Kilimanjaro u retrovizoru
Utorak, 12.10.2010.
Uz Rektora Sveučilišta ekspediciji je u ime Grada Rijeke čestitke uputio Veljko Karabaić, pročelnik gradskog odjela za sport i tehničku kulturu. Predstavnici studentskog alpinističkog tima najavili su u skoro vrijem prezentaciju video zapisa s ekspedicije.


Trotjednu afričku avanturu šestorke riječkog Sveučilišta (Vitomir Maričić, Zoran Nebić, Sandro Erceg, Ivan Fućak, Siniša Knežević, Nebojša Nikolajev) nije lako sažeti u nekoliko rečenica, a još manje prenijeti dojmove utisnute obroncima Kilimanjara, prašinom Afrike, tropskim šarenilom Zanzibara i kulturalnom čipkom Istanbula.

Središnji dio cijelog projekta i glavni cilj ekspedicije, uspon na Uhuru peak (5895 m), očekivano je odrađen u prvom tjednu putovanja. Nakon 5 dana neprekidnog uspona, svih 6 članova ekspedicije stalo je na točku koja simbolično predstavlja najviši dio Afrike. Cijeli uspon protekao je relativno glatko. Prvi dio zahvaljujući spremnosti i kondiciji, akumuliranoj na pripremama u Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji i Švicarskoj, kroz koje su članovi prošli u mjesecima prije odlaska. Za drugi dio uspona presudna je bila psihička izdržljivost, odlučnost i želja, koje nije nedostajalo u borbi s visinom i svim zamkama koje ona skriva. Svatko je na svoj način izdržao, da bi na kraju svi ponosno stali na vrh i time ostvarili cilj ekspedicije na najbolji mogući način. Statistike kažu da da svaki drugi putnik prema vrhu Afrike ostane uskraćen za iskustvo vrha, zbog čega je zadovoljstvo što je cijela ekipa uspjela još i veće.

Biti u Africi, a ne vidjeti nacionalne parkove, koji su među najpoznatijima u svijetu, bilo bi u najmanju ruku šteta. Masai Mara u Keniji te Manyara, Tarangire i Ngoro Ngoro u Tanzaniji, pokazali su ljepote afričke prirode iz prve ruke. Dokumentarac uživo.

Neku vrstu nagrade i odmora od silnih afričkih kilometara pod nogama i gumama svatko bi pronašao na Zanzibaru. Opet dokumentarac, ali ovaj puta ne s Animal planeta, već Travel and Living kanala. Tropski otok u indijskom oceanu, sa svim bogatstvom i egzotikom flore i faune, nakon prašnjavih afričkih ravnica i planina, zaglušuje sva osjetila.

Ekspedicija je imala i  humanitarne ciljeve. Stjecajem okolnosti, postojala je mogućnost ukrcati „višak“ tereta na let za Nairobi, što smo iskoristili za prikupljanje odjeće i obuće koju smo podijelili u izbjegličkom kampu u Keniji i školi plemena Masai. Posebna zahvala vrtiću Delfin, koji se po drugi puta odazvao ovakvim akcijama. Boravak u Masai nastambi iskoristili smo i za upoznavanje dijela njihove kulture i običaja.

Zadnja 2 dana prije povratka, Istanbul. Grad toliko protkan poviješću da su riječi suvišne. Hrana, ljudi, običaji i generalniugođaj na granici kontinenata, vjera i koječega još. Još nekoliko znamenitosti ekstra na ionako prepunom popisu dojmova i iskustava, koja će zasigurno ostaviti pečat u  životnoj putovnici svakog člana ekspedicije, pod rubrikom „Studentski dani“.

Detaljnije o putovanju riječke šestorke pročitajte na www.ekspedicija.net i http://blog.vecernji.hr/kilimanjaro-africa-2010/.

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk