Okrugli stol - Izazovi energetske učinkovitosti
Srijeda, 13.10.2010.
U sklopu Britanskih dana u Rijeci Veleposlanstvo Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske i Grad Rijeka uz podršku Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Hrvatsku gospodarsku komoru su organizirali okrugli stol o temi ‘Izazovi energetske učinkovitosti – suradnja gospodarstva, znanosti i lokalne zajednice’ na kojoj je posebni gost bio britanski stručnjak Alex Neumann, direktor za sustave električne energije u NAREC – u, britanskom nacionalnom centru izvrsnosti za obnovljive izvore energije. Alex Neumann u svom se izlaganju osvrnuo na britanska iskustava s obnovljim izvorima energije i inovacijama na tom području.

Sudionike okruglog stola koji je održan 13. listopada 2010. u 11 sati u prizemlju Gradske vijećnice, Korzo 16, Rijeka pozdravili su gradonačelnik Grada Rijeke mr.sc. Vojko Obersnel, rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Pero Lučin te britanski veleposlanik u RH David Blunt.

Rektor Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. sc. Pero Lučin je u svojem pozdravnom govoru istaknuo zahvalnost kolegama iz Velike Britanije koji nam primjerom ukazuju na razne modele energetske održivosti te je nadodao kako je vrlo bitno razvijati zajednicu kroz koncept trokuta znanja ali i da treba stvoriti adekvatno okruženje u kojem će se poticati znanje, istraživanje i gospodarstvo, a upravo ta uloga pripada Sveučilištu – poticanje povezivanja mozgova (i to ne samo stručnjaka već svih!) ne bi li se svi zajedno povezali s ciljem stvaranja društveno-humanističke i održive zajednice. Rektor je zaključio da su nam bitni partneri te se zahvalio veleposlaniku Bluntu na međusobnoj suradnji.

Gradonačelnik grada Rijeke, mr. sc. Vojko Obersnel je izrazio zadovoljstvo što se skup ovih razmjera održava upravo u Rijeci te naglasio da uvijek valja težiti spajanju znanosti i gospodarstva. Istaknuo je da smo danas pred novim izazovima kad govorimo o tehnologiji – te da uz trojac znanost, gospodarstvo i lokalna zajednica – tehnologija čini 4. list pa to onda postaje sretna djetelina s četiri lista koju zaokružuju investitori iz Velike Britanije koji investiraju ne samo novac već svoje vrijeme, znanje i iskustvo.

Veleposlanik HE David Blunt je istaknuo važnost povezivanja akademskog istraživanja s gospodarskim sektorom te je izrazio zadovoljstvo suradnjom između Velike Britanije i Hrvatske koja je obostrano korisna. Čestitao je gradonačelniku na potpisivanju Energetske povelje u Briselu te zaključio da je za održivu zajednicu potrebno probuditi energetsku svijest građana.

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk