Kulturna događanja u Kampusu
Petak, 28.01.2011.
Da će Kampus Sveučilišta u Rijeci uz obrazovnu imati i kulturno-socijalnu ulogu, svjedoče ovotjedna događanja u zgradi Filozofskog fakulteta. Veleposlanik Republike Makedonije u Hrvatskoj Dančo Markovski je posjetio Fakultet te mu tom prilikom donirao 130 tomova knjiga s područja makedonske književnosti. Tom je prigodom naglasio želju da donirane knjige pruže uvid studentima i nastavnicima u bogatstvo makedonske pisane riječi i potaknu interes za upoznavanje makedonske književnosti i kulture.
Dekan Filozofskoga fakulteta dr. sc. Predrag Šustar, uz zahvalu na poklonjenim knjigama, podcrtao je izvrsnu suradnju Filozofskog fakulteta i srodnih institucija iz Makedonije, te međudržavnu suradnju koja se ostvaruje kroz djelovanje lektorata za makedonski jezik pri  Filozofskom fakultetu. U sklopu tog lektorata, pod vodstvom prof. dr. sc. Vasila Tocinovskog, stotinjak studenata fakulteta već treću godinu uči makedonski jezik te može birati kolegije s područja makedonske kulture i književnosti.
Počasni konzul Republike Makedonije i profesor Filozofskoga fakulteta u Rijeci prof. dr. sc. Goran Kalogjera najavio je skori znanstveni skup o hrvatsko-makedonskim književnim i kulturnim vezama, treći u nizu, koji će se u ožujku održati u Rijeci. Susret hrvatskih i makedonskih stručnjaka s područja književnosti, jezikoslovlja i kulture postaje tradicionalan te je za ovu godinu najavljeno 60-ak sudionika. Na kraju prigodne svečanosti Veleposlaniku se na makedonskom jeziku zahvalio student Siniša Smiljanić.

Studenti su za svoje kolege, profesore i ostale goste izveli dvanaest glazbenih točaka poznatih kompozitora: popularne arije, klavirske skladbe te nekoliko kompozicija za gitaru. Koncert je otvoren himnom Gaudeamus u izvedbi  Komornoga zbora Schola Cantorum i studenata Muzičke akademije pod vodstvom Ingrid Haller, prof., a prisutne su pozdravili prodekan Muzičke akademije u Zagrebu izv. prof. Dalibor Cikojević, rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Pero Lučin te dekan Fakulteta dr. sc. Predrag Šustar . Svi su naglasili zadovoljstvo suradnjom Fakulteta i Akademije te uvjerenje da će prostor Filozofskoga fakulteta u Kampusu postati stjecištem brojnih kulturnih događanja.
Mladi su izvođači pokazali izvanredan talent i uvježbanost, a publika nije krila zadovoljstvo njihovim izvedbama, nagradivši svakoga izvođača dugotrajnim aplauzom.
Prostor ulaznoga hola Filozofskoga fakulteta pokazao se vrlo pogodnim mjestom za slične priredbe.

 

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk