Razgovori s baštinom u SVKRI
Srijeda, 28.02.2018.

srijeda, 28. veljače 2018.

Sveučilišna knjižnica Rijeka i ove godine započinje s cjelogodišnjim ciklusom predavanja u sklopu projekta "Colloquia Fluminensia - razgovori s baštinom". Projekt je zamišljen kao ciklus stalnih predavanja i tribina u o riječkim temama za profesore, studente, kulturnu javnost i ostale zainteresirane građane i usmjeren jačanju svijesti o kulturnom identitetu i njegovu značaju u promicanju zajedničkih nacionalnih i europskih vrijednosti. Prvi ciklus od šest predavanja održan je tijekom 2017. godine.

U sklopu ovoga projekta, u 2018. godini održat će se ukupno pet predavanja - u veljači, ožujku, travnju, svibnju i listopadu. Predavanja će se održavati srijedom u 18.00 sati u dvorani stalne kulturno-povijesne  izložbe Glagoljica u Sveučilišnoj knjižnici.

Prvo ovogodišnje predavanje "Dva riječka ilirca - dr. Vatroslav Vinko Medanić i Žiga pl. Farkaš" održat će prof. dr. sc. Irvin Lukežić danas, 28. veljače, u 18.00 sati u dvorani izložbe Glagoljica.

Tema ovoga izlaganja vezana je za Rijeku u doba zloglasnoga Bachovog apsolutizma, kada počinje djelovati Narodna čitaonica riečka, za čije su osnivanje posebno značajna dvojica ljudi - dr. Ignac (Vatroslav) Vinko Medanić (1805.–1856.) istaknuti riječki odvjetnik, posjednik, brodovlasnik te patricijski vijećnik Bakra i Rijeke i gubernijski službenik, rodom Zagrepčanin, Sigismund (Žiga, Šišman) pl. Farkaš (1819.-1898.), službenik riječke Pomorske uprave, prisjednik Sudbenoga stola i zasigurno najistaknutiji aktivni pripadnik Hrvatskog narodnog preporoda u Rijeci i prvi predsjednik Narodne čitaonice riečke. U predavanju će biti riječi o najvažnijim biografskim pojedinostima i značajkama njihova javnoga djelovanja, posebno na području narodne prosvjete i kulture.


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk