Potpisan Sporazum o namjeni palače Moise
Srijeda, 15.12.2010.
Potpisivanjem Sporazuma o namjeni palače Moise u Cresu započela je realizacija ideje pretvaranja Creske renesansne palače u međunarodni sveučilišni centar izvrsnosti Sveučilišta u Rijeci. Potpisivanju Sporazuma danas u Rektoratu nazočili su gradonačelnik grada Cresa Kristijan Jurjako, rektor prof. dr. sc. Pero Lučin te dekan Filozofskog fakulteta prof. dr. sc. Predrag Šustar.

Palača Moise jedna je od najmonumentalnijih građevina iz ranog 16.st. u gradu Cresu te ujedno jedna od najvećih patricijskih gradskih palača iz doba renesanse u Republici Hrvatskoj. U cilju obnove palače te dugoročne održivosti gospodarenja tom kulturnom vrijednošću povezali su se Grad Cres, kao vlasnik palače i Sveučilište u Rijeci, kao nositelj edukacijskih i znanstvenih sadržaja u Palači Moise. Prema toj viziji palača Moise se, nakon temeljite obnove i nužnih rekonstrukcija, predstavlja kao idealan objekt za Centar za cjeloživotno učenje i Centar humanističkih i društvenih znanosti kroz koju bi se djelatnost pružala podrška aktivnostima na razini cijelog Sveučilišta u Rijeci. Svojim prostornim, a dijelom i smještajnim kapacitetima, Palača bi bila i privlačna kongresna destinacija uz adekvatno opremljen kongresni centar, a u sklopu cijele palače uredili bi se i prostori namijenjeni održavanju kulturnih događanja. Uz članice Sveučilišta u Rijeci, palaču Moise bi koristile i ostale nacionalne, ali i inozemne institucije, koje bi za svoje aktivnosti, nastavnike i studente te druge polaznike koristile usluge i prostore sveučilišnih centara u palači Moise. Ovaj ugovor rezultat je intenzivne suradnje rektora Sveučilišta Pere Lučina i dekana Filozofskog fakulteta Predraga Šustara s creskim gradonačelnikom Kristijanom Jurjakom. Osim proširenja međunarodnih aktivnosti Sveučilišta iz domene humanističkih i umjetničkih znanosti, plan je da Palača postane regionalni centar za cjelogodišnje učenje i uz to i kongresni centar Sveučilišta, koji bi bio integriran u javni život šire zajednice. Projektna se dokumentacija za revitalizaciju palače priprema u suradnji Grada Cresa (vlasnik palače), Sveučilišta u Rijeci (predlagatelj edukacijskih aktivnosti u palači i korisnik prostora) i Ministarstva kulture - Konzervatorskog odjela u Rijeci. Ukupna vrijednost projekta kreće se oko 4.ooo.ooo eur (financiranje iz IPA komponente I), a od tog iznosa je za opremanje palače u edukacijske svrhe potrebno uložiti oko 5oo.ooo eur. Sredstva će se kroz predloženi projekt potraživati od Europske komisije i Vijeća Europe, no to ne isključuje sufinanciranje pojedinih aktivnosti na lokalnoj, državnoj i međunarodnoj razini prijavama na natječaje objavljene od strane raznih izvora financiranja. Za voditelja projekta i predstavnika Sveučilišta u Rijeci u provedbi projektnog prijedloga „Palača Moise“ imenovan je dr. sc. Predrag Šustar, izv. prof. , dekan Filozofskog fakulteta.
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk