Nastupni posjet veleposlanice
Četvrtak, 01.02.2018.

četvrtak, 1. veljače 2018.

Veleposlanica Irske u Republici Hrvatskoj Nj. E. Olive Hempenstall posjetila je jučer Sveučilište u Rijeci. Nastupni posjet Nj. E. održan je na Rektoratu, gdje ju je primila rektorica prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija. Jedna o tema razgovora bili su gradovi Galway i Rijeka, kao Europske prijestolnice kulture 2020.

Sastanku su prisustvovali: Nj.E. Olive Hempenstall, ambasadorica Republike Irske u RH u pratnji g. Bernarda Vrbana iz Ureda za odnose s javnošću Veleposlanstva te ispred Sveučilišta u Rijeci:  rektorica prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, prorektorica za studije i studente prof. dr. sc. Sanja Barić prorektor za organizaciju i upravljanje infrastrukturom prof. dr. sc. Goran Turkalj i Iva Tijan iz Odjela za međunarodnu suradnju.

Rektorica je gđi Hempenstall predstavila Sveučilišta i istaknula je kako je UNIRI sveučilište treće generacije - ono koje direktno utječe na razvoj uže i šire zajednice. Rektorica je predstavila viziju sveučilišta, rekavši kako je usmjerena na internacionalizaciju, razmjenu znanstvenika, stručnjaka i studenata, suradnju u područjima znanosti i istraživanja te kako teži razvijanju snažnih strateških partnerstava.

Rektorica je naglasila kako želi ojačati razmjenu irskih i hrvatskih studenata i znanstvenika na što je veleposlanica predložila razmjenu studenata i znanstvenika u vidu činjenice da su Rijeka i irski grad Galway 2020. godine oba europske prijestolnice kulture.

Rektorica je veleposlanici i spomenula izvrsnu opremljenost laboratorija sastavnica na UNIRI Kampusu koji su financirani EU projektima te razgovarala o mogućnostima korištenja te opreme u vidu povećanja broja studenata STEM područja kao i korištenja te opreme sa strane irskih znanstvenika i studenata.

Nakon što se ustanovilo da je jedan student Sveučilišta u Rijeci na stručnoj praksi preko Erasmusa u Corku u Irskoj, veleposlanica je izrazila želju pružiti dodatnu podršku studentu Sveučilišta u Rijeci u vidu sklapanja kontakta i daljnjeg razvoja suradnje u području spajanja Sveučilišta u Rijeci i irskih visokoškolskih institucija.

Također je predložila obilježavanje irskog tjedna u Rijeci gdje bi uz predstavljanje irske kulture, naglasak bio i na suradnji s irskim znanstvenicima, studentima i stručnjacima.

Veleposlanica je pozdravila ideje rektorice te istaknula kako EPK Rijeka i Galway 2020 pruža izvrstan temelj za realizaciju svih prijedloga. Rektorica i veleposlanica su nastavile razgovor u vidu mogućih manifestacija koje će pratiti projekt Europske kulturne prijestolnice u Rijeci te izrazile želju za dugoročnom suradnjom dvaju gradova i iznad granica EPK 2020.
  
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk