Culture
Prema Ugovoru iz Maastrichta iz 1992., kultura je postala kompetencija zajednice. Danas postoji mnogo inicijativa i programa kojima EU promiče kulturu unutar Unije, uz suradnju na područjima glazbe, filma, plesa, naslijeđa, umjetnosti i drugih kulturnih pitanja.
 
Na razini EU kultura je pitanje promicanja paneuropskog identiteta, pri čemu valja očuvati mnoštvo jezika, kultura i tradicija građana EU.
Program za kulturu (2007. – 2013.), s proračunom od 400 milijuna eura, namijenjen je razvoju transnacionalne kulturne suradnje između subjekata iz država proširene Europske unije koje sudjeluju u Programu. Program ima tri središnja cilja koja uveliko doprinose europskim vrijednostima:
potpora transnacionalnoj mobilnosti profesionalaca u kulturnom sektoru;
poticanje kruženja umjetničkih djela te umjetničkih i kulturnih proizvoda preko državnih granica;
promicanje interkulturalnog dijaloga na temelju jednakosti kultura.
 
Program kulture provode EACEA (i Opća uprava za obrazovanje i kulturu Europske komisije (DG Education & Culture).
EACEA je, osim za kontakt točke u zemljama koje sudjeluju u Programu (Culture Contact Points, CCP) nadležna i za:
 • potporu projektima suradnje;
 • potporu literarnim prijevodima;
 • potporu kulturnim organizacijama.
Opća uprava za obrazovanje i kulturu je nadležna za:
 • program Europskih prijestolnica kulture (European Capitals of Culture);
 • kulturne nagrade Europske Unije;
 • studije na području kulture;
 • promidžbu rezultata na području kulture. 
 
Program ne uključuje projekte na području kinematografije i audiovizualnog sektora uz iznimku potpore kulturnim organizacijama (mrežama) u gore navedenim  područjima koje pokriva program Media. U Programu mogu sudjelovati sve javne ili privatne organizacije koje su registrirane u jednoj od 36 zemalja i kojima se glavna aktivnost odnosi na područje kulture. Također, organizacije moraju biti neprofitabilne ili neprofitabilno djelovati na području kulture. Primjeri takvih organizacija su : umjetničke galerije, orkestri, kazališne i plesne skupine, fondacije, kulturne udruge, sveučilišta, gradska poglavarstva, itd.
 
Aktivnosti koje podupire Program su svrstane u tri glavne skupine/elementa (strands):
 
1.Potpora kulturnim projektima (77% ukupnog proračuna Programa): potpora kulturnim organizacijama za projekte prekogranične suradnje te za stvaranje i provedbu kulturnih i umjetničkih aktivnosti. Predviđeno za pomoć organizacijama poput kazališta, muzeja, profesionalnih udruga, istraživačkih centara, sveučilišta, kulturnih instituta i javnih vlasti iz različitih zemalja.  Vrste poduprtih projekata: 
 
višegodišnji projekti suradnje u trajanju od 36 do 60 mjeseci koji podrazumijevaju minimalno 6 partnera i proračun od 200.000 do 500.00 eura godišnje što iznosi 50% prihvatljivih troškova proračuna; 
 
projekti suradnje  u trajanju do 24 mjeseca koji podrazumijevaju minimalno 3 partnera i proračun od 50.000 do 200.00 eura godišnje što iznosi 50% prihvatljivih troškova proračuna; 
 
projekti literarnog prevođenja;
 
projekti suradnje s tzv. trećim zemljama  u trajanju do 24 mjeseca koji podrazumijevaju minimalno 3 partnera + minimalno jednog partnera iz treće zemlje, i proračun od 50.000 do 200.00 eura godišnje što iznosi 50% prihvatljivih troškova proračuna;
 
potpora europskim kulturnim festivalima predstavljaju od 2011. godine novu vrstu akcije a imaju za cilj ohrabriti izmjenu iskustava kroz mobilnost europskih profesionalaca na kulturnome području, promicati kruženje kulturnih djela pružajući mogućnost pristupa kulturnim djelima koja potječu iz zemalja nečlanica te promicati međukulturni dijalog. U slučaju prijave projekta na području organizacije festivala, projekt se prijavljuje na maksimalno 12 mjeseci; mora uključivati radove iz najmanje 7 zemlja koje sudjeluju u Programu na području kulture, maksimalni iznos  koji će biti financiran jest 100.000 eura što iznosi maksimalno 60 posto prihvatljivih troškova proračuna; 
posebne mjere poput europskih kulturnih nagrada. 
 
2.Potpora organizacijama aktivnima na europskoj razini na području kulture (10% ukupnog proračuna Programa): sufinanciranje operativnih troškova kulturnih organizacija koje su aktivne ili žele biti aktivne na europskoj razini na području kulture. Ovaj element Programa je predviđen kao pomoć operativnim troškovima koji se pojavljuju tijekom provođenja programa kulturnih organizacija.Rok za prijavu je 15/09/2011.
 
3.Potpora projektima analize te sakupljanja i širenja informacija kao i za povećavanje učinka projekata na području kulturne suradnje (5% ukupnog proračuna Programa). Ovaj element Programa ima za cilj promicati analizu na kulturnome polju, podići svijest o Programu i promicati njegove rezultate. 
 
Program kulture pruža dvije vrste potpore:
1.Akcijske potpore/dotacije (Action grants) predviđene su za sufinanciranje projekata od strane više organizacija a koji se odnose na određeno vremensko razdoblje;  podupiru višegodišnje projekte suradnje, projekte suradnje, literarne prijevode, projekte u trećim zemljama (zemljama koje ne sudjeluju u ovome programu), festivale i grupiranja s ciljem potpore kulturnoj politici; 
 
2.Operativne potpore/dotacije (Operating grants) predviđene su za sufinanciranje stalnih aktivnosti jedne organizacije i odnose se na jednu ili nekoliko financijskih godina; podupiru veleposlanike na području kulture, mreže i platforme.
 
Vezano uz sudjelovanje u Programu tj. uz pisanje prijedloga projekta i stjecanje prava na potporu , sve uvjete možete pronaći u Programskom vodiču (Programme Guide).
 
EACEA upućuje sve zainteresirane za sudjelovanje u Programu da se obrate i svojim kulturnim kontakt točkama (Cultural Contact Points, CCP) . Kontakt točke u Republici Hrvatskoj su gđa Anja Jelavić i gđa Križana Brkić
 
Osim ovoga Programa kulture Europske Unije, kulturne aktivnosti podupiru i neki drugim programi Europske Unije 
 • Lifelong Learning;
 • Youth in Action;
 • Europe for Citizens;
 • MEDIA;
 • Strukturni fondovi za zemlje članice, itd.
Novi program EU – Kreativna Europa (2014. – 2020.) 
 
Novi program EU Kreativna Europa poduprijet će europsku kinematografiju te kulturni i kreativni sektor s ciljem njihovog doprinosa održivom rastu i zapošljavanju. Predloženi proračun za razdoblje od 2014. do 2020. godine je 1.8 milijardi EUR-a što je ujedno i najveća svjetska potpora  za kulturne i kreativne industrije. Potpora će uključiti tisuće umjetnika, kulturnih profesionalaca i organizacija u izvedbenim i ostalim umjetnostima, oglašavanju, filmu, TV-u, glazbi, interdisciplinarnim umjetnostima, baštini i industriji video igara.
Više o programu Kreativna Europa možete naći na mrežnim stranicama programa Kultura, Službe za kulturnu kontaktnu točku pri Ministarstvu kulture.
 
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk