Održana 21. sjednica Senata
Održana 21. sjednica Senata Sveučilišta u Rijeci
 
Na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Senata Sveučilišta rektor dr. sc. Pero Lučin je iskoristio priliku pohvaliti uspjehe riječkih znanstvenika prof. dr. sc. Stipana Jonjića s Medicinskog fakulteta koji je u prestižnim medicinskim znanstvenim časopisima obavio značajna otkrića – novi pristup u kreiranju živih atenuiranih virusnih cjepiva i dosad nepoznat mehanizam virusnog izmicanja imunološkom nadzoru putem  prirodnoubilačkih-stanica te prof. dr. sc. Krešimira Pavelića s Odjela za biotehnologiju koji je na sastanku delegacija 27 zemalja članica EMBC (European Molecular Biology Conference) u Njemačkoj ponovno imenovan generalnim tajnikom te organizacije nakon što je 2 godine obnašao tu funkciju. Rektor je čestitao i Centru za EU projekte Sveučilišta kao i Tehničkom, Ekonomskom i  Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Odjelu za biotehnologiju te Centru za mikro i nano znanosti i tehnologije na dva prijavljena REGPOT projekta (FORK i BE_SMARTRES).
7. prosinca potpisan je Memorandum o razumijevanju između Europske unije i Republike Hrvatske o sudjelovanju Republike Hrvatske u programu Mladi na djelu i akcijskom programu u području cjeloživotnog učenja (2007.- 2013.) te će od akademske godine 2011./2012. hrvatska sveučilišta primati strane Erasmus studente, nastavno i nenastavno osoblje, što predstavlja veliki izazov za riječko Sveučilište.

Sastavni dio svake sjednice Senata je i izvještavanje o radovima u Kampusu Sveučilišta u Rijeci; izvršen je tehnički pregled zgrade Filozofskog i Učiteljskog fakulteta, otklonjeni su prethodno definirani nedostaci te ovih dana očekujemo dobivanje uporabne dozvole. Za 17. prosinca je najavljena primopredaja zgrade, dok je svečanost otvaranja Kampusa planirana za siječanj. Uslijedit će zahtjevi za uporabnu dozvolu odnosno tehničke preglede za prostale objekte u Kampusu.   
U sklopu svog izvješća Rektor je najavio tematske sastanke s čelnicima sastavnica o svim integrativnim i razvojanim pitanjima te izazovima postavljenim pred Sveučilište, Smotru Sveučilišta u siječnju 2011. te dvodnevnu radionicu strateškog menadžmenta koja će biti održana u svibnju 2011.
Profesorica dr. sc. Nevenka Ožanić, prorektorica za znanost i razvoj izvijestila je o radu Povjerenstva za evaluaciju poslijediplomskih studija u protekloj godini, a članovi Senata su na sjednici, na prijedlog spomenutog Povjerenstva, donijeli odluku o osnivanju poslijediplomskog specijalističkog studija ''Menadžment u turizmu i ugostiteljstvu'' Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci te poslijediplomskog specijalističkog studija ''Gluma, mediji, kultura'' kojega je nositelj Sveučilišta u Rijeci.
Na temelju Zaključka Povjerenstva za vrednovanje programa cjeloživotnog učenja Sveučilišta u Rijeci usvojen je program cjeloživotnog učenja ''Primijenjeni tečaj hrvatskoga jezika za lektore i prevodioce'' Filozofskog fakulteta u Rijeci.
Članovi Senata zajedničkom je odlukom dodijelio Povelju Tehničkom fakultetu u povodu 50. obljetnice osnutka i djelovanja.
Na 21. sjednici u više znanstveno-nastavno zvanje su potvrđeni:
dr. sc. Branko Blažević, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, trajno
dr. sc. Nada Bodiroga-Vukobrat, Pravni fakultet, 5 godina
dr. sc. Edita Čulinović-Herc, Pravni fakultet, 5 godina
dr. sc. Tanja Frančišković, Medicinski fakultet, 5 godina
dr. sc. Đuro Josić, Odjel za biotehnologiju, 5 godina
dr. sc. Neven Lovrin, Tehnički fakultet, 5 godina
dr. sc. Daniela Malnar, Medicinski fakultet, 5 godina
 
U naslovno zvanje potvrđeni su dr. sc. Marijan Ahel, dr. sc. Vesna Eraković Haber, dr. sc. Sonja Levanat i dr. sc. Kata Majerski, svi na prijedlog Odjela za biotehnologiju Sveučilišta.
Na prijedlog Studentskog zbora, prihvaćen je Pravilnik o financiranju Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci; predstavnici studenata su najavili veliku promidžbu natječaja za financiranje studentskih programa u medijima i po sastavnicama Sveučilišta te očekuju veliki odaziv.
 
Najburniju raspravu je potaknula tematska točka sjednice - Analiza upisa u I. godinu preddiplomskih, integriranih i stručnih studija Sveučilišta u Rijeci u ak. god. 2010./2011. u sklopu koje je prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija, prorektorica za nastavu i studentska pitanja, prezentirajući stavove Stručnog vijeća Centra za studije, pokušala članovima Senata predočiti moguće razloge manjeg broja upisanih studenata ove, u odnosu na prošlu akademsku godinu. Prorektorica je ponudila određene mjere za povećanje broja studenata, a zajednički je zaključak prisutnih bio da su povećanje atraktivnosti studijskih programa, njihova fleksibilnost i prilagođenost tržištu rada, konkurentna cijena studija, povećanje globalne vidljivosti Sveučilišta i dr. samo neka od pitanja koja je potrebno u sklopu ove teme detaljno razraditi te na temelju njih donijeti konkretan akcijski plan.
 
 
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk