COSME - Program za konkurentnost poduzeća (2014.-2020.)
Završetkom provedbe okvirnog Programa za konkurentnost i inovacije CIP 2013. godine kreće novi program za poticanje konkurentnosti tvrtki, maloga i srednjeg poduzetništva pod nazivom Programme for the Competitiveness of Enterprises and small and medium-sized enterprises (COSME) koji će se provoditi od 2014. do 2020. godine. 

Program COSME predstavlja moderniziranu i pojednostavljenu verziju CIP EIP programa kako bi se u njega uključilo što više korisnika. Planirani ukupni proračun programa COSME je potvrđen 21. studenoga 2013. godine i iznosi 2,5 milijardi eura. 


Europska komisija programom COSME želi pridonijeti stvaranju novih radnih mjesta u poslovnom sektoru, povećati broj poduzetnika i samozaposlenih poduzetnika te pridonijeti održivoj konkurentnosti europskih poduzeća. Programom će olakšati pristup novcu malim i srednjim poduzećima, stvarati uvjete pogodne za osnivanje poduzeća i rast, poticati poduzetničku kulturu u Europi, ojačati održivu konkurentnost europskih poduzeća te poticati internacionalizaciju malih i srednjih poduzeća i njihov izlazak na europsko i svjetsko tržište.

Korisnici programa bit će postojeći poduzetnici (s posebnim naglaskom na male poduzetnike), budući poduzetnici (uključujući mlade osobe koje pokreću posao) te nacionalna, regionalna i lokalna tijela koja pružaju potporu poduzetnicima. 
 
Program će ponuditi primjerice jamstvo za kredite malim i srednjim poduzećima do 150.000 €. Očekuje se da će do 2020. godine 330 000 europskih poduzeća koristiti ovaj alat.  
 
Program COSME poduzećima i građanima će omogućiti:
  • lakši pristup poduzetnicima na tržišta Europske unije i izvan Unije,
  • pomoć u samozapošljavanju kreiranom uslugom i podrškom građanima koji imaju poteškoća u pokretanju vlastitoga posla,
  • institucije zemalja članica primiti će podršku u reformama i primjeni učinkovitih politika poticanja poduzetništva.
Ciljevi Programa namjeravaju se postići kroz sljedeće aktivnosti:
 
Podrška oblikovanju politika u cilju poboljšanja okvirnih uvjeta za konkurentnost poduzeća 
Potiče se rad radnih skupina, izrada studija, analiza, organiziranje konferencija, radionica i tematskih stručnih radnih grupa na kojima se razmjenjuju iskustva između kreatora politika s ciljem prikupljanja znanja po pojedinim sektorima. Promiče se razmjena iskustava i najbolje prakse vezano uz razvoj i koordinaciju politika koje potiču poduzetništvo i inovacije.
 
Promocija poduzetništva
U okviru ove komponente potiče se razvoj poduzetničkih vještina posebno među novim poduzetnicima, mladima i ženama. Potiče se žensko poduzetništvo putem Europske mreže za promociju ženskog poduzetništva (WES) i Europske mreže ambasadorica ženskog poduzetništva, provodi se program razmjene Erasmus za poduzetnike, potiče se društveno odgovorno poslovanje. Kroz promotivne aktivnosti u školama i na sveučilištima promoviraju se poduzetničko učenje i samozapošljavanje. Na natječaje se mogu javiti organizacije/institucije koje djeluju u području poticanja, promicanja i/ili podupiranja poduzetništva.
 
Financijski instrumenti 
Sredstva programa koriste se s ciljem investiranja u MSP u fazi rasta i to kroz 2 instrumenta: garancije za kredite do 150.000 €  (Loan Guarantee Facility) i direktno ulaganje u fondove rizičnog kapitala koji investiraju u MSP u fazi rasta (Equity Facility for Growth). Financijska sredstva na temelju ugovora s Europskom komisijom osigurava Europski investicijski fond u izravnoj suradnji s nacionalnim financijskim institucijama (banke, garancijska društva i fondovi, fondovi rizičnog kapitala) kao financijskim posrednicima.
Podupiru se investicije u tehnološki razvoj, transfer tehnologije i prekogranično širenje poslovnih aktivnosti. Hrvatske financijske institucije zainteresirane da postanu financijski intermedijari mogu se prijaviti izravno Europskom investicijskom fondu na natječaj koji će se objaviti 1.1.2014. godine i biti permanentno otvoren cijelo vrijeme trajanja programa. Svake godine najmanje 60% sredstava COSME programa odnosit će se na financijske instrumente. 
 
Europska poduzetnička mreža
Kroz mrežu centara poduzetnicima se pružaju usluge potpore pri internacionalizaciji njihovog poslovanja i osiguravaju informacije o zajedničkim politikama EU te o mogućnostima korištenja financijskih sredstava. Ova mreža je usmjerena ka poticanju suradnje u različitim zemljama te povezuje male i srednje poduzetnike, inovatore, istraživače i istraživačke institucije. Mrežu čini 80 konzorcija uključujući oko 500 organizacija (komore, razvojne agencije, tehnološki centri). Ovu inicijativu na razini Europske komisije provodi Izvršna agencija za konkurentnost i inovacije. Koordinator Europske poduzetničke mreže Hrvatske je Hrvatska gospodarska komora. 

Državno tijelo zaduženo za koordinaciju programa u RH je Ministarstvo poduzetništva i obrta.

 

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk