Talijanistika na Sveučilištu
Petak, 17.12.2010.
Na konferenciji za novinare koja je održana 16. prosinca u Gradu Rijeci, najavljeni su programi koje pokreće Filozofski fakultet. Uz Gradonačelnika i Fulvia Rustica, generalnog konzula Republike Italije u Rijeci, na konferenciji su sudjelovali i dr. sc. Damir Zec, prorektor za međunarodnu suradnju, dekan Filozofskog fakulteta dr. sc. Predrag Šustar, izv. prof. te prof. dr. sc. Ines Srdoč-Konestra, prodekanica za nastavu.
 
Na konferenciji je najavljeno izvođenje programa cjeloživotnog učenja Stručno usavršavanje talijanskog jezika, komunikacije i kulture (Corso di perfezionamento di lingua, comunicazione e cultura italiana) od veljače sljedeće godine, dok je program preddiplomskoga dvopredmetnog studija Talijanskoga jezika i književnosti u postupku akreditacije te se njegovo izvođenje planira od jeseni sljedeće godine.
 
Prof. dr. sc. Damir Zec, prorektor za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Rijeci podcrtao je podršku Sveučilišta ovim programima. Sveučilište teži pokretanju što većeg broja novih atraktivnih studijskih programa, a oba programa talijanistike vrlo su zanimljiva za ovu regiju, a otvaraju mnoge mogućnosti za proširenje suradnje s Italijom.
 
Dekan Filozofskog fakulteta, dr. sc. Predrag Šustar, izv. prof., posebno se zahvalio generalnom konzulu Republike Italije u Rijeci, Fulviju Rusticu budući da je u pet godina provedenih u Rijeci dao izuzetan doprinos širenju talijanskog jezika i kulture. U kreiranju studija ostvarena je izvrsna suradnja sa Sveučilištem u Padovi te drugim sveučilištima u talijanskim regijama Veneto i Friuli-Venecija-Giulia. "Vjerujemo da ćemo uz njihovu podršku uspjeti pokrenuti program koji će biti konkurentan programima na drugim sveučilištima," kazao je Šustar.
 
Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel naglasio je da će pokretanjem studija i programa cjeloživotnog učenja talijanskog jezika u Rijeci biti zaokruženo učenje talijanskog jezika, koje za sada postoji u jaslicama, vrtićima te osnovnim i srednjim školama. "Mnogi su me mladi ljudi pitali kada će u Rijeci biti moguće studirati talijanski jezik i književnost. Mislim da će to biti značajan iskorak za Filozofski fakultet i Sveučilište, ali i Rijeku i cijelu regiju", naglasio je Obersnel. Gradonačelnik je također kao oblik suradnje s Italijom naveo potpisane sporazumi o prijateljstvu s gradovima Genovom, Esteom, Rimom i Trstom.
 
Fulvio Rustico i na konferenciji je dao veliku podršku pokretanju novih programa, za koje je već osigurana podrška, a najavio je da će talijanska Vlada i pomagati i u njihovom razvitku. Suradnja talijanskih sveučilišta sa Sveučilištem u Rijeci predstavlja važnu kariku u proširivanju suradnje dviju zemalja jer su naše dvije zemlje geografski i povijesno povezane.
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk