Horizon Europe

Horizon Europe nastavak je trenutnog okvirnog programa, Obzora 2020. Do svibnja 2018., Obzor 2020. pružio je financijsku podršku za preko 18.000 projekata, s dodijeljenih 31 milijardu eura. Novi program, Obzor Europa, razvijat će se na temeljima postignuća i uspjeha prethodnog programa za istraživanje i inovacije (Obzor 2020.) i zadržat će EU na čelu globalnog istraživanja i inovacija.


Također, namjera je povećati sredstva za Europsko istraživačko vijeće kako bi se ojačala vodeća ulogu EU-a u globalnom znanstvenom istraživanju i uključili građani u utvrđivanju novih zadaća za istraživanje u EU-u. Predloženo je i osnivanje Europskog vijeća za inovacije radi modernizacije financiranja revolucionarnih inovacija u Europi.

 

Istodobno s nastavkom poticanja znanstvene izvrsnosti aktivnostima Europskog istraživačkog vijeća te stipendijama i razmjenama u okviru programa Marie Skłodowska-Curie, programom Horizon Europe uvode se sljedeće glavne novosti:

  • Europsko vijeće za inovacije (EIC) pomoći će EU-u da postane predvodnik u inovacijama koje stvaraju nova tržišta, 
  • nove zadaće za istraživanje i inovacije na razini EU-a, usmjerene na društvene izazove i industrijsku konkurentnost,
  • povećavanje potencijala za inovacije u cijelom EU-u, udvostručit će se potpora za države članice koje zaostaju kako bi se što bolje iskoristio njihov nacionalni potencijal za istraživanje i inovacije, 
  • načelo „otvorena znanost” postat će način rada Horizon Europe, te će se u njemu zahtijevati otvoren pristup publikacijama i podacima,
  • nova generacija europskih partnerstava i više suradnje s drugim programima EU-a.

Detaljnije o prethodno navedenom možete pročitati na sljedećoj poveznici

Predviđeno trajanje novog okvirnog programa Horizon Europe je od 2021. do 2027., a predloženi budžet za ovo razdoblje je oko 100 milijardi eura. 

 

Više informacija o novom okvirnom programu možete pogledati na poveznici, a promotivni video možete pogledati ovdje

 
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk