Dani Medicinskog fakulteta
Srijeda, 01.12.2010.
Tradicionalnim polaganjem cvijeća na grob braći Antoniju i Costantinu Branchetti na groblju Kozala započeli su Dani Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Cvijetni aranžman su na obiteljsku grobnicu položili prof. dr.sc. Čedomila Milin, zamjenica dekana, izv.prof. dr.sc. Amir Muzur, predsjednik Organizacijskog odbora ovogodišnjih Dana, i Igor Salopek, student.
Tom se prilikom podsjetilo da je, zahvaljujući donaciji braće Branchetta u iznosu od pola milijuna tadašnjih austrijskih kruna, riječka općina kupila teren i izgradila ubožnicu čiji će kompleks pola stoljeća kasnije, 1955., biti pretvoren u prvi medicinski fakultet u Hrvatskoj izvan Zagreba.

Na konferenciji za novinare, koja je u povodu toga održana na Medicinskom Fakultetu, predstavljen  je program obilježavanja te visoke obljetnice o kojemu su govorili dekan Fakulteta prof. dr. Alan Šustić, te članovi Organizacijskog odbora prof. dr. Amir Muzur i Elvira Marinković Škomrlj.

Danas Medicinski fakultet čini više od jedne trećine Sveučilišta. U 55 godina djelovanja preko tisuću nastavnika, asistenata, laboranata, tajnica, administratora, domara, spremačica i ostalih djelatnika gradilo je instituciju u kojoj se stvara znanje, u kojoj se odgajaju znanstvenici i obrazuju zdravstveni djelatnici svih profila. No, jednako vrijedni doprinos u stvaranju institucije dalo je nekoliko tisuća studentica i studenta, koji  danas čine temelj riječkog zdravstva i visokog obrazovanja, ali i nacionalne zdravstvene i visoko-obrazovne politike.

S ciljem podizanja razine znanstvenih istraživanja i suradnje predkliničkih i kliničkih istraživačkih grupa, na Medicinskom je fakultetu u Rijeci osmišljen projekt pod nazivom „Podizanje razine istraživačkih kapaciteta za razvoj translacijskih medicinskih istraživanja na Medicinskom fakultetu u Rijeci“, odnosno skraćeno „TransMedRi“, a koji će zasigurno ugraditi iznimno jak pečat u obilježavanju ove značajne obljetnice. Kako je istaknuo prof. dr. Šustić, riječ je o projektu čija je realizacija započela tijekom svibnja ove godine, a koji je prošle godine apliciran na europski program EU FP7 REGPOT 2010-5 koji, između ostalih, obuhvaća i područja infektivnih bolesti, kongenitalnih infekcija, biologije tumora te eksperimentalnih modela u medicini.

TransMedRi institucijski je projekt u čijem je stvaranju sudjelovao čitav niz znanstvenika s Medicinskog fakulteta, među kojima su i prof. dr. sc. Stipan Jonjić, prof. dr. sc.Bojan Polić, prof. dr. sc. Siniša Volarević, prof. dr. sc. Maja Abram, prof. dr. sc. Nives Jonjić, prof. dr. sc. Astrid Krmpotić, prof. dr. sc. Tomislav Rukavina, prof. dr. sc.  Davor Štimac, prof. dr. sc. Alan Šustić, prof. dr. sc. Marija Petković i prof. dr. sc. Herman Haller.

Program

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk