Novi uspjesi riječkih znanstvenika
Četvrtak, 25.11.2010.
Značajna otkrića grupe profesora Stipana Jonjića s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci

Ovaj tjedan, grupa profesora Stipana Jonjića sa Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci objavila je dva značajna otkrića u prestižnim medicinskim znanstvenim časopisima. U časopisu The Journal of Clinical Investigation (Slavuljica i suradnici; URL: http://www.jci.org/articles/view/43961 ) objavljeni su rezultati istraživanja novog pristupa u kreiranju živih atenuiranih virusnih cjepiva. Koristeći životinjske modele i najnovije metode genetičkog inženjerstva, u suradnji sa inozemnim kolegama, riječki su znanstvenici u animalni cytomegalovirus ugradili gen koji inficiranu stanicu čini vrlo podložnom imunološkom nadzoru, pa čak i u domaćina sa ozbiljno narušenim imunološkim sustavom. Usprkos povećanoj osjetljivosti na imunološki nadzor, ovakav virus izaziva snažan imunitet koji štiti životinje od bolesti nakon reaktivacije ili reinfekcije istim virusom. Iako široj populaciji uglavnom nepoznat, cytomegalovirus je glavni uzrok prirođenih anomalija te glavna oportunistička infekcija kod oboljelih od AIDSa kao i kod transplantiranih pacijenata. Unatoč brojnim nastojanjima učinkovita vakcina kao ni adekvatna terapija ne postoje.

U komentaru na ovaj rad koji izlazi u istom broju časopisa, poznati virusolog i vakcinolog dr. Mark Schleiss ističe da ‘’uspješna konstrukcija sigurnog i vrlo učinkovitog živog rekombinantnog virusa u relevantnom animalnom modelu citomegalovirusne infekcije, otvara vrata za klinička istraživanja na planu produkcije sigurnijeg i efikasnijeg cjepiva na humani citomegalovirus.’’

U časopisu The Journal of Experimental Medicine (Babić i suradnici;  URL: http://jem.rupress.org/cgi/content/abstract/207/12/2663?etoc) objavljeno je drugo otkriće ove grupe u kojem je pokazan dosad nepoznat mehanizam virusnog izmicanja imunološkom nadzoru putem  prirodnoubilačkih-stanica.  Prirodnoubilačke stanice su ključne stanice u ranom imunološkom odgovoru na tumore i virusne infekcije, a jedan od važnih mehanizama kojim one obavljaju svoju dužnost je tzv. “missing-self” prepoznavanje. Ovim otkrićem po prvi puta je dokazana važnost “missing self” mehanizma u nadzoru ranih virusnih infekcija.  Prirodnoubilačke stanice danas su u žarištu interesa brojnih znanstvenika zbog njihove  moguće primjene u staničnoj terapiji.

Ovi radovi grupe profesora Jonjića plod su njihovog dugogodišnjeg istraživanja imunološkog nadzora herpesvirusa  i virusnih mehanizama za izmicanje imunološkoj kontroli, te otvaraju mogućnost novih pristupa u borbi protiv virusnih infekcija.

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk