Projekt Benchmarking hrvatskog hoteljerstva
Ponedjeljak, 22.11.2010.
FAKULTET ZA MENADŽMENT U TURIZMU I UGOSTITELJSTVU
UDRUGA POSLODAVACA U HOTELIJERSTVU HRVATSKE
ISTRA INFORMATIČKI INŽINJERING

Na razini hotelijerstva Hrvatske ne postoje jednoobrazni sustav mjerenja i usporedbe rezultata poslovanja hotela, kao što je praksa u zemljama poput Austrije, Njemačke, Italije, Švicarske, Španjolske i sl. Menadžera hotela nedvojbeno interesira kako njegov hotel u Hrvatskoj posluje u odnosu na direktnu konkurenciju, tko je najbolji u destinaciji, u čemu se neki hoteli bolji od ostalih, zašto su bolji i sl. Na navedena i srodna pitanja u hrvatskom hotelijerstvu nedostaju odgovori.

Cilj projekta Benchmarking hrvatskog hotelijerstva je implementirati on-line praćenje i usporedbu internih rezultata hotela po istovjetnim kriterijima u Hrvatskoj, uvažavajući međunarodne standarde izvješćivanja u hotelskoj industriji, suvremene koncepte upravljanja te iskustva najbolje prakse. U okviru projekta izgraditi će se interaktivna on-line baza podataka o financijskim i nefinancijskim rezultatima poslovanja hotela, koja će se pratiti na dnevnoj, tjednoj i mjesečnoj razini.

Poslovni podaci će se prikupljati po jedinstvenim kriterijima za sve korisnike te grupirati u slijedeće skupine:
a) financijski poslovni podaci (OSNOVNI FINANCIJSKI PAKET) koji proizlaze iz dnevnih, mjesečnih i godišnjih financijskih izvještaja hotela,
b) tržišni poslovni podaci (GOSTI) koji obuhvaćaju mjerenje zadovoljstva gostiju hotela,
c) kadrovski poslovni podaci (ZAPOSLENICI) koji obuhvaćaju broj i strukturu zaposlenika, njihovo zadovoljstvo, motiviranost i lojalnost.

Dinamika prikupljanja podataka odvija se na dnevnoj, tjednoj, mjesečnoj ili godišnjoj razini.
Projekt će se razvijati u dvije faze:

Prva faza razvoja projekta (pilot projekt) trajati će od 22. studenog 2010. do 31. prosinca 2011. i uključuje sljedeće odabrane hotelske subjekte: projekta Hoteli Baška d.d.,HUP Zagreb d.d., Imperial d.d. Rab, Jadranka Hoteli d.o.o. Mali Lošinj, LRH d.d. Opatija, Maistra d.d. Rovinj, Makarska Hoteli Makarska d.d., Milenij hoteli d.o.o.

Druga faza razvoja projekta je dugoročnog karaktera, predstavlja komercijalnu fazu projekta i započinje 01. siječnja 2012. godine. U toj fazi će se uključivati ostali poslovni subjekti iz Republike Hrvatske i inozemstva. Cilj je izgraditi bazu podataka sa što većim brojem hotelskih subjekata, uvažavajući njihovu veličinu, specijalizaciju, kategoriju, vlasništvo i sl., kako bi se korisnici mogli uspoređivati po različitim relevantnim kriterijima.

Realizacijom ovog projekta, omogućava se temeljem većeg broja kriterija izbor najbolje prakse u hrvatskom hotelijerstvu. Korisnicima se osigurava permanentna edukacija za provedbu sustava te nude usluge savjetovanja u cilju poboljšanja vlastite prakse.
 
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk