IPA
Republika Hrvatska bila je korisnica IPA programa od 2007. godine do trenutka stupanja u članstvo EU. Program IPA obuhvaća sljedećih pet komponenti:
 1. Pomoć u tranziciji i izgradnja institucija
 2. Prekogranična suradnja
 3. Regionalni razvoj
  1. Promet
  2. Zaštita okoliša
  3. Regionalna konkurentnost
 4. Razvoj ljudskih potencijala
 5. Ruralni razvoj
Komponenta IIIC provodi se kroz Operativni program za regionalnu konkurentnost (Regional competitiveness operational programme, RCOP) u okviru kojeg je Ministarstvo nadležno za dvije aktivnosti: (1) Fond za ulaganje u znanosti i inovacije te (2) BioCentar. Dodatne informacije o IPA instrumentu mogu se naći na web stranicama MZOŠ.

Za razliku od prijašnjih pretpristupnih fondova EU, IPA je osmišljena u svrhu pripreme zemalja kandidatkinja i potencijalnih kandidatkinja za korištenje Strukturnih fondova te je po načinu upravljanja vrlo slična Strukturnim fondovima.

Ukupna sredstva Programa IPA, za proračunsko razdoblje 2007.–2013., iznose 11,468 milijardi eura. Raspodjela financijskih sredstava po državama korisnicama pretpristupnog instrumenta  IPA i njegovim komponentama sadržana je u Višegodišnjem indikativnom financijskom okviru (Multi-Annual Indicative Financial Framework, MIFF) koji se donosi za trogodišnje razdoblje.

Prvom komponentom, koja podupire aktivnosti vezane uz usvajanje i provedbu pravne stečevine EU, upravlja Središnji državni ured za razvojnu strategiju i koordinaciju fondova Europske unije (SDURF). Potencijalni korisnici su tijela državne uprave, tijela u javnom vlasništvu, nevladine udruge, ostala neprofitna tijela i poslovna zajednica.

Drugom komponentom, koja podupire aktivnosti vezane uz prekograničnu suradnju sa zemljama članicama te zemljama korisnicama programa IPA, upravlja Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva. Potencijalni korisnici su pogranične regije, kao i razvojne agencije u županijama s kopnenom i/ili morskom granicom sa zemljama članicama i zemljama kandidatkinjama za članstvo u EU. (Interreg!).
Trećom komponentom, koja podupire infrastrukturne projekte u sektorima prometa, zaštite okoliša kao i programe poticanja konkurentnosti i regionalnog razvoja, upravljaju Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI), Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva (MRRŠVG), Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva (MZOPUG) i Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva (MINGORP). Pri tome je za područje prometa nadležno MMPI, za područje okoliša MRRŠVG i MZOPUG, dok je za regionalnu konkurentnost nadležan MINGORP. Potencijalni korisnici su tijela državne uprave, javne i znanstvene ustanove te poslovna zajednica. Za Sveučilište u Rijeci od posebnog su interesa 
IPA Adriatica i IPA Slovenija-Hrvatska.

Četvrtom komponentom, koja podupire mjere usmjerene na poticanje zapošljavanja, obrazovanja i usavršavanja te socijalne uključenosti, upravlja Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva (MINGORP). Potencijalni korisnici su tijela državne uprave, javne ustanove, socijalni partneri i nevladine udruge.

Petom komponentom, koja podupire pripremne aktivnosti za sudjelovanje u zajedničkoj poljoprivrednoj politici te ruralni razvoj, upravlja Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja (MPRRR). Potencijalni korisnici su jedinice lokalne samouprave, poljoprivredna gospodarstva te druge fizičke i pravne osobe, ovisno o prioritetnim mjerama.

Kako se uključiti?

Pratite novosti na mrežnim stranicama Centra za EU projekte i gore navedene stranice specifičnih komponenti.


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk