Posjet makedonskim sveučilištima
Utorak, 23.11.2010.
Shodno potpisanim ugovorima o suradnji s makedonskim državnim sveučilištima, rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Pero Lučin u pratnji počasnog konzula Republike Makedonije u Republici Hrvatskoj prof. dr. sc. Gorana Kalogjere posjetio je sveučilišta u Skopju, Tetovu, Botolju i Štipu. Svoj radni dan rektor je započeo posjetama Institutu za makedonsku književnost te Makedonskoj akademiji nauka i umjetnosti.Razgovori s rektorom Velimirom Stojkovskim bila su prilika da se potvrdi izuzetno dobra suradnja između Sveučilišta u Rijeci i Sveučilišta u Skopju. Oba rektora izmijenila su svoja iskustva u vezi rukovođenja sveučilištima uz zaključak da se kontinuitet razgranate suradnje treba i nadalje nastaviti.

U poslijepodnevnim satima rektor je posjetio Državno sveučilište u Tetovu, gdje je bio izuzetno srdačno primljen od rektora prof.dr. Agron Reka i njegovog tima suradnika. Rektor Sveučilišta u Tetovu vrlo je iscrpno izvijestio rektora Lučina o trenutačnom stanju na tetovskom sveučilištu, kao i o planovima koje su zacrtali za naredno razdoblje. Rektor Lučin je na zamolbu domaćina održao predavanje studentima i profesorima Medicinskog fakulteta.

Prigodom posjete Sveučilištu Sv. Kliment Ohridski iz Bitole, rektor prof. dr. sc. Zlatko Žoglev sa prorektorima i voditeljicom službe za međunarodnu suradnju primio je rektora Lučina u zgradi rektorata. Tijekom razgovora, rektori međusobno izvijestili o stanju na svojim sveučilištima te izmijenili niz korisnih informacija  uz suglasnost o nastavku već ionako dobro uhodane suradnje između dvaju Sveučilišta. Rektor Žoglev omogućio je rektoru Lučinu i prof. Kalogjeri razgledanje stare jezgre Bitole i posjetu muzeju grada uz stručno vodstvo. U kasnim satima rektor Lučin i prof. Kalogjera bili su gosti počasnog konzula Republike Hrvatske u Makedoniji dr. sc. Branka Maretića.

Posljednji dan posjete Makedoniji riječka je delegacija bila primljena u Štipu u rektoratu Sveučilišta „Goce Delčev“. Rektor Saša Mitrev i njegovi suradnici, nakon razgovora s rektorom Lučinom, omogućili su gostima da obiđu neke od štipskih fakulteta kao i kompleks Kampusa. S obzirom da je tog dana u Makedoniji bio praznik „Dan drveća“ rektor Lučin je na poziv domaćina posadio jedno drvo u vrtu sveučilišnog kampusa. Prije odlaska iz Štipa, rektor Lučin i prof. Kalogjera gostovali su na studentskom radiju Sveučilišta u Štipu. Rektor Lučin izrazio je svoje zadovoljstvo viđenim i pozvao rektora Mitreva na uzvratni posjet Rijeci.
                                                                

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk