Održana 23. sjednica Senata Sveučilišta u Rijeci
Održana 23. sjednica Senata Sveučilišta u Rijeci

Zbog iznimno opsežnog dnevnog reda (21 točka), današnja 23. sjednica Senata Sveučilišta u Rijeci potrajala je gotovo četiri sata. U svomu izvješću rektor Sveučilišta prof. dr. Pero Lučin upoznao je članove Senata s događanjima i aktivnostima u proteklih mjesec dana, te je, između ostaloga najavio skorašnju sjednicu Rektorskog zbora na kojoj će biti riječi o mogućnostima korištenja strukturnih fondova EU, zaključcima rasprave prosudbenog povjerenstva za nacrt Zakona o visokom obrazovanju, te planu radnih mjesta u 2011. godini.

Jedna od nezaobilaznih tema u izvješćima Rektora svakako je Kampus Sveučilišta u Rijeci, pa je tako i ovoga puta dan kratak pregled događanja i radova na Kampusu. 

Prema riječima prof. dr. Lučina završeni su svi naknadno ugovoreni radovi na infrastrukturnim koridorima i pješačkim zonama, završen je tehnički pregled za šetnicu D (između Građevinskog fakulteta i objekta Studentske prehrane) i obavljena primopredaja. Za zgradu Studentske prehrane obavljen je tehnički predpregled 19. siječnja 2011.; nakon pregleda dokumentacije, stanja izvedenosti građevinsko obrtničkih radova na objektu i provjere njihove funkcionalnosti od strane ovlaštenih osoba, dobiveno je službeno očitovanje Odjela gradske uprave za provedbu dokumenata prostornog uređenja i građenje; zatraženo je očitovanje izvođača, projektanta i nadzora i sastavljena je tablica sa zaduženjima za otklanjanje navedenih nedostataka i radi se na njihovom uklanjanju. Kako je istaknuo moguće je da će se zbog nekih tehničkih izmjena na infrastrukturi objekta (neusklađenosti s planskom dokumentacijom) morati tražiti nadopuna Glavnog projekta  kao i kod zgrada Sveučilišnih odjela i Građevinskog fakulteta gdje je obaveza nastala uslijed havarija fasada. Za zgradu Sveučilišnih odjela pripremljen je dodatak ugovora za produljenje roka završetka radova i poslan na potpis u MZOŠ. Završeno je opremanje zgrade Studentske prehrane, očekuje se pregled namještaja, otklanjanje nedostataka i primopredaja u skoro vrijeme. Započelo se i s opremanjem knjižnica, a  preostalo je raspisati natječaj za sitni inventar.

U području znanosti valja izdvojiti da je u  upisnik programa u MZOŠ upisan program Poslijediplomskog specijalističkog studija – Gluma, mediji i kultura, program Sveučilišta u Rijeci, akreditiran na SuRi.

Na Tehničkom fakultetu je krajem siječnja održana radionica u okviru TEMPUS projekta WBC-VMnet – Inovacije u inženjerskom projektiranju koju je organizirao Centar za suradnju, a  05. veljače 2011. na Ekonomskom fakultetu u Rijeci otvoren je četvrti ciklus Poslijediplomskog specijalističkog sveučilišnog studija Kontroling.

Najavljena je svečana promocija 14 doktora znanosti koja će biti održana  11. ožujka 2011., kao i još jedan Znanstveni kolokvij, naime, 25. veljače u 12 sati, u prostorijama zgrade Filozofskog i Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, doc. dr. sc. Marijana Grbeša, prodekanica za znanost s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu održat će predavanje pod nazivom Popularizacija politike. 

U sklopu Znanstvenog kolokvija (9. ožujka 2011.) predavanje će održati i poznati kemičar prof.dr.sc. Yitzhak Apeloig.

Kada je riječ o nastavi i studentskim pitanjima za izdvojiti je kako je od 14. prosinca 2010. godine do 12. veljače 2011. godine održano devet sjednica Prosudbenog povjerenstva za nacrt Zakona o visokom obrazovanju, no rad Povjerenstva nije okončan, već su planirana i daljnja sastajanja i rad na nacrtu Zakona.  Održana je sjednica Stručnog vijeća Centra za studije i usvojena preporuka SV o priznavanAstečenih izvannastavnih kompetencija kojom se definiraju relevantne izvannastavne aktivnosti i način njihovog priznavanja upisivanjem u Dopunsku ispravu o studiju, usvojene su Mjere za poboljšanje unutrašnje mobilnosti koje su donesene kao rezultat istraživanja u uspješnosti provedbe Bolonjskog procesa na Sveučilištu u Rijeci i dio su paketa mjera kojim će se kontinuirano koncipirati radi poboljšanja kvalitete studiranja. Provedba mjera se temelji na načelima fleksibilnosti, odnosno, sastavnicama je ponuđen okvir za provedbu prema vlastitim procjenama o potrebi i mogućnostima provedbe. U  okviru provedbe Programa gospodarskog oporavka, Hrvatski zavod za zapošljavanje izradio je u prosincu 2010. godine dokument pod nazivom 'Preporuke za obrazovnu i upisnu politiku i politiku stipendiranja' koje ukazuju na smjer potrebnih promjena; preporuke imaju ograničen doseg, ali s obzirom na to da će biti izrađivane svake godine, moći će biti relevantan okvir za predviđanje trendova i planiranje upisne politike.

MZOŠ i Ministarstvo branitelja i međugeneracijske solidarnosti organizirali su okrugli stol povodom Europske godine volonterskih aktivnosti i aktivnog građanstva pod nazivom Vrednovanje volonterskog rada u sustavu visokog obrazovanja u RH, na kojemu je  prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija predstavila rad na području volontiranja i aktivnog građanstva na Sveučilištu u Rijeci. Ocijenjeno je da je Sveučilište u Rijeci učinilo po ovom pitanju daleko više nego bilo koje drugo sveučilište u RH.

I Ured za međunarodnu suradnju  poslovičje aktivan pa se može izdvojiti da je potpisan ugovor o suradnji s Tehničkim sveučilištem u Grazu, a  Riječka kroatistička škola (Filozofski fakultet) prijavila se na Natječaj Agencije za mobilnost i programe EU za organizaciju Erasmus intenzivnog tečaja jezika (EILC) za dolazne (incoming) Erasmus studente.
Na sjednici Senata bilo je riječi i o Proračunu, točnije donesen je paket financijskih obrazaca koji će, u ovim recesijskim vremenima, jamčiti transparentan i pravedan sustav raspodjele proračunskog novca.

Zanimljivo je spomenuti da je prema svjetskom rangiranju vidljivosti sveučilišta, Sveučilište u Rijeci na  1.488. mjestu; malo iza Zagreba koje je na 1.355., dok je Zadar na 2.243., Split na 4.162.,  te Dubrovnik na  4.493. mjestu.


ODGOĐENA TEMATSKA TOČKA

Projekt Uspješnost provedbe Bolonjskog procesa, naziv je tematske toke dnevnoga reda, odgođene zbog iznimno duge sjednice Senata i naravno ozbiljnosti teme, pa će o navedenom Projektu biti riječi na izvanrednoj sjednici Senata o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena.

ZAMRZNUT STUDIJ ZA PRIMALJE

Na traženje Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci na godinu dana zamrznut je studij za primalje zbog činjenice da Fakultet nema financijskih resursa kojim bi podržalo navedeni studij. Naime, obrazovanje primalja gotovo isključivo ovisi o vanjskoj suradnji jer ih mogu educirati samo medicinske sestre, a kako one nisu u sustavu znanstveno-nastavnog obrazovnog kadra, mogu biti plaćene jedino kroz vanjsku suradnju koja je kako je poznato drasti + „srezana“. Navedena „bolna“ odluka donesena je iako samo u ovom trenutku Hrvatskoj nedostaje čak 200 primalja.

IZBORI U ZVANJA

U trajno zؑnje r07vitog profesora izabran je dr. sc. Davor Štimac, Medicinski fakultet; dr. sc. Ante Vladislavić, Akademija primijenjenih umjetnosti;  a dr. sc. Ante Jurjević, Medicinski fakultet i dr. sc. Biserka Mulac-Jeričević, Medicinski fakultet, na 5 godina.
U trajno naslovno znanstveno-nastavno zvanje redovitog profesora izabran je dr. sc. Vitomir Šunjić, Odjel za biotehnologiju.

PRIZNANJE ALJOŠI BRAJDIĆU
Prihvaćen je prijedlog za dodjelu priznanja na Dies Academicus  doc. Aljoši Brajdiću s Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci zbog njegova iznimnog angažmana u stvaranju cjelokupnog vizualnog identiteta Sveučilišta. 

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk