Rat, zločin i kazna
Četvrtak, 20.01.2011.
Rat, zločin i kazna

Prof. dr. Žarko Puhovski s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, održao je, 19. Siječnja 2011., pred punom velikom dvoranom u novim prostorima Filozofskog fakulteta u Sveučilišnom kampusu na Trsatu predavanje o temi "Moralne dvojbe izazvane međunarodnim humanitarnim pravom: upitnost kaznene privilegiranosti ratnoga zločina".

Odsjek za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i u ovoj akademskoj godini nastavlja tradiciju gostujućih predavanja koja na Odsjeku traje već desetak godina. Tako je ove godine, u nizu renomiranih filozofa poput prof. dr. Mumforda (University of Nottingham, UK) i prof. dr. Reya (University of Maryland, USA), pozvan i prof. dr. Žarko Puhovski sa Sveučilišta u Zagrebu.

Prof. dr. Puhovski održao je predavanje o temi "Moralne dvojbe izazvane međunarodnim humanitarnim pravom: upitnost kaznene privilegiranosti ratnoga zločina". Kritički se osvrnuvši na čl. 24 Kaznenog zakona RH i odgovarajućim elementima međunarodnog prava koji izuzima ratne zločine iz zastare izvršenja kazne, Puhovski postavlja tezu o nepostojanju prihvatljivih moralnih razloga zbog kojih bismo trebali ratni zločin tretirati drugačije od iste vrste zločina izvan ratnih okolnosti, te nudi argumente zbog kojih ratni kontekst nije, kako se standardno smatra, otežavajući već, naprotiv, olakšavajući faktor u određivanju moralne, ali u određenoj mjeri i pravne dimenzije zločina. Nakon predavanja uslijedila je jednosatna diskusija.

Treba naglasiti kako je predavanje prof. dr. Puhovskog prvo u nizu koji će biti održani u organizaciji Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci čime se nastoji širom otvoriti vrata Kampusa u cilju obogaćivanja društveno kulturnih događanja na Sveučilištu, ali i gradu Rijeci.

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk