Potpisivanje Sporazuma
Četvrtak, 01.02.2018.

1. veljače 2018.

Na Rektoratu Sveučilišta u Rijeci jučer, 31. siječnja 2018., održano je svečano potpisivanje Sporazuma o suradnji između Sveučilišta u Rijeci i Instituta za antropologiju. Sporazum su potpisali rektorica Sveučilišta prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija i ravnatelj Instituta doc. dr. sc. Saša Missoni.

 

Potpisivanju su također prisustvovali:

dr. sc. Miran Čoklo, znanstveni suradnik na Institutu


dr. sc. Barbara Cvitkušić, stručna savjetnica na Institutu


prof. dr. sc. Krešimir Pavelić, savjetnik rektorice, Odjel za biotehnologiju UNIRI

izv. prof. dr. sc. Sandra Kraljević Pavelić, Odjel za biotehnologiju UNIRI, predstojnica Centra za visokopropusne tehnologije


Rektorica Prijić Samaržija najavila je da će uskoro biti formirana radna skupina za osnivanje međunarodnog poslijediplomskog specijalističkog studija ''Antropologija i globalno zdravlje'', koji bi trebao biti oformljen tijekom 2019. godine, a zamišljen je kao specijalizacija prvenstveno za zdravstvene djelatnike, ali i ostale srodne struke.


Sveučilište u Rijeci snažno razvija interdisciplinarni pristup znanosti, što je, između ostaloga, kulminiralo razvojem Odjela za biotehnologiju kao interdisciplinarne ustanove u kojoj se prožimaju znanstvene discipline poput fizike, kemije, biologije, medicine, psihologije i dr.

Antropologija se u Hrvatskoj počela razvijati 70-tih godina prošlog stoljeća kao interdisciplinarna znanost koja povezuje društveno-humanističke i prirodoslovno-medicinske discipline i vrlo se brzo profilirala kao jedinstvena znanstvena disciplina koja proučava biološku i kulturnu različnost čovjeka sveobuhvatnim (holističkim) pristupom.

Institut za antropologiju, kao javni institut, nositelj je kontinuirane znanstvenoistraživačke djelatnosti u području antropologije, koju provodi u nadležnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja, a od svojeg osnutka do danas zadržao je interdisciplinaran pristup u znanstvenoistraživačkom radu. Institut okuplja stručnjake iz različitih znanstvenih područja oko zajedničkih antropoloških tema, što ga čini jedinstvenim u zemlji i prepoznatljivim u međunarodnim znanstvenim krugovima.


Potpisivanjem Sporazuma proširit će se ranije započeta suradnja Instituta i Centra za visokopropusne tehnologije Sveučilišta u Rijeci, a u okviru Sporazuma planirana je suradnja na osnivanju, razvijanju i unaprjeđivanju studijskih programa i programa cjeloživotnog učenja te provedbi zajedničkih znanstveno-istraživačkih i istraživačko-razvojnih projekata i programa. Centar za visokopropusne tehnologije, kao najbolje opremljena znanstvena jedinica u području znanosti o životu, bit će izvrsna podrška planiranim aktivnostima.


Cilj suradnje Instituta za antropologiju i Sveučilišta u Rijeci ujedinjavanje je kadrovskih i infrastrukturnih kapaciteta radi jačanja znanstvene infrastrukture, povećanja znanstvene produkcije, broja kolaborativnih projekata, internacionalizacije te osnivanja i razvijanja atraktivnih studijskih programa u svrhu jačanja konkurentnosti i prepoznatljivosti obiju institucija.

 

O Institutu za antropologiju

Institut za antropologiju osnovan je 1992. godine i od samog početka sudjeluje u visokom obrazovanju kroz suradnju s nekoliko hrvatskih sveučilišta.

Institut provodi znanstveno-istraživačke i stručne projekte financirane iz domaćih, stranih i međunarodnih fondacija i organizacija, od koji su samo neke: Hrvatska zaklada za znanost, Europska komisija (FP5, FP6, FP7 i Horizon2020), National Institutes of Health (SAD), Wenner Gren Foundation, Nutricia Research Foundation i UNESCO.

Osim znanstveno-istraživačke i nastavne djelatnosti, Institut za antropologiju je suizdavač međunarodnog znanstvenog časopisa Collegium Antropologicum te suorganizator međunarodnih znanstvenih skupova u Hrvatskoj:  Anthropology and Health (koji se održava od 1984.), School of Biological Anthropology (održava se od 1975.) te druge značajne skupove kao European Anthropological Association Congress, International Union of Anthropological and Ethnological Sciences Congress i druge.
 

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk