sastavnicama. S intencijom transparentnog raspolaganja koeficijentima, a u skladu s odlukom iz 2014., rektorica je predložila osnivanje Povjerenstva Senata u sastavu prof. dr. sc. Goran Turkalj, predsjednik, prof. dr. sc. Vesna Crnić-Grotić, dekanica Pravnog fakulteta, prof. dr. sc. Alen Jugović, dekan Pomorskog fakulteta, prof. dr. sc. Alen Šustić, dekan Fakulteta zdravstvenih studija i prof. dr. sc. Dean Crnković, zamjenik pročelnice Odjela za matematiku. Zadaća Povjerenstva bit će provedba uspostave lanca napredovanja između sastavnica, kontinuirano praćenje racionalnog formiranja i korištenja lanca napredovanja na Sveučilištu u cjelini te izrada trogodišnjih planova napredovanja.

U kontekstu napredovanja raspravljalo se i o radu iza 65. godine života. Provedena je konstruktivna rasprava koju će Povjerenstvo uzeti u obzir u formiranju prioriteta i politika zapošljavanja i napredovanja.

Rektorica je izvijestila članove Senata da je prema resornom ministarstvu upućena zamolba za odobravanje neophodnih radnih mjesta i povećanje ukupnog mjesečnog obračunskog koeficijenta za Sveučilište u Rijeci u Državnom proračunu za 2018. godinu, a suglasna je i s dekanom Medicinskog fakulteta da bi bilo korisno prema zakonodavcu nastupiti i s prijedlogom da se osigura reizbor i za poslijedoktorande.

Senat je imenovao Znanstveni odbor za obilježavanje 45. obljetnice Sveučilišta u Rijeci u sastavu: prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija, rektorica, prof. dr. sc. Aleksandra Deluka Tibljaš, Građevinski fakultet, prof. dr. sc. Rajka Jurdana Šepić, Odjel za fiziku, prof. dr. sc. Jasna Krstović, Učiteljski fakultet u Rijeci, prof. dr. sc. Serđo Kos, Pomorski fakultet, prof. dr. sc. Saša Ostojić, Medicinski fakultet, prof. dr. sc. Saša Zelenika, Tehnički fakultet, prof. dr. sc. Vesna Crnić-Grotić, Pravni fakultet, izv. prof. art. Letricija Linardić, Elvira Marinković Škomrlj, rukovoditeljica Službe za odnose s javnošću Sveučilišta te Pegi Pavletić, predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci. Zadaća Znanstvenog odbora bit će osmišljavanje programa događanja i aktivnosti tijekom 2018. godine u povodu obilježavanja 45. obljetnice Sveučilišta u Rijeci.

Od 22. studenog do 22. prosinca bit će otvorena Javna rasprava o Prijedlogu Pravilnika za prijavu projekata na natječaje ili programe potpore uz sudjelovanje Sveučilišta u Rijeci, koji se odnosi prvenstveno na odjele i centre Sveučilišta u Rijeci, a na odgovarajući način primjenjivat će se i na fakultete.

Rektorica je upoznala članove Senata sa zaključcima Rektorskog zbora i zahtjevom da se na senatima sveučilišta provede rasprava o nacrtu Sporazuma o zajedničkom izvođenju studija javnih sveučilišta u Republici Hrvatskoj te Sveučilišta u Mostaru te se obvezla stav Senata, sa svim dvojbama i primjedbama, prenijeti članovima Rektorskog zbora.

Izvijestila je o završnom predstavljanje projekta Studentski smještaj na Kampusu Sveučilišta u Rijeci, 1. faza (TRIS) na kojem je sudjelovala ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije gđa Gabrijela Žalac, državna tajnica ​​u MRR​FEU-u, državna tajnica u MZO-u te ravnatelj SAFU-a s delegacijama.

Izvijestila je o konstituirajućoj sjednici Intersektorskog vijeća za suradnju s NR Kinom Sveučilišta u Rijeci, nastupnom prijmu britanskog veleposl​anika  g. Andrewa Dalglisha s delegacijom i njegovom predavanju u okviru obilježavanja Svjetskog dana znanosti (u organizaciji Studentskog zbora Sveučilišta), nastupnom prijmu mađarskog veleposlanika ​ g. Józsefa Magyara s delegacijom, posjetu ravnatelja Francuskog instituta u Hrvatskoj i savjetnika veleposlanice za suradnju i kulturnu djelatnost g. Guillaume Colina s delegacijom te posjetu direktorice Ureda Svjetske banke za Hrvatsku i Sloveniju, gđe. Elisabette Capannelli i delegacije Sveučilištu u Rijeci.

Prorektor za znanost izv. prof. dr. sc Alen Ružić izvijestio je o EUA radionici „Universities in regional innovation ecosystems: coherent policies for Europe beyond 2020“ održanoj u Tartuu, Estonia te o sudjelovanju na radionici „Sub-regional Meeting from Central and South European Countries „Working Together“ u organizaciji Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO - World Intelectual Property Organization) i Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo i Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, na kojoj je predstavio Sveučilište u Rijeci u sklopu WIPO-programa „Fact-finding Mission“.

U proteklom mjesecu održana je radionica Senata tematski vezana uz utvrđivanje strateških prioriteta Sveučilišta, konstituirajuća sjednica Stručnog vijeća za internacionalizaciju i projekte Sveučilišta u Rijeci, 2. sjednica Stručnog vijeća za financije Sveučilišta u Rijeci te koordinacija Kampusa.

Prorektorica za studije i studente između ostaloga izvijestila je i o posjeti predstavnika indijske agencije Santa Monica Study Abroad gdje su započeti dogovori oko potencijalne suradnje, Sajmu stipendija održanom na Kampusu te je najavila raspisivanje natječaja za stipendije za izvrsnost i stipendije za doktorande Sveučilišta u Rijeci 22. studenoga 2017.

 

 


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk