Jubilej Odjela za informatiku

Odjel za informatiku Sveučilišta u Rijeci obilježio je svoj prvi jubilej i prema riječima pročelnice Odjela izv. prof. dr. sc. Patricije Poščić na prigodnoj svečanosti najmanja su sastavnica po broju ljudi, ali rezultata se ne bi posramile ni mnogo veće sastavnice. Za istaknuti je da je informatička predavaonica 028 tom prigodom nazvana imenom prof. dr. sc. Pavla Dragojlovića, začetnika informatike na Sveučilištu.

Odjel je osnovan je temeljem Odluke koju je 17. prosinca 2007. godine donio Senat Sveučilišta u Rijeci, a 1. travnja 2008. godine djelatnici tadašnjeg Odsjeka za informatiku Filozofskog fakulteta u Rijeci potpisali su ugovore o radu sa Sveučilištem i time postali djelatnici Odjela. Kako odjel čine ljudi, mi rođendan Odjela smatramo 1. travanj.

U svom kratkom desetogodišnjem pregledu prof. dr. sc. Poščić je između ostaloga rekla:

- Kao znanstveno-obrazovna institucija Odjel svoje začetke nalazi u ranim sedamdesetim godinama 20. stoljeća. Naime, još je 1962./1963. godine prof. Pavle Dragojlović počeo predavati kolegij Metodologija i tehnike na Visoko industrijsko-pedagoškoj školi u Rijeci. U okviru toga kolegija studenti su se upoznavali sa sadržajima iz osnova kibernetike, građe računala, osnova programiranja te teorije i tehnike znanstvene i tehnološke dokumentacije. U to se vrijeme jedino u Brodogradilištu „3. maj“ intenzivno koristila tada raspoloživa računalna oprema. S vremenom se navedeni predmet nazvao Informatika, a 1971. godine prof. Dragojlović napisao je prvi sveučilišni udžbenik pod nazivom Informatika. Tada su izrađeni projekti za osnivanje Sveučilišnog računskog centra (SRCE) u Zagrebu s ciljem da u drugim gradovima budu postavljeni manji terminali te da se u Rijeci, u svakoj visokoškolskoj ustanovi instalira po jedno mini-računalo. Tako je u Zagrebu nabavljeno veliko računalo UNIVAC, a za Rijeku je stiglo jedno mini-računalo tvrtke DATA GENERAL, tip NOVA 800. Spomenuto se računalo počelo koristiti u nastavi na studiju informatike koji je započeo 1975. na tadašnjemu Fakultetu industrijske pedagogije. Prvi takav studij trajao je dvije godine, a nakon toga, studij informatike prerasta u četverogodišnji studij. Već je u 1978. godini nabavljeno i prvo mini-računalo APPLE II Plus pa su studenti imali priliku upoznati i najnovije rezultate elektroničke industrije.

1985. godine na tadašnjemu Pedagoškom fakultetu pokreće se studij matematike i informatike po nastavnome planu koji je bio istovjetan nastavnome planu i programu na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu.

1987. godine osnovan je i Zavod za informatiku (Dragojlović, Čičin-Šain, Novak) s ciljem da se na jednome mjestu objedine informatički sadržaji te primjenom informacijske tehnologije osuvremene nastavni sadržaji na studijskim grupama matematike i informatike, kao i na svim ostalim studijskim grupama.

1994. Zavod za informatiku je preimenovan u Odsjek za informatiku, najprije Pedagoškoga fakulteta, a od 1998. novoosnovanoga Filozofskog fakulteta u Rijeci. Osnovna djelatnost Odsjeka za informatiku Filozofskog fakulteta bila je održavanje nastave informatičkih kolegija na različitim dodiplomskim studijima Filozofskoga fakulteta, a posebno za studijske grupe Matematika i informatika te Pedagogija informatika.

Akademske godine 1999./2000. pokrenut je dvopredmetni studij informatike koncipiran kao otvoreni program koji se može povezivati sa svim profilima studija na Filozofskom fakultetu koji su utemeljeni kao dvopredmetni.

Velikim korakom u razvoju Odjela, odnosno tadašnjeg Odsjeka smatramo akademsku godinu 2005./2006. kada smo pokrenuli studij jednopredmetne informatike i prvi put  upisali studente koji su po završetku studija stekli akademski naziv prvostupnici informatike. U prosincu 2007. osniva se Odjel, a ljudi prelaze na njega 1.travnja 2008.

Godinu dana nakon osnivanja Odjela, 2009. godine pored dva nastavnička smjera na diplomskome studiju informatike otvoren je i opći smjer s dva modula: modul Poslovna informatika i modul Informacijsko-komunikacijski sustavi, s ciljem obrazovanja kadrova za rad u privredi. Kako bi se diplomski studiji omogućili širem krugu zainteresiranih studenata, 2010. godine pokrenut je razlikovni preddiplomski program informatike.

Ono na što smo jako ponosni je pokretanje poslijediplomskog doktorskog studija informatike 2012. godine s ciljem obrazovanja budućih znanstvenika i istraživača, čime je na Sveučilištu u Rijeci uveden studij informatike na svim akademskim razinama. Iste godine Odjel se seli u današnje prostore na Kampus.

Za odvijanje znanstvenog, nastavnog i stručnoga rada na Odjelu za informatiku ustrojena su tri zavoda: Zavod za računarstvo, Zavod za komunikacijske sustave i Zavod za poslovnu informatiku

Dakle, od 2008. povećali smo broj studenata gotovo pet puta (477 : 103), 2008. imali smo ukupno 103 studenta. Kontinuirano povećavamo broj studenata pa tako 2010. imamo 231, 2012. 333 studenta kada prvi puta imamo i studente doktorskoga studija, a danas imamo ukupno 477 studenata. Prošle ak. godine povećali smo upisnu kvotu na preddiplomski studij sa 60 na 80 studenata (nismo upisali dvopredmetni studij) i popunili smo cijelu kvotu. Za usporedbu 2005. godine, kada je studij pokrenut upisali smo 29 studenata.

Povećanje broja studenata ne prati nažalost odgovarajuće povećanje broja djelatnika. 2008. nas je bilo ukupno 21, od čega 8 u znanstveno nastavnom zvanju, a 13 u suradničkom. Danas Odjel broji 27 djelatnika, 12 u znanstveno nastavnom zvanju, 14 u suradničkom i jednog administrativnog djelatnik. Dakle, samo 6 djelatnika više u odnosu na peterostruko povećanje broja studenata.

Unatoč tome, Odjel vrlo kvalitetno odrađuje i nastavnu i znanstvenu djelatnost. Potvrdu kvalitetnog rada dobili smo 2015. godine kada smo uspješno prošli reakreditacijski postupak i dobili potvrdu o ispunjavanju uvjeta za sve studijske programe kao i za obavljanje znanstvene djelatnosti.

Isto tako, u travnju 2017. dobili smo i potvrdu o ispunjavanju uvjeta za izvođenje poslijediplomskog studija.

Djelatnici Odjela aktivno provode i znanstveno istraživačke aktivnosti, a osim znanstvenih projekata, Odjel izvodi i stručne projekte iz područja razvoja informacijskih sustava i informatizacije, tehnologija naprednoga računanja, obrazovanja u području informatike i računarstva te e-učenja i naprednih tehnologija poučavanja. Sve to Odjel uspješno čini u suradnji s tvrtkama iz regije.

Na svečanosti su uručene i nagrade najuspješnijim studentima:

Dino Aljević

student 1. godine preddiplomskog studija

prosjek ocjena 4,308

Leo Gašparović

student 2. godine preddiplomskog studija

prosjek ocjena 4,750

Andrea Ivanov

studentica 2. godine preddiplomskog studija

prosjek ocjena 4,750

Ivana Lovrinović

studentica 2. godine preddiplomskog studija

prosjek ocjena 4,750

Alen Kranjčević

student 3. godine preddiplomskog studija

prosjek ocjena 4,917

Andrea Lakošeljac

studentica 1. godine diplomskog studija, modul Informacijsko komunikacijski sustavi

prosjek ocjena 4,900

Tomislav Slaviček-Car

student 2. godine diplomskog studija, modul Informacijsko komunikacijski sustavi

prosjek ocjena 5,000

Vida Puškarić

studentica 2. godine diplomskog studija, modul Poslovna informatika

prosjek ocjena 4,778

Ana Radičanin

studentica 2. godine diplomskog studija, nastavnički smjer

prosjek ocjena 4,727.

 
Također, dodijeljene su i zahvalnice zaslužnima za uspjehe i rad Odjela: akademiku Danielu Rukavini i prof. dr. sc. Peri Lučinu za izuzetan doprinos osnivanju Odjela; trima sastavnicama Sveučilišta s kojima Odjel za informatiku dijeli zajedničku povijest, a i uspješno surađuje u realizaciji studijskih programa (Filozofski fakultet u Rijeci, Odjel za fiziku i Odjel za matematiku. Posljednja zahvalnica dodijeljena je osobi koja je svojim nesebičnim radom, ljubavlju i predanošću zadužila Odjel – prva pročelnica Odjela za informatiku prof. dr. sc. Marija Marinović.

Treba naglasiti i da su prilikom imenovanje predavaonice 028 Odjela za informatiku predavaonicom prof. dr. sc. Pavla Dragojlovića, o njegovu životu i radu nešto više rekli  prof. dr. sc. Marina Čičin-Šain, kao i njegov nećak Branko Braum, dok je drugi nećak Darko Dragojlović otkrio sliku prof. dr. sc. Dragojlovića.

Na jučerašnjoj svečanosti bili su prisutni brojni gosti, suradnici i partneri, a riječi čestitke uputili su: rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović te pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Lidija Kralj. 
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk