Održana 9. sjednica Senata
Srijeda, 24.01.2018.

 

srijeda, 24. siječnja 2018.

Na 9. sjednici Senata, održanoj 23. siječnja 2018., dodijeljena su počasna zvanja professor emeritus Sveučilišta u Rijeci dr. sc. Branku Rafajcu, redovitom profesoru u trajnom zvanju, u mirovini, Filozofski fakultet te dr. sc. Božidaru Križanu, redovitom profesoru u trajnom zvanju, u mirovini, Tehnički fakultet.

Senat je dao podršku prijedlogu rektorice prof. dr. sc. Prijić-Samaržija u skladu s kojim je pokrenut  postupak za dodjelu počasnog doktorata (gradus doctoris honoris causa) akademiku Danielu Rukavini, professoru emeritusu.

U znanstveno-nastavno zvanje redovitog profesora potvrđen je trajni izbor dr. sc. Roberta Mohovića s Pomorskog fakulteta, dok je dr. sc. Budislavu Vukasu s Pravnog fakulteta potvrđen izbor u znanstveno-nastavno zvanje redoviti profesor na razdoblje od pet godina. Dr. sc. Vesni Eraković Haber s Medicinskog fakulteta potvrđen je izor u trajno naslovno znanstveno-nastavno zvanje redovite profesorice.

Senat je osnovao Međunarodni znanstveni savjet (International Scientific Committee) Sveučilišta u Rijeci kao savjetodavno tijelo uprave i Savjeta za znanost Sveučilišta za pitanja znanstvene djelatnosti te razvoja strategija i politika na tom području. Savjet će činititi ugledni znanstvenici iz inozemstva koji mogu, na temelju svojih ekspertiza i iskustava s uglednih znanstvenih institucija, svojim savjetima i aktivnostima doprinijeti razvoju Sveučilišta u Rijeci i to: prof. dr. sc. Ivan Đikić, Sveučilište u Frankfurtu, prof. dr. sc. Winfried Pickl, Medicinsko sveučilište u Beču, prof. dr. sc. Aleksandra Kanjuo Mrčela, Sveučilište u Ljubljani, prof. dr. sc. Dražen Prelec, Massachusetts instituta za tehnologiju, prof. dr. sc. Nenad Mišćević, Sveučilište u Mariboru i Srednjeeurpsko sveučilište u Budimpešti, prof. dr. sc. Željko Ivezić, Sveučilište u Washingtonu,  prof. dr. sc. Igor Žutić, Sveučilište u Buffalu, prof. dr. sc. Danica Kragić, Kraljevski institut za tehnologiju u Stockholmu, prof. dr. sc. Igor Mezić, Sveučilište u Kaliforniji Santa Barbara, prof. Vedran Mimica, dipl. ing. arh., Tehnološki institut države Illinois u Chicagu.

Nakon što su u njega uvršteni prijedlozi izmjena i dopuna prikupljenih u okviru javne rasprave, te nakon provedene dodatne rasprave i usvajanja jedne izmjene, članovi Senata većinom glasova donijeli su Pravilnik o stegovnoj odgovornosti nastavnika i suradnika Sveučilišta u Rijeci, a na sjednici je otvorena i javna rasprava o Prijedlogu Pravilnika o akademskom priznavanju inozemnih visokoškolskih kvalifikacija i razdoblja studija, koja će biti otvorena do 22. veljače o. g.

Donesena je Odluka o dinamici izgradnje Kampusa Sveučilišta u Rijeci, a i odluka o pokretanju infrastrukturnih projekata koji nisu na Kampusu i to: Ekonomskog fakulteta, Medicinskog fakulteta i Fakulteta zdravstvenih studija, Riječke inovacijsko-društveno-kulturne arene (DKC RiArt Arena), Sveučilišne knjižnice Rijeka, Tehničkog fakulteta te Mini Kampusa Ika – Centra za razvoj inovacija u turizmu.

U okviru donošenja financijskih odluka koje se odnose na redovnu aktivnost Sveučilišta Senat je donio i odluku o financiranju odobrenih zajmova Fonda za poticanje poduzetništva i partnersko povezivanje s gospodarstvom, financiranje nastalih nepodmirenih i budućih obveza u pripremi i realizaciji projekta adaptacije i prenamjene objekta ''Konačište Hrvatskih željeznica'' u studentski dom i hostel kao strateškog kapitalnog projekta u podizanje studentskog standarda studenata Sveučilišta u Rijeci te troškova Sveučilišne knjižnice Rijeka.

Rektorica je kroz svoje izvješće obavijestila članove Senata o terminu cjelodnevnog posjeta ministrice prof. dr. sc. Blaženke Divjak te državnih tajnika prof. dr. sc. Branke Ramljak i dr. sc. Tome Antičića 13. veljače 2018., u okviru koje će biti organizirana izvanredna sjednica Senata, panel—rasprava „Stanje i perspektive osposobljavanja i usavršavanja visokoškolskih nastavnika za rad u nastavi“ te razgovor s ministricom i njenim timom o strateškim projektima Sveučilišta.

Rektorica i njeni suradnici upoznali su članove Senata s nizom upita i dokumenata koje je Sveučilištu uputilo Ministarstvo, a prorektori su izvijestili o svojim i aktivnostima svojih resora u proteklom razdoblju te najavili događanja u narednim mjesecima.

 

 

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk