Mediji o Sveučilištu
Radionica o intelektualnom vlasništvu, NL, 8. 3. 2011.
& td>RADIONICA O INTELEKTUALNOM VLASNIŠTVU
 
 
altRIJEKA Ured za transfer tehnologije Sveučilišta u Rijeci u suradnji s Odvjetničkim uredom Matijević iz Zagreba, a u sklopu Projekta tehnologijskog razvoja planira organizirati set od šest dvodnevnih radionica na temu intelektualnog vlasništva prilagođenih interesima i potrebama zaposlenika pojedinih fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Prva u nizu radionica održava se 7. i 8. ožujka u prostorijama Step Ri-a na temu intelektualnog vlasništva. (I.Š.K.)
 
Riječkim studentima 222 stipendije, NL, 4. 3. 2011.
RIJEČKIM STUDENTIMA 222 STIPENDIJE
 
 
altRIJEKA Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta ove će godine stipendirati 800 hrvatskih studenata, a među njima su izabrana i 222 polaznika Sveučilišta u Rijeci. Riječ je o stipendijama u iznosu od tisuću kuna, a stipendisti će ugovore o državnim stipendijama dobiti na svojim fakultetima u prvoj polovici ožujka. (I.Š.K.)
 
Ira-Ela Mažuran Marjanović specijalizirala marketing
Članak "Ira-Ela Mažuran Marjanović specijalizirala marketing", Novi list, 4. ožujka 2011.
 
Propao lift, grijanje uglavnom ne radi
Članak "Propao lift, grijanje uglavnom ne radi", Novi list, 4. ožujka 2011.
 
Evakuiran Filozofski i Učiteljski fakultet, NL, 3. 3. 2011.
Članak "Evakuiran Filozofski i Učiteljski fakultet", Novi list, 3. ožujka 2011.
 
Kreće usavršavanje talijanskog na Filozofskom, NL, 2. 3. 2011.
KREĆE USAVRŠAVANJE TALIJANSKOG NA FILOZOFSKOM
 
 
altRIJEKA Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci do 8. ožujka provodi natječaj za upis programa cjeloživotnog učenja Stručno usavršavanje talijanskog jezika, komunikacije i kulture – najavio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare dekan prof. dr. Predrag Šustar. Pojašnjavajući kako je riječ o prvom dijelu programa koji omogućuje usvajanje i razvoj širokog spektra raspona profesionalnih vještina potrebnih za obavljanje raznovrsnih djelatnosti u različitim društvenim područjima dekan je najavio da će se na jesen održati drugi dio tog programa, a istovremeno će se pokrenuti i preddiplomski studij talijanistike, te će se oformiti i Odsjek talijanistike. Dodajući kako će se prvi dio programa održati kao tromjesečni program doc. dr. Gianna Mazzieri Sanković istaknula je da je za upis programa potrebno aktivno poznavanje talijanskog jezika, kao i završen bilo koji preddiplomski ili diplomski studij.
    Cijena programa je 3 tisuće kuna, a postoji mogućnost plaćanja u tri rate, kazala je doc. dr. Mazzieri Sanković.
    Prema najavi voditelja stručnog usavršavanja doc. dr. Giovannia D'Alessia svečano otvorenje programa održat će se 26. ožujka, a sama će se nastava odvijati petkom i subotom svakog drugog tjedna. Prvu generaciju polaznika činit će 30 kandidata, a program je koncipiran na način da se polaznicima nude dva obavezna i dva izborna predmeta. Polaznici će ukupno odslušati 75 sati nastave koja će biti organizirana kao predavanja, seminari i vježbe, a studentima je potrebno minimalno 15 ECTS bodova da bi završili program. (I. Š. K.)
 
I studenti i nastavnici nezadovoljni Bolonjom, NL, 2. 3. 2011.
SVEUČILIŠTE U RIJECI
IZVANREDNA SJEDNICA SENATA O USPJEŠNOSTI PROVEDBE BOLONJSKOG PROCESA
I studenti i nastavnici nezadovoljni Bolonjom
 
U istraživanju je sudjelovalo 3.984 studenata s različitih fakulteta i više od 80 posto nastavnika, koji kao jedan od glavnih problema navode da studijski programi ne pripremaju dobro studente za tržište rada.
 
Studenti nezadovoljni kvalitetom organizacije i izvedbe nastaveRIJEKA Teška zapošljivost, nedovoljna mobilnost, visoke školarine, nerazumijevanje nastavnika te nezadovoljavajuća kvaliteta izvedbe i organizacije nastave najčešći su problemi s kojima se suočavaju studenti Sveučilišta u Rijeci. Gotovo 70 posto studenata mišljenja je da ih studij ne priprema dovoljno za rad, a njih 43 posto smatra pak da se razina kvalitete njihovih studija ne poboljšava. Istovremeno čak četvrtina studenata smatra da se praksi ne dodjeljuje dovoljan broj ECTS-a, a niske ocjene studenti daju i načinu organizacije nastave i ispitnih rokova, kao i dostupnosti savjetovanja pri izboru kolegija i mogućnosti nastavka studija. Provedeno je istraživanje pokazalo da iako svaki drugi student pokazuje interes za boravak na inozemnoj instituciji, u mobilnosti je sudjelovalo tek četiri posto studenata riječkog Sveučilišta. 
Riječ je o podacima dobivenim istraživanjem o uspješnosti provedbe Bolonjskog procesa što su jučer predstavljeni na izvanrednoj sjednici Senata Sveučilišta u Rijeci. 
Pojašnjavajući kako je prošle akademske godine u istraživanju sudjelovalo 3.984 studenata s različitih fakulteta, predsjednik Odbora za kvalitetu Sveučilišta u Rijeci doc. dr. Duško Pavletić istaknuo je da je istraživanjem bilo obuhvaćeno i više od 80 posto nastavnika riječkog Sveučilišta koji su također izrazili svoje mišljenje o provedbi Bolonjskog procesa.
   
Prolaznost na uštrb kvalitete

S obzirom na to da se svaki drugi nastavnik, odnosno njih 52 posto, izjasnio kako su neke stvari nakon uvođenja Bolonje čak lošije nego prije, a 12 ih posto smatra da su promjene samo kozmetičke naravi, očito je da su nastavnici u velikoj mjeri nezadovoljni unapređenjem kvalitete studiranja uključivanjem u Bolonjski proces. Glavni razlog njihovog nezadovoljstv
Razmjena studenata
   
    Senat Sveučilišta jučer se bavio i provedbom razmjene studenata i nastavnika u okviru Erasmus programa, a kako je najavio prorektor za međunarodnu suradnju prof. dr. Damir Zec od iduće akademske godine ta će razmjena postati dvosmjerna. Naime, za razliku od dosadašnje prakse odlaska riječkih studenata i nastavnika u inozemstvo, od iduće akademske godine riječko Sveučilište bit će domaćin inozemnim studentima i nastavnicima. »Osigurali smo 68 mjesta za tu namjenu, a istovremeno za iduću smo akademsku godinu do sada za boravak naših studenata i nastavnika na inozemnim sveučilištima osigurali 167 mjesta. Naime, sklopili smo 78 ugovora s 19 zemalja, istaknuo je prof. dr. Zec.
a je preopterećenost, a poput studenata i sami nastavnici kao jedan od većih problema Bolonje vide činjenicu da studijski programi ne pripremaju dobro studente za tržište rada. Istovremeno kao jedan od izvora nezadovoljstava navode i neprimjerenost prostora s obzirom na broj studenata te smatraju da Bolonja potiče prolaznost studenata na štetu kvalitete, kao i da ECTS bodovi koje dobivaju studenti ne odgovaraju stvarnim opterećenjima.
    Slažući se s činjenicom da niska procjena kvalitete studija nastavnika zabrinjava, prorektorica za nastavu i studentska pitanja prof. dr. Snježana Prijić Samaržija podsjetila je da se istraživanjem nisu željeli sumirati rezultati Bolonje, jer riječ je o sustavu koji traži konstantne promjene i unapređenje. Uspoređujući pak rezultate istraživanja Sveučilišta u Rijeci s rezultatima istih istraživanja europskih zemalja koje također provode Bolonju, prof. dr. Prijić Samaržija istaknula je da riječko Sveučilište ide u korak s europskim zbivanjima.
   
Reforma diplomskih studija

– Europska sveučilišta imaju iste probleme kao i mi, jer i njihovi studenti i nastavnici kao najveće probleme ističu zapošljavanje, opterećenje nastavnika, mobilnost, ECTS bodove, kao i ishode učenja. Međutim, bez obzira na izražena nezadovoljstva na riječkom Sveučilištu, usporedba najnovijeg istraživanja s onim provedenim prije uvođenja Bolonje, odnosno prije šest godina pokazuje da zadovoljstvo studenata ipak ima uzlazni trend – napomenula je prorektorica.
    Naglašavajući kako su temeljita analiza i revizija ishoda učenja neminovni, rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Pero Lučin zaključio je da se u idućem razdoblju prvenstveno treba fokusirati na reformu diplomskih studija, kao i kvalitetu studijskih programa. Međutim, iako su studenti i nastavnici u velikom broju izrazili svoje nezadovoljstvo Bolonjom, istovremeno su istaknuli i pozitivne promjene kao što su transparentnost, informiranost, etičnost, dostupnost izvora učenja, fleksibilnost, mogućnost mobilnosti te usmjerenost procesa nastave na studente.

Ingrid ŠESTAN KUČIĆ

 
Prva knjižnica u kampusu na Trsatu
Članak "Prva knjižnica u kampusu na Trsatu", Novi list, 1. ožujka 2011.
 
Darko Šepić stručnjak marketing menadžmenta
Članak "Darko Šepić stručnjak marketing menadžmenta", Novi list, 1. ožujka 2011.
 
Davorka Zubak specijalistica marketinga
Članak "Davorka Zubak specijalistica marketinga", Novi list, 1. ožujka 2011.
 
Komercijalizacija inovacija - projekt Županije, TIC-a i Zaklade FIPRO, NL, 24. 2. 2011.
KOMERCIJALIZACIJA INOVACIJA PROJEKT ŽUPANIJE, TIC-a I ZAKLADE FIPRO
Inovatorima dvjesto tisuća kuna potpore
Table Top, Polimix i Login sustavi dobitnici su sredstava koja će im olakšati razvojni put i mogući plasman inovacija na tržište
 
Potpisivanje ugovora s inovatorima u Primorsko--goranskoj županijiRIJEKA Troje inovatora iz Primorsko-goranske županije potpisalo je ugovore o dodjeli ukupno 200 tisuća kuna s ravnateljem riječkog Tehnološko inovacijskog centra mr. sc. Davorom Begonjom. Njihove su inovacije osvojile financijska sredstva u sklopu projekta »Komercijalizacija inovacija«, što ga zajednički provode županijski Upravni odjel za turizam, poduzetništvo i poljoprivredu i Tehnološko-inovacijski centar, te Zaklada FIPRO. Projekt je pokrenut s ciljem razvoja i promocije inovatorstva, novih proizvoda, postupaka i usluga ili poboljšavanja već postojećih.
   
Hobi prerastao u posao

Županija i Zaklada FIPRO donirali su ukupno 200 tisuća kuna, a novac će podijeliti tri inovatorske tvrtke: Table Top, Polimix i Login sustavi. Tvrtka Table Top bavi se proizvodnjom specijalnih maketa građevina koje svoju namjenu pronalaze kako u »table top« igrama, tako i u scenografijama za animirane filmove.
    – Naš hobi prerastao je u posao, a na projekt smo prijavili maketu kule čiji smo industrijski dizajn zaštitili u Hrvatskoj
Bespovratno 30 posto sredstava

Ravnatelj TIC-a Rijeka mr. sc. Josip Begonja objasnio je kako se na natječaj javilo 11 tvrtki, a potpisnici ugovora 30 posto sredstava dobit će bespovratno, dok je preostalih 70 posto odobreno u vidu beskamatnog zajma, bez učešća, jamaca i hipoteke, s otplatom od tri godine i jednom godinom počeka.
. Namjera nam je proizvod dodatno razviti i osigurati distribuciju diljem svijeta. Ne razmišljamo lokalno, naša tvrtka ima izvozni karakter i drago mi je da je Zaklada FIPRO to prepoznala jer dobili smo značajna sredstva koja će nam definitivno olakšati razvojni put, rekao je Mladen Jurčić iz Table Topa.
    Polimix iz Šapjana vodeći je proizvođač poliuretana u Hrvatskoj, a 60 posto proizvodnje izvoze na zapadna tržišta. Sredstva u projektu »Komercijalizacije inovacija« odobrena su im za inovativnu kacigu za borilačke sportove koja nema tvrdih dijelova pa je samim tim sigurna za natjecatelje.
    – Kaciga je već izrađena u prvoj probnoj seriji, a dobili smo pozitivne kritike od klubova u Hrvatskoj i inozemstvu gdje je bila na probi. Novac Zaklade i Županije uložit ćemo u razvoj kacige i uklanjanje uočenih nedostataka, kaže Dominik Simčić iz Polimixa.
    Login sustavi bave se razvojem softvera, a na natječaj su prijavili poslovnu aplikaciju Virga, namijenjenu malim i srednjim poduzećima.
   
Promocija proizvoda

– Dobivena sredstva iskoristit ćemo za promociju proizvoda koji se već nalazi na tržištu. U razvoju Virga iskoristili smo višegodišnje iskustvo u radu s većim tvrtkama, a softver je smješten na serverskoj infrastrukturi naše tvrtke. Korisnici Virgu pristupaju putem interneta pa do svojih podataka mogu doći s bilo kojeg mjesta, objasnio je Josip Katalinić iz Login sustava.
    Dožupan Vidoje Vujić i pročelnik županijskog Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i poljoprivredu Berislav Tulić podsjetili su da je projekt pokrenut s namjerom da se pomogne u rješavanju problema, s kojima se većina inovatora susreće, a riječ je o nedostatku financijskih sredstava u fazi poduzimanja završnih radova, kako bi se moguća inovacija plasirala na tržište.

Andrej PETRAK

 
Alumni klub povezuje riječke psihologe
Članak "Alumni klub povezuje riječke psihologe", Novi list, 21. veljače 2011.
 
Nova generacija inženjera građevinarstva
Članak "Nova generacija inženjera građevinarstva", Novi list, 17. veljače 2011.
 
Razmjena studenata
Članak "Razmjena studenata", Novi list, 16. veljače 2011.
 
U Kampusu više restorana nego zgrada
Članak "U Kampusu više restorana nego zgrada", Novi list, 16. veljače 2011.
 
Računalo protiv papira - Hoće li doista iPad ubiti novine?
Članak "Računalo protiv papira - Hoće li doista iPad ubiti novine?", Novi list, 16. veljače 2011.
 
Mini kampus čeka UPU
Članak "Mini kampus čeka UPU", Novi list, 15. veljače 2011.
 
Uvod u Lessacovu metodu
Članak "Uvod u Lessacovu metodu", Novi list, 15. veljače 2011.
 
Magistrirao Boris Jakovljević
Članak "Magistrirao Boris Jakovljević", Novi list, 11. veljače 2011.
 
Magistrirao Dalibor Čavić
Članak "Magistrirao Dalibor Čavić", Novi list, 11. veljače 2011.
 
Kultivator za poboljšanje studentskog standarda
Članak "Kultivator za poboljšanje studentskog standarda", Novi list, 11. veljače 2011.
 
Tečaj hrvatskog jezika za lektore
Članak "Tečaj hrvatskog jezika za lektore", Novi list, 9. veljače 2011.
 
Željka Dujić specijalistica marketing menadžmenta
Članak "Željka Dujić specijalistica marketing menadžmenta", Novi list, 9. veljače 2011.
 
Poslijediplomski specijalistički studij na Ekonomskom fakultetu - Nova generacija budućih specijalista kontrolinga
Članak "Poslijediplomski specijalistički studij na Ekonomskom fakultetu - Nova generacija budućih specijalista kontrolinga", Novi list, 4. veljače 2011.
 
Prvo stručno usavršavanje talijanskog jezika
Članak "Prvo stručno usavršavanje talijanskog jezika", Novi list, 3. veljače 2011.
 
Doktorirao Sven Maričić
Članak "Doktorirao Sven Maričić", Novi list, 3. veljače 2011.
 
Studijski posjet Bruxellesu o znanstvenom obrazovanju
Članak "Studijski posjet Bruxellesu o znanstvenom obrazovanju", Novi list, 2. veljače 2011.
 
Značajni jubileji - Svečanost sinoć na Medicinskom fakultetu
Članak "Značajni jubileji - Svečanost sinoć na Medicinskom fakultetu", Novi list, 1. veljače 2011.
 
Ana Brumnjak Iličić stručnjak marketinga
Članak "Ana Brumnjak Iličić stručnjak marketinga", Novi list, 1. veljače 2011.
 
Najbolji diplomski radovi i doktorati
Članak "Najbolji diplomski radovi i doktorati", Novi list, 31. siječnja 2011.
 
Nova generacija diplomanata i prvostupnika ekonomije
Članak "Nova generacija diplomanata i prvostupnika ekonomije", Novi list, 31. siječnja 2011.
 
Milan Cvitković specijalizirao marketing
Članak "Milan Cvitković specijalizirao marketing", Novi list, 31. siječnja 2011.
 
Dunja Anđić doktorirala na Filozofskom fakultetu
Članak "Dunja Anđić doktorirala na Filozofskom fakultetu", Novi list, 31. siječnja 2011.
 
Sovice sad žele i studentski list
Članak "Sovice sad žele i studentski list", Novi list, 31. siječnja 2011.
 
Ana Budija specijalistica kontrolinga
Članak "Ana Budija specijalistica kontrolinga", Novi list, 31. siječnja 2011.
 
Riječki znanstvenici doskočili opasnom virusu
Članak "Riječki znanstvenici doskočili opasnom virusu", Novi list, 29. siječnja 2011.
 
Donacija makedonske vlade Filozofskom fakultetu, NL, 28. 1. 2011.
DONACIJA MAKEDONSKE VLADE FILOZOFSKOM FAKULTETU
 
 
RIJEKA Veleposlanik Republike Makedonije u Hrvatskoj Dančo Markovski posjetio je jučer Filozofski fakultet te je za buduću knjižnicu te visokoškolske ustanove donirao 130 tomova knjiga s područja makedonske književnosti. Donacija je realizirana potporom makedonske vlade u suradnji s Društvom pisaca Makedonije, a knjige su namijenjene lektoratu makedonskoga jezika koji već niz godina djeluje pri Odsjeku za kroatistiku Filozofskoga fakulteta, kao i svim drugim zainteresiranim korisnicima. (I. Š. K.)
 
Doktorirala Ljiljana Pavlović, NL, 28. 1. 2011.
DOKTORIRALA LILJANA PAVLOVIĆ
 
 
RIJEKA Prvi doktorski rad u novom Sveučilišnom kampusu na Trsatu obranila je Liljana Pavlović, profesorica hrvatskog jezika i književnosti u Medicinskoj školi u Rijeci. Tema njena doktorata je »Analiza reklamnog diskursa (na primjeru tiskovnih medija u Hrvatskoj)«. Na obrani doktorata članovi povjerenstva bili su mentorica prof. dr. Ines Srdoč Konestra, prof. dr. Diana Stolac s Filozofskog fakulteta i prof. dr. Bruno Grbac s Ekonomskog fakulteta. (K. C.)
 
Jelena Ivanović magistrirala, NL, 28. 1. 2011.
JELENA IVANOVIĆ MAGISTRIRALA
 
 
RIJEKA Obranom magistarskog rada »Transformacija klasičnih špeditera u logističke špeditere u Republici Hrvatskoj« akademski stupanj magistra znanosti iz znanstvenog polja ekonomije, znanstvene grane ekonomika poduzetništva na Ekonomskom fakultetu u Rijeci stekla je Jelena Ivanović. Mentor pri izradi znanstvenog magistarskog rada bio je prof.dr. Ratko Zelenika, a u povjerenstvu su bili prof.dr. Heri Bezić te prof.dr. Ivan Frančišković. (I.Š.K.)
 
Edukacija studenata za javni nastup, NL, 27. 1. 2011.
EDUKACIJA STUDENATA ZA JAVNI NASTUP
 
 
RIJEKA Zaklada Sveučilišta u Rijeci raspisala je natječaj za edukaciju »Vještine javnog izlaganja« za studente Sveučilišta u Rijeci. Rok za podnošenje prijava je 13. veljače, a natječaj se raspisuje s ciljem odabira 20 studenata za besplatnu edukaciju u trajanju od 10 školskih sati. Edukacija će se održavati 1., 4. i 5. ožujka u prostorima Filozofskog fakulteta, a odabrani studenti sudjelovat će na radionici o govoru tijela i razbijanju treme od javnog nastupa te radionici vještine javnog izlaganja. (I.Š.K.)
 
Studenti izgubili nezakonite povlastice, NL, 27. 1. 2011.
PRIVILEGIRANI STUDIJ FAKULTET ZA TURISTIČKI I HOTELSKI MENADŽMENT
Studenti izgubili nezakonite povlastice
 
Protuzakonito produživanje godine, plave prijavnice, prenošenje četiri ispita u iduću godinu, samo su neke od ukinutih privilegija
 
Fakultet za turistički i hotelski menadžment u Iki uveo nova pravila studiranjaRIJEKA S početkom ove akademske godine Fakultet za turistički i hotelski menadžment Sveučilišta u Rijeci uveo je nova pravila studiranja. Naime, odlukom nekadašnjeg poslovodstva fakulteta na čelu s bivšim dekanom prof. dr. Zoranom Ivanovićem, protivno sveučilišnom Pravilniku o studiranju, studentima te visokoškolske ustanove omogućene su privilegije koje su polaznici ostalih riječkih fakulteta mogli samo sanjati, a ponajprije se radi o nezakonitom produžetku godine što je pojedinim studentima omogućilo da na jedan ispit izađu i po dvanaest do četrnaest puta, dok su na drugim fakultetima dopuštena najviše tri izlaska na isti ispit.
   
Nekolicina nezadovoljnih

Na toj su visokoškolskoj ustanovi također vladale i takozvane plave prijavnice, koje su polaznicima Fakulteta omogućavale polaganje ispita prema posebnim uvjetima, ukoliko im to ne uspije redovnim putem. Dolaskom novog dekana prof. dr. Jože Perića sve su te privilegije dobile oznaku prošlosti, a potez dekana da obustavi naslijeđene nezakonite radnje i uvede red u pravila studiranja dio studenata nije ocijenio dobrodošlim. Potvrđujući činjenicu da su produženje godine i takozvana plava prijavnica bili protuzakoniti, prof. dr. Perić ističe kako ne vidi ništa sporno u njihovom ukidanju.
    – Smatram da trebamo biti na istoj razini kao i drugi fakulteti. Na ostalim visokoškolskim ustanovama ne znaju što je produživanje godine i plava prijavnica. Ne vidim razlog zbog kojeg bi za studente ovog fakul
Dekan otvoren za sva pitanja
   
    Ukoliko studenti redovito polažu kolokvije i ispunjavaju svoje obveze, nema razloga da imaju problema s polaganjem ispita. Kao dekan otvoren sam za sva pitanja studenata i vezano za pooštravanje kriterija do sada sam imao možda dvije primjedbe, navodi dekan prof. dr. Jože Perić.
teta vrijedila neka druga pravila. S takvim su se stavom usuglasili i predstavnici Studentskog zbora, a tek nekolicini studenata koji su već nekoliko puta »padali« godinu nova pravila ne odgovaraju, navodi prof. dr. Perić. 
    Mogućnost nebrojenih izlazaka na ispit te upotreba posebne plave prijavnice nisu jedina protuzakonita pravila koja je novi dekan zatekao, jer sve do ove akademske godine studenti tog fakulteta mogli su prenositi u iduću godinu čak četiri ispita, što također za ostale riječke studente ulazi u kategoriju »nepoznato«. 
   
Pitanja na zaokruživanje

– I takvu smo mogućnost ukinuli. Od ove akademske godine mogu se prenositi svega dva ispita, a razmišljamo da od iduće godine ukinemo i tu mogućnost. Uveli smo još cijeli niz novina, poput kolokvija koji su do ove godine sadržavali samo pitanja s odgovorima na zaokruživanje. Naime, uveli smo pitanja otvorenog tipa jer na taj se način može vidjeti koliko studenti razumiju gradivo i znaju se izražavati, zaključuje dekan.

Ingrid ŠESTAN KUČIĆ

 
Radio Sova slavi prvi rođendan, NL, 27. 1. 2011.
EKIPA ZAJEDNIČKOG PROJEKTA RADIO RIJEKE I SVEUČILIŠTA U RIJECI U SUBOTU PRIPREMA SLAVLJENIČKI TULUM
Radio Sova slavi prvi rođendan
 
 
 
Za veselo hukanje spremni – Hana Galogaža, Boris Kanazir i Miran MilićRIJEKA Kao pravi pekari, radimo od ponoći do 6 ujutro, pohvalila se ekipa Radio Sove koja svoje slušatelje u sitne noćne sate uveseljava već godinu dana. Prvi rođendan »sovice« će proslaviti prekosutra u Stereo Klubbu gdje će u 21 sat početi veliki tulum. Tim povodom održana je tiskovna konferencija na kojoj je uredništvo govorilo o dosadašnjem radu.
    – Program je u međuvremenu utrostručen i sada traje šest sati, a u ekipi je dvadesetak ljudi, rekla je Hana Galogaža, novinarka i voditeljica radija, inače zajedničkog projekta Radio Rijeke i Sveučilišta u Rijeci. U tih 365 dana, mlade riječke noćobdije sudjelovale su na seminaru studentskih radija, organizirali humanitarnu akciju »Sova vraća vid« kojom su jednoj djevojci omogućili besplatno lasersko uklanjanje dioptrije, a bili su i pokrovitelji 1. studentske alpinističke ekspedicije koja je osvojila Kilimanjaro. Što se tiče rođendanskog partija, ulaz je besplatan uz pozivnicu, a posjetitelje očekuju piće dobrodošlice, torta i tombola s vrijednim nagradama. Za glazbenu atmosferu bit će zaduženi glazbeni urednici Radija Sova koji su pripremili program namijenjen svim ušima i ukusima.

B. PERHAT


 
Ana Kurek Datković magistrirala, NL, 27. 1. 2011.
ANA KUREK DATKOVIĆ MAGISTRIRALA
 
 
RIJEKA Obranom znanstvenog magistarskog rada »Integralni informacijski sustavi – temeljni čimbenik konkurentnog poslovanja špediterskih poduzeća« akademski stupanj magistra znanosti iz znanstvenog područja društvenih znanosti, znanstvenog polja ekonomije, znanstvene grane ekonomika poduzetništva na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci stekla je Ana Kurek Datković. Mentor pri izradi magistarskog rada bio je prof. dr. Ratko Zelenika, a uz mentora povjerenstvo za obranu rada činili su i prof. dr. Marina Čičin-Šain te prof. dr. Slavomir Vukmirović. (I.Š.K.)
 
Suradnja na projektima za fondove Europske unije, NL, 27. 1. 2011.
POTPISAN SPORAZUM FAKULTETA ZA MENADŽMENT U TURIZMU I REGIONALNE RAZVOJNE AGENCIJE PORIN
Suradnja na projektima za fondove Europske unije
 
 
RIJEKA Suradnja na projektima za fondove Europske unije, različiti projekti namijenjeni privatnom i javnom sektoru, edukacija, organizacija seminara i radionica i ostalo, ciljevi su suradnje Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija i Regionalne razvojne agencije Porin koja je jučer i formalizirana potpisivanjem sporazuma o zajedničkoj suradnji. Sporazum su potpisali Jože Perić, dekan Fakulteta, te Doris Sošić, ravnateljica Porina.
    – Suradnja s Porinom za nas je značajan iskorak jer želimo da asistenti i docenti zaposleni na našem fakultetu imaju praksu u gospodarstvu i institucijama te ondje stečene kompetencije prenose studentima. Tako je od listopada prošle naša djelatnica Jelena Đurkinu Porinu na praktičnom usavršavanju vezanom za pripremu programa koji će se kandidirati za pretpristupne, odnosno kasnije strukturne fondove EU. Naš je cilj transformiranje Fakulteta u visoko učilište treće generacije, odnosno ono koje je usko povezano s lokalnom samoupravom i gospodarstvom, uz što nam je u interesu zajednički rad na projektima i programima od koristi za širu zajednicu, s time da financijska korist nije u prvom planu te dodatna edukacija kadrova. Sve to ostvarit ćemo i ovom suradnjom – rekao je dekan Perić, navodeći i nekoliko primjera projekata direktno naslonjenih na gospodarstvo koje na Fakultetu u Iki trenutno provode ili imaju u planu. Tako se kroz nekih mjesec dana planira potpisati ugovor s Gradom Opatija, kao i s Energom s kojim će se raditi na projektu o učinkovitijem korištenju energije u turizmu, a sukladno europskim direktivama po kojima do 2019. hoteli moraju koristiti obnovljive izvore energije. Isto tako, u tijeku je rad na projektu iz europskog fonda IPA. Riječ je o statističko-informacijskom sustavu kojim se obuhvaćaju pokazatelji o turizmu za čitavu jadransku regiju, dakle i susjedne zemlje. Projekt će u konačnici rezultirati pokretanjem web-portala preko kojeg će se moći pratiti svi tredovi u turističkom sektoru ove regije.
    Govoreći o najavljenim aktivnostima, Perić, je također nadodao kako nema nikakve zapreke da se u projekte uključe i sposobni kadrovi iz lokalnih samouprava, Županije, gospodarstva i drugih institucija čime će se osigurati da rezultat projekta bude i operativno provediv.

A. JURIČIĆ

 
Jezik određuje granice, NL, 24. 1. 2011.
POVEZANOST STRANIH JEZIKA I RIJEČKOG SVEUČILIŠTA
JEZIK ODREĐUJE GRANICE
 
Uz postojeće studijske programe engleskog i njemačkog jezika, za sljedeću akademsku godinu pokreće preddiplomski studij talijanskog jezika i književnosti kao i poslijediplomski specijalistički studij glume, medija i kulture, a u dogovoru s riječkim ogrankom francuske Alijanse studentima će se pružiti mogućnost stjecanja ECTS bodova za učenje francuskog jezika
 
 
altDrevna je i poznata mudrost da učitelji otvaraju vrata, ali učenici moraju ući sami. Tako i Sveučilište u Rijeci ima otvorena vrata te je na raspolaganju svima koji žele učiti strane jezike, no kroz Riječku kroatističku školu na raspolaganju je i strancima koji žele učiti hrvatski jezik. Josef Freinademetz, beatificirani misionar je još u 19. stoljeću primijetio kako je jezik ljubavi jedini strani jezik, koji svi ljudi razumiju. Uz univerzalni jezik ljubavi koji je primarna ljudska potreba, gotovo conditio sine qua non za sva ljudska bića, u današnje vrijeme i strani jezici pomalo postaju primarna ljudska potreba, engleski pogotovo, koji se smatra »ono bez čega se (danas) ne može«, kako u akademskom tako i poslovnom svijetu.
    U današnje vrijeme kada riječko Sveučilište sve više i više postaje otvoreno prema svijetu, s neograničenim akademskim i poslovnim tokovima, kad nas mediji svakim danom obasipaju svjetskim informacijama, kad se otvaraju tvrtke svjetskih brandova u našoj zemlji, kad se sklapaju ugovori sa svim zemljama svijeta, a svjesni činjenice da je upravo jezik taj, koji služi cjelovitom razumijevanju i prijenosu informacije, Sveučilište u Rijeci u svakom pogledu nastoji podizati svijest građana o važnosti stranih jezika.
    Kako ističe voditeljica Centra za EU projekte Nataša Jakominić Marot, djelatnici Sveučilišta uključeni u projekte Europske unije koje je implementirao Centar za EU projekte, u proteklih su 10-ak godina imali priliku pohađati tečajeve jezika. Više od 30 djelatnika pohađalo je većinom napredne tečajeve engleskog, njemačkog i talijanskog jezika, kojima se u poslu najviše i služe. Kako bi se približili kulturi zemalja partnera u projektima, neki su učili primjerice i španjolski ili francuski. Škole u kojima se jezik najčešće učio bile su Dante, Linguae, Interlang, Narodno učilište te Društvo hrvatsko-francuskog prijateljstva. Unaprijeđeno znanje stranih jezika omogućilo je djelatnicima brže razumijevanje stručnih radnih materijala i olakšalo svakodnevnu komunikaciju s inozemnim partnerima, te otvorilo put suradnji na novim projektima.
   
Pogled u budućnost

Prema riječima Ive Tijan, stručne suradnice za Međunarodne odnose pri službi za međunarodnu suradnju, planovi riječkog Sveučilišta glede studija stranih jezika su veliki, jer riječko se sveučilište oduvijek ponosilo svojom iako kvantitavno gledano manjom, no kvalitetivno gledano iznimnom ponudom jezičnih studijskih programa. Prema najavama iz Riječkog sveučilišta postojeće studijske programe engleskog jezika i književnosti i njemačkog jezika i književnosti, Sveučilište u Rijeci za sljedeću akademsku godinu planira pokrenuti i preddiplomski studij talijanskog jezika i književnosti. Nadalje, Sveučilište u Rijeci planira i pokretanje sveučilišnog poslijediplomskog specijalističkog studija Gluma, Mediji, Kultura gdje će se nastava odvijati dvojezično, na engleskom i hrvatskom jeziku, te prema potrebi i na talijanskom jeziku. Riječko Sveučilište ne staje kod toga, već također ima u pripremi i mogućnost učenja francuskog jezika u dogovoru s riječkim ogrankom francuske Alijanse, gdje će se studentima pružiti mogućnost stjecanja ECTS bodova za učenje francuskog jezika, prema modelu osječkog Sveučilišta.
    Glede pokretanja studija Talijanski jezik i kultura akademske godine 2011./2012., prema riječima prodekanice za studijske programe i cjeloživotno obrazovanje prof. dr. sc. Svjetlane Kolić Vehovec, to je zamišljeno kao studijski program koji predstavlja nastavak bogate tradicije razvoja studija kulture i književnosti stranih jezika na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Anketna istraživanja pokazuju da za upis na studij talijanskog jezika postoji veliki interes. Specifičnost je Primorsko-goranske županije i šire regije autohtona talijanska manjina, te zastupljenost talijanskog jezika kao drugog jezika. Također je važna kulturna i ekonomska povezanost s Italijom. Stoga program odgovara specifičnim regionalnim potrebama poučavanja jezika i kulture radi stjecanja stručnih kompetencija za obavljanje poslova u raznim djelatnostima gdje je poznavanje talijanskog jezika od velike važnosti, kao primjerice u nastavi talijanskog jezika u hrvatskim školama kao i u školama na talijanskom jeziku, u ugostiteljstvu, u turizmu i općenito u trgovini, u međunarodnom prometu i špediciji, u kulturnoj i poslovnoj suradnji te općenito u gospodarstvu koje prepoznaje Italiju kao zemlju-partnera. 
   
Specijalistički poslijediplomski studiji

Pokretanjem sveučilišnog poslijediplomskog specijalističkog studija Gluma, Mediji, Kultura akademske godine 2011./2012. riječko Sveučilište čini važan korak ka internacionalizaciji studijskih programa i promicanju važnosti predavanja na stranom jeziku ne bi li se omogućilo studentima veću mobilnost kako za vrijeme samoga studija tako i nakon studija pri traženju posla. Obzirom da će nositelji kolegija biti proslavljeni engleski i američki stručnjaci s područja glume, medija i kulture, predavanja će biti organizirana na engleskom i eventualno talijanskom jeziku čime će se osposobiti studente za pisanje i objavljivanje znanstvenih radova na međunarodnoj sceni te im omogućiti fleksibilinije povezivanje i izmijenjivanje iskustva s kolegama diljem cijelog svijeta. Dakle, jedno od brojnih specifičnosti ovog studija leži upravo u činjenici da je ovo prvi studijski program koji primjenjuje dvojezični pristup fenomenima umjetnosti, kulture i medija, te je ujedno i jedini teorijski i praktičan studijski program ovakve vrste na našem području, što će rezultirati otvaranjem dodatnog prostora za međunarodno djelovanje i rad. 
   
Pripremanje kolegija na engleskom i ljetna škola francuskog

Među daljnjim planovima Sveučilišta u Rijeci za modernizaciju sveučilišta te pripremama za dolazak stranih studenata u planu je pripremanje raznih kolegija na engleskom jeziku. Prema sadašnjim podacima kojima raspolaže Centar za studije Sveučilišta u Rijeci, određene sastavnice već imaju spremne kolegije na engleskom jeziku za tekuću 2010./2011. akademsku godinu, no uskoro se priprema i sustavno uvođenje pojedinih kolegija na stranim jezicima na svim sastavnicama Sveučilišta u Rijeci.
    Iako je engleski jezik smatran kao primarni strani jezik, jer je još uvijek u poslovnoj komunikaciji sa stranim zemljama najzastupljeniji, za budućnost svakako treba izdvojiti i francuski jezik kao drugi službeni jezik Europske Unije, čega je Sveučilište u Rijeci itekako svjesno. Francusko veleposlanstvo u suradnji sa Sveučilištem i Francuskom alijansom u Rijeci uskoro organizira predstavljanje stipendija francuske vlade i mogućnosti studiranja u Francuskoj. Natječaj za stipendije je organiziran svake godine u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa, te postoje dvije kategorije stipendija: jezične stipendije (za učenje francuskog jezika u Francuskoj) te stipendije za studij ili znanstvena istraživanja. Nadalje, zanimljivo je spomenuti da je već druga Frankofona europska ljetna škola održana od 1. do 7. srpnja 2010. u Rijeci, a dogovoreno je da se ljetna škola organizira i u 2011.
    Prema sugestiji gospođe Jasne Bas, atašea za znanstvenu i sveučilišnu suradnju pri francuskom Veleposlanstvu u Hrvatskoj, Sveučilište u Rijeci je spremno istražiti vid suradnje s riječkim ogrankom francuske alijanse a prema modelu Sveučilišta u Osijeku i Francuske Alijanse Osijek, gdje naime, od rujna 2010., zajednički organiziraju satove francuskog jezika za zainteresirane studente svih fakulteta Sveučilišta. Studenti će svoje stečeno znanje francuskog jezika moći provjeriti putem ispita DELF, a za svaki postignuti nivo znanja studenti će biti nagrađeni s određenim brojem ECTS bodova. Time bi Sveučilište u Rijeci produbilo razvijanje suradnje sa sveučilištima Europske unije, a pogotovo sa sveučilištima u Francuskoj.
    Nakon svega navedenoga možemo zaključiti s riječima proslavljenog filozofa i lingvista Ludwiga Wittgensteina koji kaže: »Granice mog svijeta su granice mog jezika,« što svakako vrijedi i obrnuto - granice mog jezika određuju granice mojeg svijeta. Univerzalna je istina svake osobe koja živi i djeluje u današnjem svijetu da pomicanjem granica svojeg znanja stranih jezika pomiče i svoje osobne granice, kako duhovne tako i poslovno-geografske.  
   
TEČAJ HRVATSKOG JEZIKA ZA STRANCE

Uz navedenu povezanost i otvorenost Sveučilišta u Rijeci naspram stranih jezika, vodi se računa i o obratnoj situaciji, kada stranac dođe u Rijeku te mu zatreba tečaj hrvatskog jezika. Naime, prema riječima profesorice Željke Macan, lektorice pri Odsjeku za kroatistiku, te članice stručnog vijeća Riječke kroatističke škole, na Sveučilištu u Rijeci postoji mogućnost učenja hrvatskoga kao drugoga ili stranoga jezika u Riječkoj kroatističkoj školi koja djeluje pri Odsjeku za kroatistiku na Filozofskome fakultetu. Riječka kroatistička škola promiče poznavanje hrvatskoga jezika, književnosti i kulture u međunarodnome okviru, razvija suvremene metode poučavanja hrvatskoga jezika kao drugoga ili stranoga, promiče mobilnost te organizira ispite za provjeru poznavanja hrvatskoga jezika i latiničnoga pisma. Škola ostvaruje suradnju s ostalim institucijama u zemlji i inozemstvu koje su povezane istim ciljevima, a uspostavlja i veze s hrvatskim iseljenicima. Za sve koji žele naučiti hrvatski jezik u malim grupama, ugodnoj atmosferi i prema stručno osmišljenim nastavnim programima Riječka kroatistička škola u svojoj ponudi ima tečajeve koji su svojim nastavnim sadržajima, intenzitetom i trajanjem prilagođeni stupnju poznavanja hrvatskoga jezika (početnom, srednjem i naprednom) te individualnim potrebama polaznika. Tečajevi se održavaju tijekom cijele akademske godine, a dosad su održane i dvije Ljetne škole hrvatskoga jezika, kulture i civilizacije. Sve informacije o tečajevima Riječke kroatističke škole dostupne su na mrežnoj stranici www.ffri.hr/rks

ERASMUS INTENZIVNI TEČAJEVI ZA STUDENTE 

    Sveučilište u Rijeci, putem Erasmus programa također nudi studentima intenzivnie tečajeve jezika (EILC) na partnerskim sveučilištima. Naime, Erasmus intenzivni tečajevi jezika su specijalizirani tečajevi čiji je cilj pripremiti studente za studijski boravak ili stručnu praksu u inozemstvu. Organiziraju se za manje poznate jezike (dakle tu se ne ubrajaju engleski, njemački i francuski) isključivo za početne i srednje stupnjeve jezika. Tečajevi se održavaju u sljedećim državama: Belgija (flamanski), Bugarska, Cipar, Češka, Danska, Estonija, Finska, Grčka, Manarska, Island, Italija, Latvija, Litva, Malta, Nizozemska, Norveška,
    Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Španjolska (baskijski, katalonski, španjolski).
    Financijska potpora za sudjelovanje na intenzivnom tečaju jezika može se dodijeliti isključivo studentima koji su odabrani za studijski boravak odnosno stručnu praksu. Studenti se za intenzivne
    tečajeve jezika prijavljuju putem Erasmus koordinatora.

 
O studijskim programima iz prve ruke, NL, 21.1.2011.
SMOTRA SVEUČILIŠTA BUDUĆI STUDENTI NA TRADICIONALNOJ DVODNEVNOJ SMOTRI U KAMPUSU NA TRSATU
O studijskim programima iz prve ruke
 
Očito je da smo došli u vrijeme kada Smotra zahtijeva modernizaciju, no neupitno je da je živa riječ bitna, ocijenio je prof. dr. Pero Lučin

Ingrid ŠESTAN KUČIĆ, Snimio Damir ŠKOMRLJ
 
U prvih sat vremena Smotra je privukla tek nekolicinu istarskih maturanataRIJEKA Tradicionalna dvodnevna Smotra Sveučilišta u Rijeci jučer je šesnaestu godinu zaredom otvorena u novoj zgradi Filozofskog i Učiteljskog fakulteta u Sveučilišnom kampusu na Trsatu, a napominjući kako se ovogodišnja Smotra konceptualno ne razlikuje od prethodnih, rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Pero Lučin za iduću je godinu najavio modernizaciju te manifestacije.
    – Očito je da smo došli u vrijeme kada Smotra zahtijeva modernizaciju, no neupitno je da je »živa« riječ koju budući studenti mogu dobiti na ovoj manifestaciji bitna. Ove smo godine za mjesto Smotre izabrali Kampus iz razloga što smo željeli da budući i sadašnji studenti vide kako se oblikuje to područje. Sveučilišni kampus prostor je koji će biti atraktivan ne samo za studiranje, nego i za zabavu te život, kazao je rektor.
   
Istarski maturanti

Dodajući kako će ovu godinu na riječkom Sveučilištu obilježiti inteziviranje promjena studijskih programa, što je već započelo s pokretanjem izmjena doktorskih studija, rektor je najavio da će promjene zahvatiti i diplomske studije.
    Rektorova najava o potrebi modernizacije Smotre čiji je cilj buduće studente upoznati s ponudom riječkih studijskih programa jučer je našla uporište i u činjenici da je u prvih sat vremena održavanja manifestacije Smotra privukla tek nekolicinu istarskih maturanata. Neodaziv njihovih kolega maturanti su nam objasnili činjenicom da su s održavanjem Smotre bili upoznati tek dan ranije, ali i mogućnošću da dio škola srednjoškolcima nije želio dopustiti slobodno jutro kako bi se upoznali s onime što ih kroz nekoliko mjeseci
Smotra još danas od 10 do 19 sati

Ono što se budućim brucošima još danas od 10 do 19 sati nudi u Sveučilišnom kampusu mogućnost je upoznavanja ukupno 87 sveučilišnih studijskih programa, od čega četiri integrirana sveučilišna studija, 34 preddiplomska sveučilišna studija, 37 diplomskih sveučilišnih studija te 12 stručnih studija kojima se pokrivaju područja biomedicinskih, društvenih, humanističkih, tehničkih i prirodnih znanosti, kao i umjetničko područje. Budući studenti imaju priliku upoznati se i s programima Veleučilišta u Rijeci, Teologije u Rijeci te Agencije za znanost i visoko obrazovanje, kao i s radom Studentskog zbora i raznih studentskih udruga, radom Zaklade Sveučilišta, Studentskog centra te Sveučilišne knjižnice.
očekuje.
    – Nas desetak iz razreda došli smo zajedno. Inače pohađamo Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn u Puli, a s dobivanjem slobodnog dana u školi nismo imali nikakvih problema, istaknula je maturantica Anika Mijanović.
   
Osobni kontakti

Njena je kolegica Tanja Blašković istaknula kako unatoč tome što se o svakom studiju i programu sve informacije mogu dobiti putem interneta, osobni susret s predstavnicima pojedinih visokoškolskih ustanova mnogo više vrijedi.
    – Svi smo mi zatrpani raznim informacijama, a na kraju ispadne da zapravo raspolažemo s jako malo informacija. Prednost je ovakve manifestacije što se može osobno razgovarati s predstavnicima fakulteta, a to svakako dobro dođe, kazala je Tanja.
    Mogućnost dobivanja informacija iz prve ruke bila je razlogom dolaska i Luke Matijaša koji je iz Pule put Rijeke krenuo zbog studija kulturologije Filozofskog fakulteta, a uz osobni kontakt s budućim kolegama i djelatnicima fakulteta kao jednu od prednosti Smotre istaknuo je i mogućnost upoznavanja samih lokacija pojedinih visokoškolskih ustanova. 
 
Pravni fakultet osigurat će novac za natjecanje
Članak "Pravni fakultet osigurat će novac za natjecanje", Novi list, 20. siječnja 2011.
 
Studenti prava traže sponzore
Članak "Studenti prava traže sponzore", Novi list, 18. siječnja 2011.
 
Kreću izmjene doktorskih studija
Članak "Kreću izmjene doktorskih studija", Novi list, 20. siječnja 2011.
 
U četvrtak i petak Smotra Sveučilišta u Rijeci u novoj zgradi Filozofskog i Učiteljskog fakulteta
Članak "U četvrtak i petak Smotra Sveučilišta u Rijeci u novoj zgradi Filozofskog i Učiteljskog fakulteta", Novi list, 1¸9. siječnja 2011.
 
Raspisan natječaj za studentske projekte
Članak "Raspisan natječaj za studentske projekte", Novi list, 19. siječnja 2011.
 
Marina Vivoda Pejić magistrirala na Ekonomskom fakultetu
Članak "Marina Vivoda Pejić magistrirala na Ekonomskom fakultetu", Novi list, 19. siječnja 2011.
 
Smotra Sveučilišta u Rijeci, NL, 14.1. 2011.
SMOTRA SVEUČILIŠTA U RIJECI
 
 
 
altRIJEKA Smotra Sveučilišta u Rijeci idućeg će tjedna okupiti predstavnike svih riječkih visokoškolskih ustanova, a pridružit će im se i predstavnici Veleučilišta u Rijeci, kao i Teologija u Rijeci te Agencija za odgoj i obrazovanje. Za lokaciju šesnaeste po redu sveučilišne Smotre odabrana je novoizgrađena zgrada Filozofskog fakulteta u Sveučilišnom kampusu, a sa sveučilišnom ponudom budući će se studenti moći upoznati 20. i 21. siječnja od 10 do 19 sati.
    Budući će studenti iz prve ruke dobiti obavijesti o tome što i kako studirati, a uz šesnaest visokoškolskih ustanova koje provode sveučilišne i stručne programe predstavit će im se i Sveučilišna knjižnica u Rijeci, Studentski centar Rijeka, Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci, razne studentske udruge, kao i sportske studentske udruge. Budući će brucoši ujedno moći saznati i sve o mogućnostima dobivanja studentskih kredita te o studentskoj razmjeni, odnosno Erasmus programu. Ono što će riječko Sveučilište tijekom dva dana predstavljati potencijalnim studentima devedesetak je studijskih programa koji obuhvaćaju gotovo sva znanstvena područja, od biomedicinskih, tehničkih, društvenih, humanističkih do prirodnih znanosti, kao i umjetničko područje. (I. Š. K.)
 
Robert Blažić nagrađen za diferencijal trkaćeg bolida, NL, 13. 1. 2011.
SAVEZ INOVATORA PGŽ-a DODIJELIO GODIŠNJE NAGRADE I PRIZNANJA IVAN LUPPIS ZA IZNIMNA POSTIGNUĆA U INVENTIVNOM RADU
Robert Blažić nagrađen za diferencijal trkaćeg bolida
 
 
 
Robert Blažić primio je nagradu Ivan Luppis            RIJEKA Robert Blažić dobitnik je nagrade Ivan Luppis za prošlu godinu, najvišeg godišnjeg priznanja, što ga Savez inovatora Primorsko-goranske županije dodjeljuje za iznimna postignuća invetivnog rada. Blažiću je visoko priznanje uručeno za inovaciju »diferencijal trkaćeg bolida«, koja je prošle godine pokupila niz nagrada i priznanja na hrvatskim i svjetskim izložbama, uključujući srebrnu medalju na Britanskom sajmu inovacija, te zlato na sajmu mladi@inovacije u Kastvu i osječkoj Inovi. Mladi je inovator svoj diferencijal razvio za trkaći bolid RRCX, na čijoj su konstrukciji studenti riječkog Tehničkog fakulteta radili pune dvije godine u sklopu natjecanja Formula Student. Ritehov tim prošle se godine, uz financijsku pomoć sponzora, među kojima je i In klub inovatora, članica Saveza riječkih inovatora, natjecao na dvije utrke u sklopu Formule Student, a na obje su postigli sjajne rezultate, uključujući prvo mjesto u jednoj od kategorija natjecanja, dok su za konstrukciju i inovativnost Blažićevog diferencijala dobili brojne pohvale.
    – Zahvaljujem se svima koji su me predložili za nagradu, kao i In klubu i Zajednici tehničke kulture Rijeka na uloženom trudu za prijave nastupa na sajmovima i izložbama inovacija. Nastavit ću se baviti razvojem inovacija, a potrudit ću se ponoviti ovu uspješnu priču i tijekom 2011. godine, rekao je Blažić, dodajući da kao vođa Riteh Racing Teama uz stare i desetak novih članova radi na bolidu za novu sezonu natjecanja.
    Savez inovatora PGŽ i In klub inovatora na svečanosti su dodjelili i godišnja priznanja mladim inovatorima, a prva nagrada uručena je Andreu Tibljašu i Mariu Tibljašu s mentorom Željkom Tibljašem iz Elektroindustrijske i obrtničke škole za »Pametni prozor«. Drugu nagradu podijelili su Ante Topić s mentorom Dragom Krajinom iz Elektroindustrijske i obrtničke škole za »Regulaciju svjetla IR daljinskim upravljačem«, te Anton Bačić i David Dodaj s mentoricom Ružicom Kamenjašević iz Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo za »Bežični videonadzor preko TV ekrana«, dok su treću nagradu osvojili Filip Đurić i Luka Negovetić s mentorima Borisom Caputom i Ines Milčić iz In kluba inovatora i ZTK Rijeka za »LED list svjetlo s regulacijom«.
    Boris Caput dobio je nagradu za najboljeg mentora u prošloj godini, dok su priznanja za poticanje inovatorskog rada mladih dobile Elektroindustrijska i obrtnička škola, Srednja škola za elektrotehniku i računalstvo, Tehnički fakultet Riteh Racing Team, te Srednja škola za primijenjenu umjetnost.

A. PETRAK

 
Od ponedjeljka nastava na Trsatu
Članak "Od ponedjeljka nastava na Trsatu", Novi list, 4. prosinca 2011.
 
Magistrirala Sandra Stašić
Članak "Magistrirala Sandra Stašić", Novi list, 4. prosinca 2011.
 
Doktorirao Đani Mohović
Članak "Doktorirao Đani Mohović", Novi list, 4. prosinca 2011.
 
Promovirana nova generacija profesora
Članak "Promovirana nova generacija profesora", Novi list, 30. prosinca 2010.
 
Na Ekonomskom fakultetu magistrirao Zoran Bubnić
Članak "Na Ekonomskom fakultetu magistrirao Zoran Bubnić", Novi list, 30. prosinca 2010.
 
Nova generacija diplomiranih pravnika i magistra prava
Članak "Nova generacija diplomiranih pravnika i magistra prava", Novi list, 28. prosinca 2010.
 
U ''letu'' otvoren najveći objekt Kampusa, NL, 23. 12. 2010.
PREDSJEDNICA VLADE IZNENADNIM DOLASKOM UBRZALA OTVORENJE ZGRADE FILOZOFSKOG I UČITELJSKOG FAKULTETA
»U letu« otvoren najveći objekt Kampusa
 
 
Nenadanoj želji premijerke da presiječe vrpcu na Trsatu Sveučilište se promptno prilagodiloRIJEKA Iako je bilo planirano da će se najveći novoizgrađeni objekt Sveučilišnog kampusa na Trsatu, zgrada Filozofskog i Učiteljskog fakulteta, svečano otvoriti tek u siječnju, odlukom premijerke Jadranke Kosor da u sklopu jučerašnjeg posjeta »3.maju« na popis svog mahnitog predblagdanskog otvaranja novoizgrađenih objekata »u letu« doda i tu zgradu planirano svečano otvorenje iznenada je ubrzano. Nenadanoj želji premijerke da produži popis svojih adventskih aktivnosti Sveučilište se promptno prilagodilo promijenivši prvotnu ideju da će u zgradu prvi ući studenti i nastavnici.
    Kosor je projekt izgradnje riječkog Kampusa ocjenila iznimno važnim za cijelu Hrvatsku.
    – Današnji dan pokazuje da ćemo itekako uspjeti budemo li zajedno, predano i ustrajno radili. Sveučilišni kampus značajan je projekt, jer predstavlja ulaganje u znanje i mlade ljude, a time i u gospodarstvo, poručila je Kosor.
    Podsjećajući da se radi o dvojnom objektu površine 21 tisuće četvornih metara u koji će useliti 11 odsjeka Filozofskog i dva odsjeka Učiteljskog fakulteta, rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Pero Lučin izgradnju Sveučilišnog kampusa okarakterizirao je kao jedan od najznačajnih događaja stoljeća za Rijeku.
    – Ukupno je riječ o 70 tisuća četvornih metara novog prostora u što je uloženo 600 milijuna kuna. Na tom je projektu radilo više od pet tisuća ljudi, a nakon Filozofskog i Učiteljskog fakulteta do kraja siječnja otvorit će se i objekt prehrane, dok do kraja veljače očekujemo otvorenje i zgrade Građevinskog fakulteta te nakon toga i objekt Sveučilišnih odjela, najavio je rektor.
    S činjenicom da je jučerašnji dan bio velik ne samo za Sveučilište i njegove djelatnike, već i za šire područje, složili su se i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel te župan primorsko-goranski Zlatko Komadina, dok su dekani Filozofskog i Učiteljskog fakulteta, prof. dr. Predrag Šustar i prof. dr. Jasna Krstović, zaključili da su studenti napokon dobili zgradu u kojoj će moći intelektualno sazrijevati, ali i doživjeti punu afirmaciju svoje profesije.
    Prva faza izgradnje Sveučilišnog kampusa daleko je od svoje realizacije jer, kako je jučer upozorio rektor Lučin, nedostaju sredstva za najveći projekt, a riječ je o studentskom smještaju. Napominjući da je nedostatak smještaja najveća boljka riječkog Sveučilišta, rektor je apelirao na goste iz Vlade da za to osiguraju potrebna sredstva. Isti apel premijerki su uputili i gradonačelnik Obersnel te župan Komadina, međutim ona niti jednog trenutka nije našla za shodno pokazati razumijevanje za probleme riječkih studenata, pa makar ni samo praznim riječima.

I. ŠESTAN KUČIĆ

 
Doktorirala Sandra Šokčević, NL, 23. 12. 2010.
DOKTORIRALA SANDRA ŠOKČEVIĆ
 
 
RIJEKA Obranom doktorske disertacije »Povećanje izvozne sposobnosti – determinanta dugoročnog gospodarskog rasta Republike Hrvatske« akademski stupanj doktora znanosti iz znanstvenog područja društvenih znanosti, polja ekonomije, grane opća ekonomija na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci stekla je Sandra Šokčević. Disertaciju je izradila pod mentorstvom prof. dr. sc. Nade Karaman Aksentijević, a uz mentoricu povjerenstvo za obranu rada činili su prof. dr. sc. Vinko Kandžija i prof. dr. sc. Lorena Škuflić. (A. P.)
 
Magistrirala Marija Valčić, NL, 23. 12. 2010.

MAGISTRIRALA MARIJA VALČIĆ
 
 
RIJEKA Obranom znanstvenog magistarskog rada »Poticajne mjere u funkciji unapređenja izvoza Republike Hrvatske« akademski stupanj magistra znanosti iz znanstvenog područja društvenih znanosti, polja ekonomije, grane međunarodna ekonomija na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci stekla je Marija Valčić. Magistrandica je rad izradila pod mentorstvom prof. dr. sc. Herija Bezića, a uz mentora povjerenstvo za obranu rada činili su prof. dr. sc. Vinko Kandžija i doc. dr. sc. Alen Host. (A. P.)

 
Svečanost Akademije primijenjenih umjetnosti
Članak "Svečanost Akademije primijenjenih umjetnosti", Novi list, 22. prosinca 2010.
 
Veliko pospremanje studija
Članak "Veliko pospremanje studija", Novi list, 22. prosinca 2010.
 
Studij talijanskog jezika od jeseni, NL, 17. 12. 2010.
FILOZOFSKI FAKULTET SLJEDEĆE AKADEMSKE GODINE NOVI PROGRAMI
Studij talijanskog jezika od jeseni
 
Dvopredmetni studij talijanskog jezika i književnosti te Stručno usavršavanje talijanskog jezika, komunikacije i kulture novosti su Fakulteta
 
 
Program još mora proći akreditaciju – Vojko Obersnel, Fulvio Rustico, Damir Zec i Doris Š{inRIJEKA Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci od iduće će akademske godine započeti s izvođenjem preddiplomskog dvopredmetnog studija talijanskog jezika i književnosti, dok će se već od veljače organizirati program cjeloživotnog učenja Stručno usavršavanje talijanskog jezika, komunikacije i kulture – najavio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare dekan Filozofskog fakulteta prof. dr. Predrag Šustar. Dodajući kako je riječ o programima koji će biti bitno drugačiji od onih koje nude susjedna Sveučilišta, dekan je istaknuo i suradnju sa sveučilištima talijanskih regija Veneto te Friuli – Venezia Giulia, što je potvrdio i generalni konzul Republike Italije u Rijeci Fulvio Rustico napominjući kako je Rijeka uvijek bila i ostala multikulturalni centar cijelog jadranskog područja.
    – Pokretanje studija talijanskog jezika značajno će ojačati poziciju riječkog Sveučilišta u cijeloj regiji. Generalni konzulat od Ministarstva vanjskih poslova Italije zatražio je lektora koji bi bio zaposlen na riječkom Filozofskom fakultetu – najavio je Rustico.
    Dodajući kako će se otvaranjem studija talijanskog jezika zaokružiti učenje talijanskog jezika u riječkom obrazovnom sustavu gradonačelnik Vojko Obersnel naglasio je kako se važnost studija ogleda i u povijesnoj povezanosti Rijeka s Italijom, njenim jezikom i kulturom.
    – Otvaranje studija talijanskog jezika velik je i |itag iskorak za Filozofski fakultet, Sveučilište, ali i za Rijeku. Imamo potpisane sporazume o suradnji s nizom talijanskih gradova, a to podrazumijeva suradnju na mnogim područjima, od obrazovanja, znanosti pa do kulture i gospodarstva – istaknuo je gradonačelnik.
    Preddiplomski studij talijanskog jezika još mora proći akreditaciju, a u planu je da će se moći kombinirati po slobodnom izboru s drugim programima, dok je izvođenje programa cjeloživotnog obrazovanja spremno, a u veljači će ga početi pohađati 30 polaznika.

Ingrid ŠESTAN KUČIĆ

 
Novi prvostupnici elektrotehnike, NL, 17. 12. 2010.
SVEČANOST NA TEHNIČKOM FAKULTETU U RIJECI
Novi prvostupnici elektrotehnike
 

 
 
altRIJEKA Na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci održana je svečana promocija nove generacije prvostupnika, a završetkom preddiplomskog sveučilišnog studija elektrotehnike zvanje prvostupnik inženjer elektrotehnike stekli su: Ivica Pužar, Robert Lovreković, Sanjin Đandara, Davor Kovačić, Mario Jokić, Paolo Zenzerović, Ana Škorić, Andrej Francetić, Daniel Macuka, Antonio Osip, Zlatko Jotanović, Marko Puškarić, Ivan Cetina, Igor Bevandić, Domagoj Brozičević, Stjepan Granić, Ivana Grdić, Paolo Grgorović, Aleksandar Stemberga, Sanjin Lamza, Vedran Barić, Goran Ivanušec, Boris Kljajić, Marko Bjelobaba, Ante Brkljača, Goran Crvak, Saša Crvak, Ivan Bandalo, Marko Barić, Mario Bednarčuk, Goran Brgić, Dario Dumić, Ivan Medić, Filip Prijić, Zoran Andjić, Matej Šimunović, Darko Komljenović, Ana Poldan, Ivan Vukonić, Tomislav Damjanović, Kristian Gašparini, Tibor Jukić, David Blažević, Vedran Božić, Anamaria Kolonić, Filip Palle, Igor Papić, Domagoj Krišković, Marin Butković, Danilo Capan, Mauro Čekada, Marko Malić, Marko Matanović, Filip Latinović, Ivan Grbac, Marko Dujmović, Marko Ercegović, Goran Kovač, Toni Ljubičić, Moreno Šumberac, Ingrid Sterpin, Krešimir Šarić, Damjan Šćulac i Igor Žarkić. Simboličnom ružom umjesto diplome diplomanti su se prisjetili tragično preminulog kolege Aleksandra Abramova. (I. Š. K.)
 
Svečana promocija ne Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, NL, 17. 12. 2010.
SVEČANA PROMOCIJA NA TEHNIČKOM FAKULTETU SVEUČILIŠTA U RIJECI
Nova generacija inženjera i magistara
 

 
 
Novi diplomanti iz područja strojarstva, brodogradnje i elektrotehnikeRIJEKA Na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci održana je svečana promocija prvostupnika, magistara i diplomanata stručnih i sveučilišnih studija iz područja strojarstva, brodogradnje i elektrotehnike. Završetkom stručnog studija strojarstva zvanje stručni prvostupnik inženjer strojarstva stekli su Goran Margeta, Darijo Marjanović, Mauro Barešić, Dean Bolić, Josip Čabrijan, Ivica Filipić, Sanjin Grgurić, Norman Kavašćan, Damir Paladin, Denis Paškvalić, Boris Požega, Aleksandar Vukobratović, Predrag Šokčević, Mladen Vuleta, Nikola Vitulić, Sanjin Hodžić, Milan Jurjević, Branko Babić, Marin Grubišić, Dražen Poje i Irena Šestak, dok su završetkom stručnog studija brodogradnje zvanje stručni prvostupnik inženjer brodogradnje stekli Neven Jereb, Tea Popović, Marko Vidas i Igor Ivanović, a završetkom stručnog studija brodogradnje zvanje inženjer brodogradnje stekao je Kristijan Glavan.
    Završetkom stručnog studija ektrotehnike zvanje stručni prvostupnik elektrotehnike stekli su Deni Basaneže, Alen Baskijera, Romeo Čerina, Leonard Hrvatin, Goran Kauzlarić, Vanja Keglević, Sebastijan Košmrl, Robert Miletić, Robert Mladenić, Miljenko Pinjuh, Dino Selimović, Predrag Šaša, Luka Lenac, Danijel Milojica, Igor Majkić, Antonio Matijević, Vergilio Vretenar, Danijel Busletta, Dario Jelušić, Jošua Lerga, Hrvoje Marković, Zoran Pećarić, Diego Šverko, Josip Vicić, Dejan Petrinić i Leo Rožić, a zavrǡetom stručnog studija elektrotehnike zvanje inženjer elektrotehnike stekli su Marjan Buterin, Zoran Dorčić, Vedran Ahel, Mihael Subašić i Marino Mofardin.
    Završetkom diplomskog sveučilišnog studija strojarstva zvanje magistar inženjer strojarstva stekli su Katarina Knafelj, Matej Fonović, Tihana Kostadin, Anja Kolacio, Matej Lazanja, Snežana Žurga, Igor Jekić, Siniša Moras, Valter Saftić, Goran Širko, Ivan Šoda Cotić, Mateo Tomić, Kristijan Lazanja, Ivo Murljačić, Duško Novković, Marko Radošević, Sanjin Štimac, Đani Brajković i Sven Stojšić, dok su završetkom diplomskog sveučilišnog studija brodogradnje zvanje magistar inženjer brodogradnje stekli Igor Patrk, Dario Kanižai, Mladen Šuper, Dijana Pražić, Toni Vidolin, Željko Vučković i Sandro Erceg, a završetkom diplomskog sveučilišnog studija elektrotehnike zvanje magistar inženjer elektrotehnike stekli su Kristijan Jurilj, Marin Antunović, Goran Baričević, Deni Ćetković i Davor Franković.
    Završetkom diplomskog sveučilišnog studija elektrotehnike zvanje magistar inženjer elektrotehnike stekli su Đanluka Gržina, Marko Ivančić, Sandro Jelenić, Haris Mujkić, Dražen Gadžić, Alen Gržetić, Kristian Pribanić, Antonio Galović, Celio Klapčić, Igor Ganić, Irenej Kosagov, Denis Peteh, Mihael Škrabalo, Nebojša Stanivuk, Goran Klobučar, Vedran Mamić, Matija Frajman, Ivica Matasić, Kristijan Čolak, Boris Krajina, Aleš Podnar, Marino Šabanović, Janko Dunđerović, Ivan Miškulin, Darjan Pepelko, Antonio Linić, Mladen Šverko, Ervin Kamenar, Goran Tovilović, Goran Mauša i Ivan Volarić, dok su završetkom sveučilišnog studija strojarstva zvanje diplomirani inženjer strojarstva stekli: Ivan Slišković, Damir Savić, Vjekoslav Banić, Antonijo Matulić, Dino Čabrijan, Milan Vukotić, Boris Plišić, Alen Gračić, Domagoj Kralj, Marko Pavković, David Jurman, Tomislav Nikšić, Predrag Grozdanić, Đemo Pečenković, Maksim Ćirić, Antonio Rončević i Stefan Šegulja, a završetkom sveučilišnog studija brodogradnje zvanje diplomirani inženjer brodogradnje stekli su: Edin Bešić, Jelena Diklić i Damijan Pavletić. Završetkom sveučilišnog studija elektrotehnike zvanje siplomirani inženjer elektrotehnike stekli su Damir Matković, Saša Klarić, Goran Musulin, Andrej Smokvina, Željko Puškarić, Damir Bučić, Robert Krajačić, Saša Tatar i Tomislav Polić.

I. ŠESTAN bUČIĆ

 
Promovirani doktori medicine, NL, 17. 12. 2010.
PROMOVIRANI DOKTORI MEDICINE
 

 
 
altRIJEKA U sklopu Dana Medicinskog fakulteta održana je svečana promocija studenata koji su završili sveučilišni studij medicine, a zvanje doktor medicine stekli su: Natali Roža, Vanja Silić, Martina Slanina, Zoran Šimurina, Marko Šimunović, Ana-Marija Šopić, Ines Tkalčević, Marina Tomaš, Blaženka Topolčić, Andrea Vinceković, Igor Virag, Branka Vlah, Dunja Vrtiprah, Jana Vrbanac, Jadranka Vrcelj, Mira Vujević, Rudolf Vukojević, Maja Zaninović, Bojan Žanko, Iva Durut, Katarina Ercegovac, Aron Grubešić, Damir Hasandić, Ilijana Kraguljac i Kamal Al – Rajabi. (I. Š. K.)
 
Sporazum s Gradom Cresom, NL, 16. 12. 2010.
SPORAZUM S GRADOM CRESOM
 

 
 
altRIJEKA Sveučilište u Rijeci i Grad Cres jučer su potpisali Sporazum o namjeni Palače Moise u Cresu kojim će taj objekt kulturne baštine postati Centar humanističkih i društvenih znanosti te Centar cjeloživotnog učenja. Palača bi ujedno služila i kao kongresni centar, a uz članice Sveučilišta u Rijeci planira se da bi Palaču Moise koristile i ostale ne samo nacionalne, već i inozemne institucije. Najavljujući kako preobrazbi Palače Moise u znanstvenu ustanovu prethodi kompleksna i temeljna rekonstrukcija, retkor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Pero Lučin istaknuo je da za to valja osigurati više od 4 milijuna eura, a ta sredstva planiraju se ishodovati putem IPA fonda Europske komisije i Vijeća Europe. Dio tih sredstava, oko pola milijuna eura, uložit će se u opremanje palače kako bi postala primjeren objekt za edukacijsku svrhu, a prema procjenama cjelokupna rekonstrukcija objekta bit će završena za tri do pet godina.
    – Sklopljeni sporazum uklapa se u razvojni plan Grada Cresa te je na tragu očuvanja njegovog identiteta. Projekt ne podrazumijeva samo formiranje Centra za cjeloživotno učenje, već obuhvaća i istraživačke aktivnosti, kao i kulturne sadržaje – pojasnio je rektor.
    Podsjećajući kako je riječ o najvećoj palači u staroj creskoj jezgri koja datira s početka šesnaestoza stoljeća, gradonačelnik Cresa Kristijan Jurjako dodao je kako je cilj projekta revitalizirati kulturni spomenik koji bi stavljanjem u fdukativnu funkciju postao samoodrživ.

I. Š. K.

 
Novi inženjeri strojarstva i brodogradnje, NL, 16. 12. 2010.
SVEČANA PROMOCIJA NA TEHNIČKOM FAKULTETU SVEUČILIŠTA U RIJECI
Novi inženjeri strojarstva i brodogradnje
 

 
 
altRIJEKA Na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci jučer je održana svečana promocija prvostupnika. Završetkom preddiplomskog sveučilišnog studija strojarstva zvanje prvostupnik inženjer strojarstva stekli su: Gordan Badanjak, Dalibor Janjatović, Slavko Milošević, Jelena Srnec, Martina Tomić, Dražen Žužić, Tomislav Bon, Luka Odović, Dominik Peša, Kosta Vasović, Antonio Viskić, Marijan Bašić, Marin Prebeg, Ivan Šaško, Damir Toplak, Mario Bukša, Franko Hrvatin, Siniša Vukić, Dean Frangen, Ivan Hržić, Marko Jakovac, Petra Milinković, Teo Petrinjac, Marko Šestan, Ivan Belas, Edvin Hasanbegović, Robert Vančina, Ivica Petković, Petar Travaš, Iva Živković, Danijel Proleta, Nikola Anđelić, Iva Grbčić, Arian Karabegović, Milivoj Ličina, Hrvoje Novak, Loreta Blagonić, Mladen Briški, Ivana Mamula, Nikola Patrčević, Matea Srblin, Tibor Šimunčić, Marko Tomljanović, Josip Barbarić, Ivan Grgurić, Miran Lipovščak, Lino Mališa, Dime Nastov, Goran Racić, Luka Sironić, Dean Špoljarić, Iva Šimon, Eugen Zec i Mauricio Šestan. Završetkom preddiplomskog sveučilišnog studija brodogradnje zvanje prvostupnik inženjer brodogradnje stekli su: Rene Bertoša, Nickol Udovičić, Dario Bićanić, David Blečić, Ivan Čuka, Marin Duplančić, Darko Srzentić, Jurica Stupičić i Kristijan Valečić. (I. Š. K.)
 
Riječko Sveučilište ne gleda što Zagreb radi, NL, 16. 12. 2010.
MEDICINSKI FAKULTET SLAVI 55 GODINA PREDSJEDNIK REPUBLIKE NA SJEDNICI FAKULTETSKOG VIJEĆA
Riječko Sveučilište ne gleda što Zagreb radi
 
To je jako dobro, jer upravo konkurentnost i raznolikost vode prema napretku, a znanost i visoko obrazovanje najdinamičnije područje u Hrvatskoj, rekao je Josipović
 
 
Vojko Obersnel, Ivo Josipović, Pero Lučin, Alan Šustić i Zlatko KomadinaRIJEKA Bez obzira na krizu i teškoće, pa i krizu morala koja se može prepoznati, hrvatsko društvo je sazrelo i spremno je okrenuti stranicu i postati europska zemlja. To ne znači samo formalno pristupanje u Europsku uniju, već i da će Hrvatska po načinu života biti dio Europe, istaknuo je jučer predsjednik Republike Ivo Josipović na svečanoj sjednici Vijeća riječkog Medicinskog fakulteta kojom je obilježeno 55 godina djelovanja te ustanove. Dodajući da je 55 godina tek početak te da se od Medicinskog fakulteta još jako puno očekuje, predsjednik se osvrnuo i na riječko Sveučilište, napominjući da rezultati te ustanove govore o njenoj jedinstvenosti.
    – Ono što sam uočio jest da Sveučilište u Rijeci ne gleda previše što Zagreb radi i to je jako dobro, jer upravo konkurentnost i raznolikost vode prema napretku. Znanost i visoko obrazovanje jedni su od najdinamičnijih područja u Hrvatskoj, stoga pozivam akademsku zajednicu da budu motori hrvatskog društva, istaknuo je Josipović.
    Podsjećajući kako je upravo Medicinski fakultet najveća sastavnica riječkog Sveučilišta , rektor prof. dr. Pero Lučin istaknuo je da se radi o ustanovi koja predstavlja temelj Sveučilišta te je poručio da Sv
Najbolji studenti i diplomanti
   
    Jučer su proglašeni i najuspješniji studenti u protekloj akademskoj godini. Među polaznicima sveučilišnog studija medicine najbolji su: Ana Carević, Bojana Đokić, Sanela Kovačić, Jelena Šimić, Tea Ivanišević, Andrej Pleše, Dora Karmelić, Vera Tomas, Adrian Toplak, Kristina Ilić, Lorena Kalčina, Josip Ninčević, Tea Ahel i Janja Kuharić, dok su među studentima sveučilišnog studija sanitarno inženjerstvo najboljima proglašeni: Deana Jurdana, Marta Žic, Valentina Mrvčić i Ksenija Popović, a među studentima sveučilišnog studija organizacija, planiranje i upravljanje u zdravstvu: Martina Brkljača, Aldina Pajić, Maja Lončarić i Mirta Lučić. Među studentima stručnog studija sestrinstva najboljima su proglašene Dunja Radojčić i Tamara Turšćak, među studentima stručnog studija fizioterapije Alma Kapo i Lina Stock, među studentima stručnog studija medicinsko-laboratorijske dijagnostike Marina Dujmić i Silvija Arbanas, a među studentima stručnog studija radiološke tehnologije Slaven Periša i Antonija Purkić. Najbolja diplomirana doktorica medicine je Bernarda Ravnić, doktorica dentalne medicine Jasna Smokvina, a najbolji magistar sanitarnog inženjerstva Suzana Popović. Najbolja sveučilišna prvostupnica organizacije, planiranja i upravljanja u zdravstvu je Maja Mikić, stručna prvostupnica medicinsko-laboratorijske dijagnostike je Martina Vareškić, a stručni prvostupnik fizioterapije Danijel Biondić, dok su dobitnici nagrade za najbolje mlade znanstvenike Marina Babić Čač i Ronald Antulov.
eučilištu predstoji transformacija u sveučilište treće generacije, što znači
da će postati nositelj sveukupnog razvoja zajednice. S činjenicom da Medicinski fakultet ima pionirsku ulogu u razvoju Sveučilišta složio se i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, navodeći kako ta ustanova i nakon 55 godina predstavlja centar izvrsnosti, dok je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina istaknuo kako je Županija uz državu osnivač devet zdravstvenih ustanove koje bez Medicinskog fakulteta ne bi mogle kvalitetno funkcionirati.
    Iznoseći viziju razvoja Medicinskog fakulteta kao dinamičkog istraživačkog središta koje je karakterizirano interdisciplinarnim i multidisciplinarnim znanstvenim projektima i kolaborativnim centrima izvrsnosti dekan Medicinskog fakulteta prof.dr. Alan Šustić istaknuo je kako je najvažniji strateški cilj te ustanove stvaranje Sveučilišne bolnice.
    – Drugi naš strateški cilj je institucionalno povezivanje bazičnih i kliničkih istraživanja kroz projekt centra za translacijsku medicinu pod nazivom TransMedRi, kazao je dekan.
 
Ingrid Šestan Kučić
 
Šerbedžijin studij glume od jeseni, NL, 15.12.2010.
SENAT SVEUČILIŠTA ODLUKA O POSTDIPLOMSKOM SPECIJALISTIČKOM STUDIJU
Šerbedžijin studij glume od jeseni
 
Sljedeći tjedan počinje preseljenje Filozofskog fakulteta u novoizgrađenu zgradu u Sveučilišnom kampusu
 
 
Pred početak jučerašnje sjednice Senata SveučilištaRIJEKA Senat Sveučilišta u Rijeci na jučerašnjoj je sjednici prihvatio prijedlog odluke o osnivanju i izvođenju poslijediplomskog specijalističkog studija »Gluma, mediji, kultura«, čije će izvođenje, prema najavama prorektorice za nastavu i studentska pitanja prof. dr. Snježane Prijić Samaržija započeti s narednom akademskom godinom. Prvu generaciju polaznika činit će 15 poslijediplomanata koji će u cjelosti snositi troškove studija. 
    – Cijena studija, odnosno školarina, još uvijek nije dogovorena iako financijska analiza postoji, no sigurno je da se studij neće organizirati na teret državnog proračuna te da će se samofinancirati. Studij će se odvijati na engleskom i hrvatskom jeziku, a trajat će dvije godine, odnosno četiri semestra. Prijemni ispiti će se održavati u svibnju i lipnju, te na jesen, a s obzirom da je riječ o specifičnom studiju glume dogovoreno je da će se za zainteresirane kandidate tijekom ožujka i travnja organizirati pripreme za polaganje prijemnog ispita. Riječ je o radionicama koje će voditi eminentni stručnjaci iz SAD-a, Engleske, Slovenije i Hrvatske, najavljuje prorektorica. 
    Podsjetimo, riječ je o studiju uz kojeg se veže ime Rade Šerbedžije, kao i njegove supruge Lenke Udovički, ali i niz drugih eminentnih imena iz svijeta glume i filma poput glumca Aleksandra Cvjetkovića koji trenutno živi u Italiji, kao i Nigela Osborna sa Sveučilišta u Edinburghu koji će voditi kolegij »Glumac kao glazbenik«.
    Uz poslijediplomski specijalistički studij »Gluma, mediji, kultura« Senat je jučer prihvatio i prijedlog odluke o osnivanju i izvođenju poslijediplomskog specijalističkog studija »Menadžment u turizmu i ugostiteljstvu« Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu.
    Članovi Senata raspravljali su i o početku preseljenja Filozofskog fakulteta u novoizgrađenu zgradu u Sveučilišnom kampusu, a to će se preseljenje prema najavama prof. dr. Prijić Samaržije realizirati narednog tjedna. 
    – Formirano je povjerenstvo za primopredaju zgrade Filozofskog fakulteta, a nastava na novoj lokaciji trebala bi započeti nakon Nove godine. Očekujemo da će se u siječnju otvoriti i objekt prehrane, a oko dva preostala objekta, zgrade Građevinskog fakulteta i Sveučilišnih odjela, još uvijek se vrše pregovori o uklanjanju građevinskih nedostataka, navodi prorektorica.
    Dio sjednice članovi Senata posvetili su i problematici smanjenog interesa za upise na studije riječkog Sveučilišta, koja je posebno došla do izražaja na posljednjim upisima, a uz detaljnu analizu razloga smanjenja interesa za upise Sveučilište posebnu pozornost posvetiti mjerama za zaustavljanje te pojave.
 
Hrvoje Sironić magistrirao
Članak "Hrvoje Sironić magistrirao", Novi list, 13. prosinca 2010.
 
Iva Rinčić doktorirala
Članak "Iva Rinčić doktorirala", Novi list, 13. prosinca 2010.
 
Susret nakon pola stoljeća
Članak "Susret nakon pola stoljeća", Novi list, 13. prosinca 2010.
 
Nova generacija prvostupnika ekonomije
Članak "Nova generacija prvostupnika ekonomije", Novi list, 11. prosinca 2010.
 
Sanitarni inžinjeri lako do zaposlenja
Članak "Sanitarni inžinjeri lako do zaposlenja", Novi list, 10. prosinca 2010.
 
U Rijeci 600 e kolegija
Članak "U Rijeci 600 e kolegija", Novi list, 10. prosinca 2010.
 
Endoskopski zahvat prenošen uživo
Članak "Endoskopski zahvat prenošen uživo", Novi list, 10. prosinca 2010.
 
Nani Spadoni boravak u Japanu
Članak "Nani Spadoni boravak u Japanu", Novi list, 9. prosinca 2010.
 
Magistrirao Vedran Majerus
Članak "Magistrirao Vedran Majerus", Novi list, 9. prosinca 2010.
 
Pavelić generalni tajnik EMBC-a
Članak "Pavelić generalni tajnik EMBC-a", Novi list, 9. prosinca 2010.
 
Osnovana Udruga diplomiranih studenata ALUMNI PFRI
Članak "Jakov Karmelić predsjednik", Novi list, 8. prosinca 2010.
 
Nova generacija diplomiranih ekonomista
Članak "Nova generacija diplomiranih ekonomista", Novi list, 8. prosinca 2010.
 
Doktorirao Danijel Krizmanić
Članak "Doktorirao Danijel Krizmanić", Novi list, 7. prosinca 2010.
 
Magistrirala Sandra Margan
članak "Magistrirala Sandra Margan", Novi list, 7. prosinca 2010.
 
Magistrirao Dinko Heršić
Članak "Magistrirao Dinko Heršić", Novi list, 6. prosinca 2010.
 
Magistrirao Mario Jurčić
Članak "Magistrirao Mario Jurčić", Novi list, 3. prosinca 2010.
 
Akcija Zaklade Sveučilišta u Rijeci
Članak "Akcija Zaklade", Novi list, 1. prosinca 2010.
 
Novi doktori medicine
Članak "Novi doktori medicine", Novi list, 29. studenog 2010.
 
Diplomirani studenti Pomorskog fakulteta osnivaju udrugu
Članak "Diplomirani studenti Pomorskog fakulteta osnivaju udrugu", Novi list, 29. studenog 2010.
 
Nova generacija doktora znanosti
Članak "Nova generacija doktora znanosti", Novi list, 27. studenog 2010.
 
Nakon Zagreba i Splita u Kliničkom zavodu za nuklearnu medicinu jučer otvoren PET/CT centar
Članak "Nakon Zagreba i Splita u Kliničkom zavodu za nuklearnu medicinu jučer otvoren PET/CT centar", Novi list, 23. studenog 2010.
 
Potpisan sporazum o suradnji na hotelskom projektu
Članak "Potpisan Sporazum o suradnji na hotelskom projektu", Novi list, 23. studenog 2010.
 
Monolit u Kampusu
Članak "Monolit u Kampusu", Novi list, 25. studenog 2010.
 
Boris Golob novi direktor STeP-a
Članak "Boris Golob novi direktor STeP-a", Novi list, 8. studenog 2010.
 
E-kolegiju Lidije Pletenac titula najboljeg i osam tisuća kuna
Članak "E-kolegiju Lidije Pletenac titula najboljeg i osam tisuća kuna", Novi list, 8. studenog 2010.
 
Juraj Arbanas doktorirao na medicini
Članak "Juraj Arbanas doktorirao na medicini", Novi list, 8. studenog 2010.
 
Desetljeće rada Universitasa
Članak "Desetljeće rada Universitasa", Novi list, 27. listopada 2010.
 
« Početak«21222324»Kraj »

Stranica 23 od 24
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk