Priznanje Sveučilištu u Rijeci
Utorak, 16.01.2018.

utorak, 16. siječnja 2018.

Na Rektoratu Sveučilišta u Rijeci danas je održano predstavljanje Priznanja Sveučilištu u Rijeci za promociju i afirmaciju makedonskog jezika, književnosti i kulture, a koje je dodijelilo Sveučilište svetog Ćirila i Metoda iz Skopja, povodom obilježavanja 50. godišnjice Seminara za makedonski jezik, književnost i kulturu.

Sveučilište svetog Ćirila i Metoda iz Skopja u svojoj organizaciji ima i Seminar za makedonski jezik i kulturu, instituciju utemeljenu  s ciljem promoviranja makedonskog jezika, književnosti i kulture diljem svijeta. Od utemeljenja Republike Makedonije ovaj Seminar ima vrlo važnu ulogu, s obzirom na negiranje makedonskog jezika kao zasebnog slavenskog jezika. Svake godine na Ohridu organiziraju se radionice za makedonski jezik, na koje pozivaju slaviste iz cijelog svijeta na izučavanje makedonskog jezika i kulture, kako bi ga isti mogli promovirati u svojim sredinama. Sveučilište u Rijeci uključilo se 1985. te s vremenom postaje najistaknutiji promotor i brojčano najjači eksponent u svijetu s cca. 2000 polaznika u zadnjih 8 godina, koji se bave izučavanjem i afirmacijom makedonskog jezika, književnosti i kulture.

Rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija obratila se uvodnim riječima: ''Nama je na Sveučilištu u Rijeci iznimna časti primiti ovu blagodarnicu iz Makedonije. Naš Filozofski, ranije Pedagoški fakultet još od 1982. godine djejuje u području izučavanja makedonskoga jezika, a najveći promotor makedonistike je svakako prof. dr. sc. Goran Kalogjera, voditelj Lektorata makedonskoga jezika  na našem Filozofskom fakultetu. Prof. Kalogjera počasni je konzul Republike Makedonije, kao i dobitnik brojnih nagrada te je na području razvoja makedonistike, posebice za svojeg prorektorskog mandata u mandatu rektora akademika Daniela Rukavine, napravio sve što se u takvom području napraviti može. Čestitam ovom prilikom našim prijateljima iz Makedonije 50. godišnjicu Seminara te još jednom zahvaljujem na ovom unikatnom priznanju''.

Dekanica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci izv. prof. dr. sc. Ines Srdoč Konestra kazala je: ''Proučavanje naših dvaju ''malih'' jezika spojilo nas je s makedonskim kolegama, ne samo na stručnoj, nego i prijateljskoj razini. Do sada su izdana 4 zbornika, a 5. je u tisku, a makedonski se autori kod nas čitaju i prevode. Kada prof. Kalogjera, kao što je najavio za ovu godinu, ode u mirovinu, mi ćemo nastaviti razvijati makedonistiku na Filozofskom fakultetu. Želim spomenuti i dobru suradnju s društvom makedonske manjine ''Ilinden'' u Rijeci, koja posredstvom studenata komunicira s lokalnom zajednicom''.

Prof. dr. sc. Goran Kalogjera, počasni konzul Republike Makedonije i voditelj Lektorata makedonskog jezika na Filozofskom fakultet Sveučilišta u Rijeci naglasio je: ''Makedonci su od osnutka svoje države imali problem s priznavanjem makedosnkoga jezika kao zasebnoga slavenskog jezika pa je početkom stvaranja poslijeratne Jugoslavije, u čijem se sastavu Makedonija nalazila, osnovan ''Seminar'', institucija koja će se baviti zaštitom i razvitkom njihova jezika, književnosti i kulture. Godine 2008. osnovali smo riječki Lektorat makedonskoga jezika i danas studenti FFRI-a mogu slušati slijedeće (izborne) kolegije: Makedonski jezik i književnost 1, 2, 3 i 4, Makedonska kultura i civilizacija te Makedonska književnost. Lektorat osim nastavne, ima i izdavačku djelatnost. Svake godine imamo mogućnost poslati 2 do 3 studenata na Seminar na Ohridu. Čestitam rektorici i dekanici, jer ovo je priznanje Fakultetu i Sveučilištu kao instituciji'', zaključio je prof. Kalogjera te iskoristio priliku da najavi skorašnji posjet rektora Sveučilišta sv. Ćirila i Metoda u Skopju Sveučilištu u Rijeci.

Predstavljanju su također prisustvovale Ana Azeska, prof. lektorica makedonskog jezika te izv. prof. dr. sc Sanja Zubčić, pročelnica Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk