Održana radionica u Akvariju
Četvrtak, 23.11.2017.

četvrtak, 23. studenog 2017.


U cafe baru ''Akvarij'' Studentskog centra Rijeka na Kampusu Sveučilišta u Rijeci od 19. do 21. studenog 2017. održan je seminar pod nazivom ''Novi modeli upravljanja kulturnim resursima'', u sklopu programa ''Učionica'', namijenjen profesionalcima u kulturi. Seminar su organizirali Zaklada ''Kultura nova'' i projekt ''Rijeka 2020 – EPK'', uz partnerstvo Sveučilišta bu Rijeci.


Ovaj je trodnevni seminar bio namijenjen predstavnicima organizacija civilnog društva, koji su angažirani u postojećim ili nastajućim društveno-kulturnim centrima utemeljenim na modelima sudioničkog upravljanja i nekom obliku javno-civilnog partnerstva u Hrvatskoj te profesionalcima u području kulture iz Rijeke koji razvijaju ili planiraju razvijati nove modele upravljanja kulturnim resursima.


U sklopu seminara održana je i javnu diskusiju pod nazivom ''Kakav obrazovni program u kulturnom menadžmentu trebamo?''. Razgovaralo se o potrebama profesionalaca i kulturnog sektora za obrazovnim programom u područjima kulturne politike, kulturnog menadžmenta i rukovođenja u kulturi. Raspravi je prethodila prezentacija rezultata istraživanja o obrazovanju u kulturnom sektoru koje je provela Zaklada ''Kultura nova'' u suradnji s Anom Žuvelom s Instituta za razvoj i međunarodne odnose.

Tema sudioničkog upravljanja postala je iznimno važna s obzirom na to da se tradicionalni javni i tržišno orijentirani modeli upravljanja sve češće pokazuju neadekvatnim u pružanju odgovora na kompleksnost izazova u kreiranju politika, promjene u socioekonomskom okruženju, potrebe kulturnih djelatnika, umjetnika, publike i lokalne zajednice. Uspješna implementacija i održivi razvoj kompleksnih praksi sudioničkog upravljanja u kulturi zahtijevaju razumijevanje promjena u društvenom i političkom kontekstu, kulturnih i socijalnih učinaka novih modela upravljanja, uspostavljanje modela i nrazina uključenosti svih relevantnih dionika u procese donošenja odluka te (re)organizaciju njihovih uloga.

Seminar je organiziran kao događanje koje prethodi međunarodnoj i interdisciplinarnoj konferenciji pod nazivom "Sudioničko upravljanje u kulturi: Istraživanje praksi, teorija i politika. Uradimo zajedno." koja će biti održana od 22. do 24. studenoga 2017. u Rijeci. Konferenciju organizira Zaklada "Kultura nova" u partnerstvu s ''EPK Rijeka 2020'', u suradnji s Europskom kulturnom zakladom i mrežom IFACCA, a uz podršku regionalnog međuvladinog foruma Central European Initiative. Označena je kao događaj mreže ENCATC. Konferencija je dio projekta "Pristupi sudioničkom upravljanju u kulturi" koji podržava UNESCO-v Međunarodni fond za kulturnu raznolikost. 

VIŠE


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk