Svečano otkrivena ploča u spomen na poljske apsolvente
Petak, 03.12.2010.
Na Pomorskom fakultetu u Rijeci, u četvrtak, 2. prosinca 2010. godine, održana je svečanost otkrivanja spomen-ploče posvećene poljskim časnicima ratne mornarice, apsolventima Carsko-kraljevske Vojne pomorske akademije.

Svečanosti su, pored veleposlanika Republike Poljske u Republici Hrvatskoj, njegove ekselencije Wiesława Tarke, nazočili admiral flote Tomasz Mathea, zapovjednik poljske ratne mornarice, kontraadmiral Ante Urlić, Zapovjednik Hrvatske ratne mornarice, Davor Ćutić, Načelnik službe za međunarodnu obrambenu suradnju MORH-a, prof. dr. sc. Pero Lučin, rektor Sveučilišta u Rijeci, mr. sc. Vojko Obersnel, gradonačelnik Grada Rijeke, brigadir Krzysztof Kaliszewski, vojni izaslanik u Republici Hrvatskoj, pukovnik Sławomir Zbroja.

Sve je nazočne kao domaćin pozdravio dekan Pomorskog faukulteta u Rijeci prof. dr. sc. Serđo Kos, te podsjetio na razvoj Fakulteta. Vojna pomorska akademija osnovana je 1786. godine. Godine 1848. preseljena je u Trst i Veneziju, da bi u Rijeci ponovno djelovala od 1866. do 1914., odnosno do 1918. godine. Tada je zgrada nekadašnje Vojne pomorske akademije postala sjedište gradske bolnice, te je i danas njezin dio. Od 1949. godine u Rijeci djeluje Viša pomorska škola, potom 1978. godine prerasta u Fakultet za pomorstvo i saobraćaj, pa 1992. Dobiva naziv Pomorski fakultet u Rijeci pod kojim imenom djeluje još i danas.

Više desetaka Poljaka na Vojnoj pomorskoj akademiji steklo je znanja o moru, a nakon Prvoga svjetskog rata upravo je desetak njih stvaralo temelje za poljsku nazočnost na Baltiku, rekao je veleposlanik Wiesław Tarka. Izrazio je nadu da spomen-ploča od danas na dalje podsjeća na bogatu riječko-poljsku tradiciju, a time i na poljsko-hrvatske mornaričke veze i da potiče njihov daljnji razvitak, a za studente Pomorskog fakulteta u Rijeci bude dodatni razlog za ponos na stoljetnu pomorsku tradiciju grada i poticaj za što bolje učenje.

Republika Hrvatska ima veliku podršku Republike Poljske za ulazak u Europsku uniju, te je izražena nada da će se važne odluke o tome donijeti upravo u drugoj polovici 2011. godine, u vrijeme poljskoga presjedanja EU-om. Naposlijetku, veleposlanik je rekao i nekoliko riječi o knjizi pod naslovom Časnici Poljske ratne mornarice, Apsolventi Carsko-kraljevske vojne pomorske akademije u Rijeci, autora Slawomira Kudele i Waltera Patera u kojoj se iznose važne činjenice o junacima poljske ratne mornarice, koji su svojim talentom, trudom i svjetonazorom dali ogroman prilog povijesti Ratne mornarice Republike Poljske.

O nekadašnjoj Rijeci kao, već tada, centru izvrsnosti nazočnima je govorio rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Pero Lučin. Izrazio je nadu u nastavak danas započete suradnje na obostrano zadovoljstvo, sa željom za jačanjem poljsko-hrvatskih kulturnih veza i razmjene iskustava na području visokog obrazovanja i znanosti.

Gradonačelnik Rijeke mr. sc. Vojko Obersnel spomenuo je projekt transportno-energetskog koridora Swinoujscie-Szczecin-Rijeka, koji je u tijeku, a koji pruža veliku priliku za razvitak Poljske i Hrvatske.

Kontraadmiral Ante Urlić, Zapovjednik Hrvatske ratne mornarice ukratko se osvrnuo na školovanje poljskih časnika u Rijeci, te je svim pomorcima na brodovima trgovačke i ratne mornarice zaželio mirno more i vjetar u krmu.

Ratna mornarica Republike Poljske obilježila je nedavno 92 godine postojanja, rekao je u svome kratkome govoru njezin zapovjednik, admiral flote Tomasz Mathea. Veliki je broj apsolvenata izišao s Vojne pomorske akademije u Rijeci.

Desetak njih imalo je važnu ulogu u osnivanju i razvitku poljske Ratne mornarice, te se upravo njihova prezimena nalaze na spomen-ploči.

Ploču su otkrili njegova ekselencija Wiesław Tarka uz pratnju zapovjednika hrvatske i poljske ratne mornarice, položeni su vijenci, a posvetu je izrekao poljski svećenik na radu u Rijeci, monsinjor Piotr Modrzejewski.

Svečanost se nastavila u prostorijama Pomorskog fakulteta u Rijeci, gdje se uz čašu šampanjca mogla razgledati izložba o stvaranju i razvoju poljske ratne mornarice.
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk