Sporazum s Gradom Cresom, NL, 16. 12. 2010.
SPORAZUM S GRADOM CRESOM
 

 
 
altRIJEKA Sveučilište u Rijeci i Grad Cres jučer su potpisali Sporazum o namjeni Palače Moise u Cresu kojim će taj objekt kulturne baštine postati Centar humanističkih i društvenih znanosti te Centar cjeloživotnog učenja. Palača bi ujedno služila i kao kongresni centar, a uz članice Sveučilišta u Rijeci planira se da bi Palaču Moise koristile i ostale ne samo nacionalne, već i inozemne institucije. Najavljujući kako preobrazbi Palače Moise u znanstvenu ustanovu prethodi kompleksna i temeljna rekonstrukcija, retkor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Pero Lučin istaknuo je da za to valja osigurati više od 4 milijuna eura, a ta sredstva planiraju se ishodovati putem IPA fonda Europske komisije i Vijeća Europe. Dio tih sredstava, oko pola milijuna eura, uložit će se u opremanje palače kako bi postala primjeren objekt za edukacijsku svrhu, a prema procjenama cjelokupna rekonstrukcija objekta bit će završena za tri do pet godina.
    – Sklopljeni sporazum uklapa se u razvojni plan Grada Cresa te je na tragu očuvanja njegovog identiteta. Projekt ne podrazumijeva samo formiranje Centra za cjeloživotno učenje, već obuhvaća i istraživačke aktivnosti, kao i kulturne sadržaje – pojasnio je rektor.
    Podsjećajući kako je riječ o najvećoj palači u staroj creskoj jezgri koja datira s početka šesnaestoza stoljeća, gradonačelnik Cresa Kristijan Jurjako dodao je kako je cilj projekta revitalizirati kulturni spomenik koji bi stavljanjem u fdukativnu funkciju postao samoodrživ.

I. Š. K.

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk