Novi saziv Savjeta Sveučilišta

U ponedjeljak 11. prosinca 2017. na Rektoratu je održana 16. sjednica Savjeta Sveučilišta u Rijeci na kojoj je konstituiran njegov novi saziv. Za predsjednika jednoglasno je izabran g. Mladen Pejković, voditelj odjela Poslovnog razvoja, strategije i informacijske tehnologije Atlantic Grupe d.d., dok je zamjenicom predsjednika potvrđena prof. dr. sc. Silvana Vranić s Filozofskog fakulteta u Rijeci.

Rektorica je istaknula nekoliko detalja iz iznimnog životopisa Mladena Pejkovića koji je prije preuzimanja funkcije izvršnog direktor Atlantic Grupe bio predsjednik Uprave VIPNet-a, gdje je posljednjih nekoliko mjeseci bio je direktor razvoja tehnologije u Telecomu Austrija, a prije čega je bio član uprave i glavni direktor za tehniku Velcoma, vodećeg bjeloruskog operatora. Svoju karijeru vezao uz komunikacijsko-informacijske tehnologije, bio je član Savjeta Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, kojeg je i sam završio.

Ostali članovi novog saziva Sveučilišnog savjeta redom su: akademik Daniel Rukavina, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, g. Zlatko Komadina, primorsko-goranski župan, mr. sc. Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke,  dr. sc. Vidoje Vujić, professor emeritus, Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Rijeka,  Siniša Reljić, dipl. ing., Navis Consult d.o.o. te prof. dr. sc. Marko Čanađija, Tehnički fakultet u Rijeci, prof. dr. sc. Miranda Mladinić Pejatović, Odjel za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. sc. Jasenka Mršić-Pelčić, Medicinski fakultet u Rijeci, prof. dr. sc. Christian Stipanović, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu te student Mateo Rudan.

Rektorica prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija održala je prezentaciju u okviru koje je predstavila svoj program za mandatno razdoblje 2017. -2021. te rezultate analize zatečenog stanja (clean start) koju je izradila tvrtka Deloitte, istaknuvši najveće izazove postavljene pred Sveučilište, uzimajući, između ostalog, u obzir i činjenice iz prezentacije Borisa Popovića, člana NVZVOTR-a i predsjednika Savjeta za konkurentnost Urbane aglomeracije Rijeka, o konkurentnosti i Sveučilištu u širem znanstvenom, tehnološkom i poslovnom okruženju.

Kao strateške prioritete Sveučilišta rektorica je navela povećanje broja studenata, povećanje broja zaposlenika i unaprjeđenje karijera postojećih, povećanje broja atraktivnih studijskih programa, povećanje znanstvene i umjetničke produkcije, poboljšanje pozicije na rang-listama, povećanje broja studijskih programa na stranim jezicima, međunarodne znanstvene projekte, financijsku i organizacijsku konsolidaciju i infrastrukturne projekte, suradnju Sveučilišta i gospodarstva te aktivnosti vezane uz obilježavanje 45. obljetnice Sveučilišta u Rijeci.

Kao poseban interes Sveučilišta u smislu suradnje s lokalnom zajednicom rektorica je izdvojila ideju o suradnji u okviru pametne specijalizacije, posebice domeni javnog zdravstvo i kvalitete života kao područjima u kojima je moguće ponuditi nadstandard koji bi bio specifičan za našu Županiju.

Rektorica je navela vrijednosti na kojima Sveučilište i Grad rade paralelno - inovativno i otvoreno društvo, građanstvo, inkluzivnost, kultura – te napomenula da je moguće puno učiniti ujedinjenim snagama. Projekti u tijeku su EPK te građanski odgoj, ali rektorica navodi da postoje i drugi segmenti u kojima se Grad i Sveučilište mogu profilirati.

Bio, nano i info- tehnologije domena su u kojoj je Sveučilište najbolje infrastrukturno opremljeno te je to potrebno iskoristiti, a suradnja s lokalnom zajednicom moguća je i u domeni energije, transporta i održivog razvoja te prirodnih i tradicionalnih resursa za budućnost, što pokriva teme od kulture do agroinovativnosti.

Župan Zlatko Komadina pozdravio je stare i novoizabrane članove Savjeta te pohvalio dobar kontinuitet rada ovog tijela. S razine Županije poručio je da postoji dobra projektna suradnja s pojedinim sastavnicama Sveučilišta, ali i da bi trebalo pokrenuti suradnju i s drugim sastavnicama. Kao moguće područje suradnje, posebice u smislu zajedničkog elaboriranja stavova struke, naveo je zdravstvo te energetske projekte (jedan od kojih je NLG).

Gradonačelnik Vojko Obersnel izrazio je opredijeljenost i želju Grada za suradnju sa Sveučilištem kroz niz aktivnosti, od osiguranja zemljišta i infrastrukture potrebne za rad do programske suradnje, kao što je ona u okviru Europske prijestolnice kulture. Gradonačelnik je pozdravio inicijativu o suradnji u domeni pametne specijalizacije, posebice kroz zajedničko korištenje resursa, ljudskih i infrastrukturnih.

G. Obersnel izrazio je nezadovoljstvo zbog loše pozicioniranosti riječkog sveučilišta na rang-listama u odnosu na neka druga hrvatska sveučilišta, a s obzirom na nabavljenu opremu i mogućnosti koje pruža. Potiče Sveučilište da poduzme aktivnosti kako bi se slika Sveučilišta popravila.

Akademik Rukavina istaknuo je da Sveučilište ima veliki potencijal za razvoj istraživačkih karijera, dok je g. Siniša Reljić, koji je, kao i rektorica, član Savjeta za konkurentnost Urbane aglomeracije (UA) Rijeka, iskoristio priliku prenijeti kritički stav tog tijela u vezi s visokim obrazovanjem i činjenicom da studenti završetkom studija nemaju odgovarajuće kompetencije za rad i funkcioniranje na tržištu rada i u javnom sektoru.

Rektorica prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija izrazila je želju da se Savjet sastaje češće od jednom godišnje, možda čak i kvartalno, kako bi članovi svojim iskustvom doprinijeli razvoju i povezivanju Sveučilišta s lokalnom zajednicom. 

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk