Održana 20. sjednica Senata
Održana 20. sjednica Senata Sveučilišta u Rijeci

Rezultati upisa na preddiplomske sveučilišne i stručne te na integrirane studije u 2010./2011. akademskoj godini, jedna je u nizu tema o kojima je u svomu izvješću članove Senata Sveučilišta u Rijeci, izvijestio rektor prof. dr. Pero Lučin. Kako je ukupan broj upisanih studenata na Sveučilištu 3.573, a predviđena kvota iznosila je 4.239, može se konstatirati smanjenje broja upisanih studenata u odnosu na prošlu akademsku godinu, kada ih je upisano 4.283.
Prema riječima prof. dr. Lučina, navedeno smanjenje predstavlja problem o kojemu valja ozbiljno razmisliti kako bi se iznašli prije svega razlozi, a potom i učinilo sve da to ne bi postao trend. Uz to, za napomenuti je kako su svi članovi Senata suglasni u stavu da je državna matura provedena ove godine uvelike doprinijela, kako jednostavnijem upisu studenata, tako i vedoj transparentnosti.

Rektor je podsjetio Senat i na održanu sjednicu Stručnoga vijeća Centra za studije na kojoj su predstavljeni i raspravljeni rezultati prvoga dijela projekta „Uspješnost Bolonjskog procesa na Sveučilištu u Rijeci“ o kojemu će biti riječi na Vijećima sastavnica, no zanimljivo je istaknuti kako navedeni projekt ukazuje na trend rasta zadovoljstva studenata studiranjem na Sveučilištu u Rijeci.

Bilo je riječi i o Tempus projektu ACCESS, odnosno studijskom posjetu Sveučilištu Corvinus u Budimpešti. Kako je pojasnila prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija, prorektorica za nastavu i studentska pitanja, cilj Tempus projekta, na kojem participiraju predstavnici sveučilišta, instituta i MZOŠ te strani partneri, jest izrada prijedloga modela financiranja visokog obrazovanja u RH. Treći sastanak imao je cilj upoznati sudionike sa sustavima organizacije i financiranja visokog obrazovanja u Austriji i Mađarskoj, a predstavljene su i diskutirane preliminarne verzije dvaju istraživanja koje se provodilo na sveučilištima u RH: Financiranje visokog obrazovanja (Institut za društvena istraživanja) i EUROSTUDENT IV (IRO, MZOŠ).

Kampus Sveučilišta u Rijeci nezaobilazna je točka Dnevnoga reda svake sjednice Senata pa je i ovoga puta bilo riječi o završnim radovima. Naime, u završnoj su fazi naknadno ugovoreni radovi na infrastrukturnim koridorima i pješačkim zonama – ostala je samo šetnica D (između Građevinskog fakulteta i objekta Studentske prehrane) kojoj je rok završetka radova 17. studenog 2010.

Protekli mjesec, točnije 25. i 26. listopada 2010., izvršen je tehnički pregled zgrade Filozofskog i Učiteljskog fakulteta, a 27. listopada 2010. predan je zapisnik s istog, u kojem su definirani nedostaci koje je potrebno otkloniti u zakonskom roku (najkasnije 90 dana); očekujemo dobivanje uporabne dozvole i otvaranje objekta početkom prosinca. Slijede zahtjevi za uporabnu dozvolu odnosno tehničke preglede za preostale izgrađene zgrade u Kampusu, najprije za zgradu Studentske prehrane, a nakon toga i ostale. Moguće je da će se za zgradu Studentske prehrane, zbog određenih tehničkih izmjena na infrastrukturi objekta, morati tražiti nadopuna Glavnog projekta kao i kod zgrada Sveučilišnih odjela i Građevinskog fakulteta gdje je obaveza nastala uslijed havarija fasada. Završeno je opremanje zgrada Filozofskog i Učiteljskog fakulteta, Građevinskog fakulteta i zgrade Sveučilišnih odjela uredskim namještajem i stolicama, otklonjeni su svi nedostaci dani u zapisnicima Povjerenstava za primopredaju, a pri kraju je i opremanje predavaonica.
Članovi Senata upoznati su s tijekom izrade Razvojne strategije Primorsko-goranske županije. Svi sudionici na izradi strategije okupljeni su u okviru Partnerskog vijeća PGŽ-a. Sveučilište aktivno sudjeluje u radu Partnerskog vijeća te je bilo domaćin sastanka Tematske radne skupine DRUŠTVENE DJELATNOSTI u procesu izrade Razvojne strategije.

Zaključen je Natječaj Sveučilišta u Rijeci za dodjelu Erasmus stipendija studentima za studijski boravak i obavljanje stručne prakse na inozemnim institucijama te za dodjelu stipendija nastavnom i administrativno-tehničkom osoblju za realizaciju mobilnosti u ljetnom semestru 2010./11.

Sveučilište će dodijeliti 27 financijskih potpora studentima za studijski boravak, 3 financijske potpore za stručnu praksu i 3 financijske potpore osoblju Sveučilišta radi stručnog usavršavanja na inozemnim institucijama u ljetnom semestru akademske godine 2010./11.

Na 20. sjednici Senata Sveučilišta u Rijeci u više zvanje potvrđeni su:

dr. sc. Senka Madešid, Tehnički fakultet, trajno
dr. sc. Axel Luttenberger, Pomorski fakultet, 5 godina
dr. sc. Ivica Šegulja, Pomorski fakultet, 5 godina
dr. sc. Vinko Tomas, Pomorski fakultet, 5 godina.

U naslovno zvanje redovitog profesora potvrđen je dr.sc. Igor Medica, Medicinski fakultet, 5 godina, a donesena je i odluka o dodjeli počasnog zvanja professor emeritus Sveučilišta u Rijeci akademiku Elsu Kuljaniću.
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk