Sporazum RITEH-a i MEYER WERFT-a
Četvrtak, 23.11.2017.

Na Tehničkom fakultetu u Sveučilišta u Rijeci potpisan je Sporazum o suradnji na znanstvenim, istraživačkim, razvojnim i obrazovnim projektima između Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i brodogradilišta MEYER WERFT GmbH & Co. KG iz Papenburga u Njemačkoj. Sporazum je u ime Tehničkog fakulteta potpisala dekanica prof. dr. sc. Jasna Prpić Oršić, a u ime brodogradilišta MEYER WERFT član Uprave g. Philip Gennotte.

MEYER WERFT GmbH & Co. KG, jedno od najvećih njemačkih brodogradilišta, osnovano je davne 1795. godine u Papenburgu na rijeci Ems za izgradnju malih drvenih plovila. Brodogradilište je s gradnjom željeznih brodova započelo 1874. godine, a ubrzo je prepoznato i na međunarodnom brodograđevnom tržištu po gradnji svojih trajekata, tankera, kontejnerskih brodova, trajekata za prijevoz žive stoke i ostalih novogradnji posebne namjene. U novijoj povijesti Brodogradilište se posebno istaknulo gradnjom modernih, inovativnih i sofisticiranih krstarica.

Danas je brodogradilište MEYER WERFT među najvećim i najmodernijim brodogradilištima na svijetu. Brodogradilište zapošljava više od 3 tisuće radnika, a može se pohvaliti i najvećim natkrivenim suhim dokom na svijetu. Zahvaljujući ovakvoj tehnologiji gradnje Brodogradilište svake godine može proizvesti čak 3 luksuzna krstarica za naručitelje diljem svijeta. Budući da se radi o riječnom brodogradilištu, te da dovršeni prekooceanski brodovi moraju putovati 36 km rijekom Ems do zaljeva Dollart, njihove atraktivne isporuke svaki puta privuku tisuće gledatelja.


Sve rečeno o brodogradilištu MEYER WERFT dodatno naglašava vrijednost sklopljenog Sporazuma, kako za Fakultet, tako i za studente, buduće inženjere koji će svoje daljnje karijere odlučiti graditi možda upravo u sektoru brodogradnje.


Sporazumom se utvrđuju okviri buduće suradnje na projektima od zajedničke važnosti koje će predlagati svaka strana potpisnica Sporazuma, a ovisno o vlastitim potrebama i interesima. Svaka strana potpisnica dobiva i mogućnost predlagati individualne projekte s društvima povezanim s brodogradilištem MEYER WERFT, od kojih su neka MEYER Turku Oy, Turku, Finland ili poduzeće iz Rijeke TSI d. o. o.


TSI d. o. o. je poduzeće partner Tehničkog fakulteta, a osnovano je 2014. godine kao tvrtka čije je područje djelovanja projektiranje i inženjering u brodogradnji. U 2016. godini TSI postalo je dio grupe MEYER WERFT. Tvrtka djeluje globalno, a sastoji se od iskusnog tima koji broji 64 inženjera brodogradnje i inženjera brodostrojarstva pod iskusnim vodstvom s 40 godina iskustva na svjetskom brodograđevnom tržištu. U sklopu svog poslovanja razvija poslovne odnose i projekte sa stranim partnerima kao što je brodogradilište MEYER WERFT, naslanjajući se na dugogodišnju brodograđevnu tradiciju grada Rijeke koja seže sve do početka 18 stoljeća.


Prije potpisivanja Sporazuma o suradnji, na poziv  brodogradilišta MEYER WERFT, Uprava Tehničkog fakulteta posjetila je njihovo brodogradilište te dogovorila okvire suradnje i pripreme za posjet studenata brodogradilištu. Planiraju se i prakse studenata Tehničkog fakulteta u TSI-u te u brodogradilištu MEYER WERFT, a također i pozvana predavanja koja će na Fakultetu održati stručnjaci iz oba privredna subjekta, kao i mogućnost diplomskih radova koji bi pratili razvoj projekta jednog broda. Sporazum se odnosi i na razmjenu stručnjaka, mogućnosti specijalizacija te rada na zajedničkim projektima i programima.


Cilj dosadašnjeg partnerstva Tehničkog fakulteta s tvrtkom TSI d. o. o., kao i budućeg partnerstva s njemačkim brodogradilištem MEYER WERFT je rad na zajedničkim projektima, a pogotovo ulaganje u nove generacije inženjera koji će kroz svoj studij u pozitivnom i poticajnom okruženju, kroz direktan doticaj s modernim i inovativnim načinima proizvodnje, steći prakse i znanja koja će im pomoći u njihovom daljnjem rastu u poslovnom svijetu.


 
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk