Predsjednica u Sveučilišnoj
Četvrtak, 23.11.2017.

četvrtak, 23. studenog 2017.

Predsjednica Republike Hrvatske gđa Kolinda Grabar Kitarović, uz pratnju supruga g. Jakova Kitarovića, prisustvovala je u srijedu, 22. studenog 2017. svečanom otvorenju Izložbe knjiga iz isusovačke zbirke, povodom obilježavanja 390. obljetnice osnutka Isusovačkog kolegija u Rijeci.

Predsjednicu su u Sveučilišnoj knjižnici dočekale rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija i ravnateljica Sveučilišne knjižnice Rijeka gđa Senka Tomljanović. U programu su također sudjelovali: riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić primorsko-goranski župan g. Zlatko Komadina, zamjenik gradonačelnika Rijeke g. Marko Filipović i kao i ostali uvaženi članovi crkvene, društvene, političke i sveučilišne zajednice.

Predsjednici je na dar uručen primjerak pretiska glagoljaške knjige ''Misal hruacki'' Šimuna Kožičića Benje  te je imala priliku razgledati originalnu Povelju Ferndinanda II. o osnivanju riječkog Isusovačkog kolegija i rijetke knjige iz fundusa Isusovačkog kolegija.

Ovo je također i 390. godišnjica osnivanja Sveučilišne knjižnice, budući da je oko 1.400 knjiga Isusovačkog kolegija temelj njezinog fonda. Isusovački red godine 1627. osnovao je u Rijeci kolegij i gimnaziju, u čijem se sastavu nalazila i knjižnica. Knjižnica je u Rijeci djelovala daljnjih 146 godina, a od 1633. godine Kolegij dobiva akademske slobode pa kolegijska knjižnica dobiva karakter visokoškolske knjižnice. Početak visokoga školstva u Rijeci također se vezuje uz ovaj datum. Program ovog obilježavanja održavao se pod pokroviteljstvom Predsjednice.


VIRTUALNA IZLOŽBA

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk