Društveno korisno učenje
Subota, 31.03.2018.

U sklopu sedmodnevnog boravka delegacije studenata s državnog sveučilišta New York (SUNY) predvođenima prof. dr. sc. Christine A. Lai u organizaciji Sveučilišta u Rijeci i Gradske knjižnice Rijeka održan je u petak, 30. ožujka okrugli stol pod nazivom Relevance of Civic and Community Engagement – a Local and Global Viewpoint, koji je u prostoru American Corner odsjeka GK Rijeka u Dvorani mladosti na Trsatu okupio značajan broj sudionika i gostiju te omogućio živu diskusiju.

Uz profesoricu sa Sveučilišta SUNY Christine A. Lai te grupu studenata s istog sveučilišta (Ashley E. Balicki, Alexis R. Lewis, Kacper Kozminski, Vadim V. Lebedyuk, Nakia C. Hock  i Amber L. Martinez) sudjelovali su i izv. prof. dr. sc. Bojana Ćulum s Odsjeka za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Rijeci, Jolanda Todorović, voditeljica Službe za koordinaciju programa u HKD-u, Marko-Luka Zubčić, kao koordinator volonterskih aktivnosti na projektu Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječka industrijske baštine, doc. dr. sc. Sarah Czerny s Odsjeka za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci, Dejan Gvoić student-volonter s Fakulteta zdravstvenih studija u Rijeci te Pegi Pavletić predsjednica Studentskog zbora riječkog Sveučilišta.  

Glavni cilj okupljanja bio je prvenstveno sagledati izazove društvenog angažmana, kako onog u zajednici tako i društveno korisnog učenja, istraživanja, ali i volontiranja. Za razliku od volonterstva, društveno korisno učenje i istraživanje kao pedagoški pristup, nude između ostalog mogućnost učenja za učenike. 

Suprotstavljajući na tribini iskustva američkih studenta i njihovih riječkih kolega, izneseni su koliko različiti, toliko i slični pogledi, aktivnosti i prijedlozi.

Predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci Pegi Pavletić istakla je aktivnosti različitih građanskih, sportskih i studentskih udruga kao mogućnost za uključenje u aktivnosti koje predstavljaju društveno koristan rad, međutim i kako je zamijećen nedostatak takvih cjelogodišnjih programa kao i sustav potpore za njihovu provedbu. Koncept društveno korisnog učenja na Sveučilištu u Rijeci u cilju povezivanja sa zajednicom, lokalnom ili globalnom, bit će zasigurno unaprijeđen razmjenom ovih iskustava i mišljenja.

Na kraju ovog skupa, sabravši dojmove s obiju strana, postavilo se pitanje: što Sveučilište u Rijeci može usvojiti i prihvatiti od američkih kolega u području društveno korisnog učenja, ali i što je američka delegacija naučila pri svom boravku na Sveučilištu u Rijeci?

Profesorica Christine Lai istaknula je da će studenti natrag u SAD ponijeti neizbrisive dojmove zajedništva riječke zajednice. Ovdje su, naime, svjedočili tome da studenti-volonteri pridonose svojoj neposrednoj zajednici prema potrebi, nevezano za usko područje pojedinog studija, dok na sveučilištu u New Yorku studenti pridonose zajednici usko vezano za svoje polje studiranja. Prof. Lai to će, nakon povratka na matično sveučilište, nastojati promijeniti prema primjeru riječkog Sveučilišta.

Izv. prof. dr. sc. Bojana Ćulum zaključila je da možemo mnogo naučiti od američkih kolega, ujedno istaknuvši da ne smijemo zanemariti volontersku mrežu studenata nastalu kroz kolegij Studenti i zajednica kojeg je ona nositelj na Odsjeku za pedagogiju Filozofskoga fakulteta. Smatra da se u skladu s već provjerenim konceptom može omogućiti povezivanje studija i pomaganja zajednici i za studente ostalih sastavnica Sveučilišta u Rijeci, uključivo prema američkom modelu razrađen sustav društveno korisnog učenja po pojedinim sferama studijskih programa.

Student Tino Vodanović iz Ureda za studente s invaliditetom istaknuo je važnost inkluzije studenata s poteškoćama u koncept društveno korisnog učenja, naglasivši da se i oni žele uključiti u ovakve programe, pridonoseći na taj način zajednici, s čime su se svi složili, podržavši ovu hvalevrijednu inicijativu.

Cijeli susret pridonio je i međusobnom upoznavanju studenata te otvorenoj komunikaciji kao i mogućoj budućoj razmjeni.

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk