Održana 22. sjednica Senata Sveučilišta u Rijeci
Održana  22. sjednica Senata Sveučilišta u Rijeci

Tematska točka „Doktorski studiji na Sveučilištu u Rijeci“  22. sjednice Senata Sveučilišta u Rijeci, održane 19. siječnja 2011. godine, izazvala je iznimno živu raspravu članova Senata. Nakon uvodne prezentacije koju je održala prorektorica za znanost prof. dr. Nevenka Ožanić i spomenute rasprave Senat je prihvatio zaključak, točnije mjere za restrukturiranje doktorskih studija, na način da  osam mjera  odmah ide u implementaciju, dok prvu treba razraditi što je zadatak Savjeta za znanost.  Dakle, odmah je nužno razraditi normiranje rada na doktorskom studiju (izrada prijedloga i pravnog okvira); izraditi kriterije i standarde za izbor supervizora/mentora (izrada prijedloga i pravnog okvira); izraditi ugovor o superviziji i istraživanju/studiranju (izrada prijedloga i pravnog okvira); razraditi mehanizme za praćenje napredovanja doktoranda i uspješnosti supervizora/mentora (izrada prijedloga i pravnog okvira); pripremiti informacijski paket za istraživače (Sveučilišni standard, specifičnosti programa); osigurati obrazovanje supervizora (vodič za supervizore/mentore, seminari za supervizore/mentore, izrada prijedloga); osigurati pristup on line bazama podataka (izrada prijedloga i pravnog okvira), te osigurati internacionalizaciju doktorske izobrazbe (izrada prijedloga i pravnog okvira).

O prvoj mjeri Usvajanje inicijative za integriranje doktorskih studija na razini sveučilišta – pokretanje postupka za osnivanje Doktorske škole Sveučilišta u Rijeci (Graduate School of the University of Rijeka, GS UniRi), kako je navedeno, bit će odlučeno nakon prijedloga koji je dužan izraditi Savjet za znanost. .

U  svomu izvješću rektor prof. dr. Pero Lučin, upoznao je članove Senata s dinamikom izvršenja radova na Kampusu te podsjetio da je 20. prosinca 2010. dobivena uporabna dozvola za zgradu Filozofskog i Učiteljskog fakulteta u Kampusu Sveučilišta u Rijeci, a ujedno je obavljena i primopredaja zgrade Povjerenstvu za primopredaju, te da je, kako je i široj javnosti poznato, 22. prosinca 2010. održano  svečano otvorenje Filozofskog i Učiteljskog fakulteta.

Završeni su svi naknadno ugovoreni radovi na infrastrukturnim koridorima i pješačkim zonama  i završen je tehnički pregled za šetnicu D (između Građevinskog fakulteta i objekta Studentske prehrane), te se očekuje  primopredaja ovaj tjedan. Za zgradu Studentske prehrane sazvan je tehnički predpregled za 19. siječnja 2011.; nakon pregleda dokumentacije, stanja izvedenosti građevinsko obrtničkih radova na objektu i provjere njihove funkcionalnosti moći će se s velikom sigurnosti dati rokovi za dobivanje uporabne dozvole i primopredaju objekta. Što se tiče objekata Građevinskog fakulteta i Sveučilišnih odjela, dogovoreni su koraci i radnje potrebni za pripremu dokumentacije vezane uz fasade objekata i za sada se sve ide prema dogovoru.

U upisnik programa u MZOŠ upisani su programi akreditirani na SuRi i to:
1.  Poslijediplomski specijalistički studij - Pravo europskih integracija Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci,
2. Poslijediplomski specijalistički studij - Menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija
3. Poslijediplomski sveučilišni (doktorski) studij Poslovna ekonomija u turizmu i ugostiteljstvu, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija. Projekt  Research Infrastructure for Campus-based laboratories at University of Rijeka također ide prema planu, pa je krajem studenog 2010. dovršena je priprema dokumentacije za 1. fazu projekta  čija je  vrijednost  gotovo 8,5 milijuna eura u prvoj fazi te oko 10 milijuna eura u 2. fazi.  S obzirom na to da se iznos 1. faze približava iznosu od 10 milijuna eura Europska komisija je zatražila izradu prijave za veliki projekt (MPA).  Kada je riječ o području znanosti treba napomenuti da je izašao i novi E-glasnik Centra za EU projekte Sveučilišta u Rijeci br. 9  1/2011.  i dostupan je na web stranicama Sveučilišta.

Senat je upoznat i s  održavanjem  savjetovanja ''Visokoškolske ustanove u poreznom i financijskom sustavu u 2011. godini“, u organizaciji Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, u suradnji s Ministarstvom financija Republike Hrvatske i Hrvatskom zajednicom računovođa i financijskih djelatnika Zagreb, koje će biti održano,  u četvrtak 10. veljače 2011.godine, s početkom u 10 sati, na Ekonomskom fakultetu.

U proteklom razdoblju živo je bilo i na polju međunarodne suradnje. Agencija za mobilnost i programe EU je 27. prosinca 2010. poslala službenu obavijest Sveučilištu u Rijeci da je Završno izvješće Sveučilišta o provedbi Erasmus programa u 2009./10. zaprimljeno, obrađeno i zaključeno, te da su ispunjene sve preuzete obveze iz ugovora, iskorištena sva raspoloživa sredstva i dostavljena sva potrebna dokumentacija.  Za akademsku  godinu 2011./12. SuRi je do danas sklopilo 72 Erasmus ugovora o suradnji s visokoškolskim institucijama u inozemstvu; ugovorima je predviđeno 140 slobodnih mjesta na inozemnim institucijama za studente SuRi, a na Sveučilištu  je trenutno na raspolaganju 43 mjesta za strane Erasmus studente. 

Delegacija francuskog veleposlanstva (veleposlanik Nj.E. Jerome Pasquier, g. Jean-Marc Cassam-Chenaï, savjetnik za suradnju i kulturnu djelatnost, te gđa. Jasna Bas ataše za znanstvenu i sveučilišnu suradnju Francuskog veleposlanstva) posjetila je Sveučilište u Rijeci dana 20. prosinca 2010. godine, a načelno je dogovoreno da će Jasna Bas krajem veljače na SuRi  održati predavanje o nizu stipendija francuske vlade i mogućnosti studiranja u Francuskoj.

Za dodjelu nagrada za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Republici Hrvatskoj od strane Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti kao predloženika za dodjelu Nagrade iz područja tehničkih i medicinskih znanosti, Odboru za nagrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Senat predlaže:
-    iz područja tehničkih znanosti prof. dr. sc. Josipa Brnića, a iz područja medicinskih znanosti prof. dr. sc. Bojana Polića.
U trajno zvanje redovitog profesora izabrana je dr. Sofija Vrcelj s Filozofskog fakulteta , dok je u zvanje redovitog profesora u trajanju od pet godina izabrana dr. Nadia Pavia s Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu.

Sjednica Senata bila je i prigoda za još jedan poziv svima na  tradicionalnu Smotru Sveučilišta u Rijeci koja će biti održana tijekom 20. i 21. siječnja, u zgradi Filozofskog i Učiteljskog fakulteta.

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk