Studenti izgubili nezakonite povlastice, NL, 27. 1. 2011.
PRIVILEGIRANI STUDIJ FAKULTET ZA TURISTIČKI I HOTELSKI MENADŽMENT
Studenti izgubili nezakonite povlastice
 
Protuzakonito produživanje godine, plave prijavnice, prenošenje četiri ispita u iduću godinu, samo su neke od ukinutih privilegija
 
Fakultet za turistički i hotelski menadžment u Iki uveo nova pravila studiranjaRIJEKA S početkom ove akademske godine Fakultet za turistički i hotelski menadžment Sveučilišta u Rijeci uveo je nova pravila studiranja. Naime, odlukom nekadašnjeg poslovodstva fakulteta na čelu s bivšim dekanom prof. dr. Zoranom Ivanovićem, protivno sveučilišnom Pravilniku o studiranju, studentima te visokoškolske ustanove omogućene su privilegije koje su polaznici ostalih riječkih fakulteta mogli samo sanjati, a ponajprije se radi o nezakonitom produžetku godine što je pojedinim studentima omogućilo da na jedan ispit izađu i po dvanaest do četrnaest puta, dok su na drugim fakultetima dopuštena najviše tri izlaska na isti ispit.
   
Nekolicina nezadovoljnih

Na toj su visokoškolskoj ustanovi također vladale i takozvane plave prijavnice, koje su polaznicima Fakulteta omogućavale polaganje ispita prema posebnim uvjetima, ukoliko im to ne uspije redovnim putem. Dolaskom novog dekana prof. dr. Jože Perića sve su te privilegije dobile oznaku prošlosti, a potez dekana da obustavi naslijeđene nezakonite radnje i uvede red u pravila studiranja dio studenata nije ocijenio dobrodošlim. Potvrđujući činjenicu da su produženje godine i takozvana plava prijavnica bili protuzakoniti, prof. dr. Perić ističe kako ne vidi ništa sporno u njihovom ukidanju.
    – Smatram da trebamo biti na istoj razini kao i drugi fakulteti. Na ostalim visokoškolskim ustanovama ne znaju što je produživanje godine i plava prijavnica. Ne vidim razlog zbog kojeg bi za studente ovog fakul
Dekan otvoren za sva pitanja
   
    Ukoliko studenti redovito polažu kolokvije i ispunjavaju svoje obveze, nema razloga da imaju problema s polaganjem ispita. Kao dekan otvoren sam za sva pitanja studenata i vezano za pooštravanje kriterija do sada sam imao možda dvije primjedbe, navodi dekan prof. dr. Jože Perić.
teta vrijedila neka druga pravila. S takvim su se stavom usuglasili i predstavnici Studentskog zbora, a tek nekolicini studenata koji su već nekoliko puta »padali« godinu nova pravila ne odgovaraju, navodi prof. dr. Perić. 
    Mogućnost nebrojenih izlazaka na ispit te upotreba posebne plave prijavnice nisu jedina protuzakonita pravila koja je novi dekan zatekao, jer sve do ove akademske godine studenti tog fakulteta mogli su prenositi u iduću godinu čak četiri ispita, što također za ostale riječke studente ulazi u kategoriju »nepoznato«. 
   
Pitanja na zaokruživanje

– I takvu smo mogućnost ukinuli. Od ove akademske godine mogu se prenositi svega dva ispita, a razmišljamo da od iduće godine ukinemo i tu mogućnost. Uveli smo još cijeli niz novina, poput kolokvija koji su do ove godine sadržavali samo pitanja s odgovorima na zaokruživanje. Naime, uveli smo pitanja otvorenog tipa jer na taj se način može vidjeti koliko studenti razumiju gradivo i znaju se izražavati, zaključuje dekan.

Ingrid ŠESTAN KUČIĆ

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk