Potpisani ugovori o financiranju
Četvrtak, 15.02.2018.

četvrtak, 15. veljače 2018.

 

Sveučilište u Rijeci danas je potpisalo s poduzećima E-glas i Hidromodeling prve ugovore o financiranju poduzetničkih projekata iz sredstava Fonda za poticanje poduzetništva i partnersko povezivanje s gospodarstvom. Time Sveučilište želi potaknuti nastanak i rast poduzetništva temeljenog na znanju i zapošljavanje studenata.

Potpisivanju su prisustvovali:

prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci

Boris Golob, direktor STEPRI znanstveno-tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci

izv. prof. dr. sc. Miroslav Vrankić, direktor poduzeća E-glas d. o. o.

Davor Stipanić, direktor poduzeća Hidromodeling d. o. o.

Poduzeće E-glas d. o. o. bavi se razvojem i komercijalizacijom proizvoda za osobe s invaliditetom i primjenom asistivne tehnologije.

Poduzeće Hidromodeling d. o. o. bavi se razvojem softvera za simulaciju interakcije podzemnih i površinskih voda - za sustave navodnjavanja i zaštite od poplava.

Ovo je potpisivanje prvih ugovora o financiranju poduzetničkih projekata iz sredstava Fonda za poticanje poduzetništva i partnersko povezivanje s gospodarstvom Sveučilišta u Rijeci. Ovim se ugovorima potiče nastanak i rast poduzetništva temeljenog na znanju članova znanstvene zajednice, ali i zapošljavanje studenata.

Po uzoru na vodeće svjetske centre znanja i tehnologija, Sveučilište u Rijeci po prvi put  u Hrvatskoj (i šire) provodi program financiranja tehnološkog poduzetništva, želeći još aktivnije doprinositi društvenom i gospodarskom razvoju zajednice.

Iz sredstava Fonda odobravaju se beskamatni krediti za poduzetnike koji kroz suradnju sa znanstvenom zajednicom razvijaju i na tržište plasiraju proizvode i usluge te zapošljavaju postojeće i bivše studente Sveučilišta u Rijeci. Sveučilište, dakle, beskamatno kreditira poduzetničke projekte, koji se temelje na suradnji sa znanstvenicima i pritom otvaraju nova radna mjesta za studente sveučilišta

U Odluci Senata o osnivanju Fonda stoji da su ciljevi i svrha Fonda:

uspostavljanje povezivanja i poslovne suradnje akademske zajednice s komercijalnim, društvenim i javnim sektorom

stvaranje novih poduzetničkih poduhvata povezivanjem znanstvene zajednice, studenata i partnerskih organizacija iz okruženja


poticanje poduzetništva kod znanstvene zajednice i studenata Sveučilišta u Rijeci

poticanje zapošljavanja studenata Sveučilišta


''Sveučilište u Rijeci svjesno je svoje tzv. treće misije, svoje javne funkcije, a to je doprinos i odgovornost prema društvu. Znamo da se riječko gospodarstvo može poboljšati i želimo tome dati svoj doprinos. Na ovaj način, putem beskamatnih kredita, želimo ostvariti transfer tehnologije s našeg Sveučilišta u poduzetništvo. Zahvaljujem g. Golobu, upravitelju Fonda na cjelokupnom angažmanu i provođenju raspisa te čestitam prof. dr. sc. Vrankiću i kolegi Stipaniću na dobivenim sredstvima. Sigurna sam da će ostvariti zacrtano. Vi ste na našim prostorima pioniri ovakvog transfera znanja u poduzetništvo, a vaš entuzijazam i hrabrost je ono što nam treba'', obratila se prisutnima rektorica Prijić Samaržija.

Prof. dr. Vrankić, inače profesor na riječkom Tehničkom fakultetu predstavio je ukratko svoje poduzeće: ''E-glas ima vrlo jednostavnu misiju, a to je pomoć osobama s raznim vrstama invaliditeta i smanjene pokretljivosti. Surađujemo s međunarodnim tvrtkama u izradi raznih pomagala: npr. tipkovnice za djecu koja ne mogu pisati; razvijamo sustav upravljanja mobitelom za osobe s teškoćama u pomicanju ruku… Ovo će nam financiranje pomoći da zaposlimo jednu osobu godišnje u stalni radni odnos te troje studenata premo student-servisa za povremena poslove''.


Davor Stipanić, direktor Hidromodelinga predstavio je projekt – ''mladu firmu'' u kojoj djeluju kolega Luka Zaharija, obojica doktorandi na riječkom Građevinskom fakultetu. ''Kolega Zaharija bavi se nadzemnim vodama, a ja podzemnim vodima. Radimo na razvoju softvera koji će vodnu cjelinu (nadzemne i podzemne vode) promatrati kao jedinstvenu, a koji će moći biti korišten kao i području navodnjavanja, tako i za predviđanje poplava'', objasnio je Stipanić.


G. Golob, upravitelj Fonda zaključio je: ''Znanje postoji u znanstvenoj zajednici, ali ono postaje tehnologija tek kad se počne primjenjivati. Ovo su relativno skromna sredstva, no smatramo kako s malim poticajima možemo postići velike korake. Zato je ovaj Fond zamišljen kao beskamatno kreditiranje već gotovih, poslovno održivih ideja i rješenja i kratkoročnih projekata. Formirajući ovaj Fond, ugledali smo se na bolja, naprednija sveučilišta,koja njeguju takve programe, ali u Hrvatskoj, a i šire, ovo je prva takva inicijativa''.


Ukupna, od strane Senata odobrena, vrijednost Fonda iznosi 2 + 2 milijuna kuna; ako se prvi dio sredstava isplati i krene vraćati prema planu, bit će odobrena i druga tranša. Inače, E-glasu je dodijeljeno 200 tisuća kuna, a Hidromodelingu 58 tisuća kuna. Poček za vraćanje sredstava iznosi 24 mjeseca. U 2018. planira se još najmanje jedan raspis, odnosno javni poziv za dobivanje ovakvoga vida beskamatnih sredstava.

  

Razvoj istraživačke infrastrukture na Kampusu

  • Katalog_CVT_HR
  • Katalog_CNRM_HR
  • Znanstvena oprema RISK
  • Katalog_GRADRI
  • Katalog_CMNZT_HR
 
Brošura za brucoše 2018
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk